Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Usporavanje svjetskog ekonomskog rasta, ali bez naznaka recesije

Ilustracija
 Hannibal Hanschke / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Usporavanje svjetskog ekonomskog rasta u proteklih godinu dana rezultiralo je pojačanim pesimizmom i opreznošću kod investitora koji pomno prate svaku značajniju ekonomsku objavu s ciljem anticipacije budućih ekonomskih kretanja i pravovremene reakcije kojom bi zaštitili svoja ulaganja.

U takvim okolnostima, prošlomjesečni pad američke trgovine na malo od 0,3% rasplamsao je strahove oko snage američke privatne potrošnje koja je ključan pokretač rasta BDP-a zemlje. Prošli petak objavljeni podaci pokazali su kako je korekcija u rujnu ipak bila privremene prirode. Naime, američka trgovina na malo u listopadu je ostvarila rast od 0,3% mjesečno, odnosno 3,1% godišnje. Iako spomenuta izvedba predstavlja određeno usporavanje u odnosu na prvi dio godine, sugerira kako američka ekonomija usporava ali za sada bez tragova recesije.

ŠTO TO ZNAČI?

Američka privatna potrošnja, kao ključan pokretač američkog i značajan čimbenik svjetskog ekonomskog rasta, ostaje podržana visokom razinom zaposlenosti, rastom plaća te novom rundom smanjenja kamatnjaka od strane centralne banke. Navedeno su potvrdile i objave vodećih američkih trgovaca na malo u trećem kvartalu godine.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Zahvaljujući navedenome izbjegnuto je značajnije urušavanje ekonomske slike kao posljedica negativnih implikacija trgovinskog sukoba s Kinom na prerađivački sektor i investicijsku aktivnost. Investitori pritom ostaju fokusirani na dugo iščekivani dogovor između dvije zemlje koji bi pružio podršku oslabljenim dijelovima ekonomije prije nego što se preliju u ostale sektore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:55