Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Snažan podbačaj PMI indikatora sentimenta euro zone u siječnju

AUTOR:

OBJAVLJENO:

25.1.2019. u 9:59

AUTOR:

OBJAVLJENO:

25.1.2019. u 9:59

, Image: 373359710, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Euri

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili mješovitu izvedbu u volatilnom trgovanju gdje su investitori nastojali vrednovati negativne komentare vezane uz napredak pregovora SAD-a i Kine te negativnih implikacija obustave rada dijela državne uprave s jedne strane uz istovremeno pozitivne reakcije na objave zarada kompanija.

 

Američki tajnik za trgovinu Wilbur Ross upozorio je jučer da su SAD i dalje miljama i miljama udaljene od novog trgovinskog dogovora s Kinom nakon što su ranije u toku ovog tjedna SAD odbile primiti kineske izaslanike na daljnje pregovore.

Istovremeno, dioničkim indeksima su pomogli komentari savjetnika Bijele kuće Larry Kudlowa kako jučerašnja objava inicijalnih zahtjeva za naknadama za nezaposlene prema kojoj su isti pali na najnižu razinu od 1969. godine, sugerira snažnu objavu rasta zaposlenosti u prvom mjesecu koja je na rasporedu sljedeći petak.

 

Jučer objavljeni PMI indikatori sentimenta euro zone za siječanj snažno su razočarali tržišta te ukazali na daljnje usporavanje rasta u euro zoni. PMI indikator sektora usluga koji se uobičajeno smatra najpouzdanijim indikatorom ekonomske izvedbe euro zone, korigirao je za 0,4 boda na razinu od 50,8 bodova u prosincu dok su tržišta očekivala rast na 51,5 bodova. Korekcija je pritom nošena negativnom izvedbom u Francuskoj budući da bez nje je indeks porastao za jednu desetinu boda.

PMI indikator sentimenta prerađivačkog sektora pao je sa 51,4 boda na 50,5 bodova. Unatoč činjenici da se svi indikatori i dalje nalaze iznad razine od 50 bodova koja je granica koja razdjeljuje ekspanziju od recesije, nedavna izvedba sugerira nastavak nepovoljnih kretanja u euro zoni u toku prvog kvartala ove godine.

 

Na jučerašnjoj press konferenciji za novinare guverner ECB-a Mario Draghi izjavio je kako po ekonomsku izvedbu euro zone u narednom periodu prevladavaju silazni rizici, a za razliku od izjave nakon sastanak u prosincu kada su se rizici po ekonomsku izvedbu smatrali uravnoteženima u smislu podjednake mogućnosti da rast bude viši ili niži od aktualnih očekivanja.

Tijekom press konferencije Draghia su pitali što smatra o aktualnom tržišnom konsenzusu koji ne očekuje podizanje kamatnjaka do proljeća 2020 godine gdje je odgovorio kako su tržišta ispravno shvatila ECB-ove reakcije na ekonomska zbivanja. Indirektno, potonja izjava sugerira kako ECB nema namjeru podizanja kamatnjaka ukoliko ekonomija ne zabilježi oporavak. Ovakva retorika u skladu je s našim očekivanjima da ECB neće podići bazični kamatnjak prije 2020. pri čemu su rizici usmjereni na kasnije podizanje.

 

Izgledno je pritom kako će ECB kroz nekoliko mjeseci uvesti nove dugoročne kredite za financiranje banaka kako bi se osiguralo održavanje likvidnosti na visokim razinama a što će i pomoći bankama da nastave s povećanim otkupom državnih obveznica. Potonje će pomoći visoko zaduženim ekonomijama periferije da nastave financirati svoj javni dug po niskim kamatnim stopama.

 

Tečaj EUR/USD jučer je zabilježio silazne pritiske budući da je euro bio pritisnut razočaravajućim objavama PMI indikatora sentimenta na koje se nadovezala Draghijeva retorika koja je pokazala kako je centralna banka manje optimistična vezano uz buduću izvedbu euro zone nego što je bila na prijašnjem sastanku u prosincu.

 

Konsenzus očekivanja sugeriraju slabljenje američkog dolara u toku ove godine te posljedično više razine tečaja EUR/USD uslijed završetka ciklusa podizanja kamatnjaka od strane Fed-a što znači da dolar nema više mogućnost profitirati od rastućeg diferencijala kamatnih stopa.

Nekoliko puta smo upozorili na opasnost ovakvog tumačenja tržišnih zbivanja budući da objave hard i sentiment indikatora euro zone kroz proteklih šest mjeseci kontinuirano upućuju na slabosti u ekonomiji. Uz navedeno euro zona se suočava i s političkim turbulencijama, postojećim slabostima u vidu visoke zaduženosti, visoke stope nezaposlenosti u pojedinim zemljama i nedostatka sustavnih promjena koje bi omogućile snažniji rast u srednjem roku. Relativno slab euro djeluje u suprotnom smjeru kroz pozitivan utjecaj na cjenovnu konkurentnost euro zone i rast inflatornih pritisaka.

U svijetlu navedenog zadržavamo naša očekivanja snažnog dolara u toku ove godine s ciljanom razinom tečaja od oko 1,15 dolara za jedan euro u toku ovog kvartala te 1,13 dolara za jedan euro krajem godine.