Signalitics

Dnevni pregled tržišta: tehnološki sektor ponovno pod pritiskom, Nasdaq u gubitku od 10%

Logo Applea na zgradi
 Profimedia, Alamy

Silazni pritisci na američki tehnološki sektor obnovljeni su početkom ovog tjedna pri čemu Nasdaq bilježi gubitak od gotovo 10% u odnosu na najvišu razinu zabilježenu u kolovozu ove godine, dok je S&P 500 uspio zabilježiti pozitivnu izvedbu unatoč inicijalnim korekcijskim pritiscima.

Korekcija je pritom predvođena nastavkom pada cijene dionice Apple-a koja se spustila ispod 200 dolara prvi put u protekla tri mjeseca uslijed rastućih zabrinutosti investitora oko izgleda rasta kompanije u narednom periodu.

Podsjećamo, korekcija je započeta u prethodnom tjednu kada je Apple prezentirao ispod očekivane projekcije rasta prodaje u ključnom blagdanskom periodu te najavio kako neće ubuduće objavljivati detaljne brojke prodaje svojih uređaja što su investitori protumačili kao naznake slabljenja iste. Mediji su u ponedjeljak objavili kako je kompanija zatražila izvođače Foxconn i Pegatron da zaustave planove za povećanje proizvodnje novog XR modela.

Na jučerašnjem sastanku ministara financija eurozone u fokusu se našla Italija od koje su ostale zemlje zatražile da revidira svoj prijedlog proračuna za 2019. godinu sukladno zahtjevima Europske komisije.

Rok za predaju novog nacrta proračuna istječe 13. studenog te dosadašnja retorika vodećih ljudi talijanske vlade na ukazuje na spremnost za kompromis. U svijetlu navedenog te silaznih revizija od strane Goldman Sachsa, silazni pritisci na cijene dionica talijanskih banaka su obnovljeni jučer u toku dana dok su prinosi na državne obveznice porasli.

Od podataka, istaknimo kako je ISM indeks sektora usluga u SAD-u korigirano blago naniže u listopadu nakon što je u prethodnom mjesecu dosegnuo svoju najvišu razinu u više od 20 godina.

U eurozoni je Sentix indikator sentimenta koji održava stavove 1000 investitora pao treći uzastopni mjesec u listopadu te se spustio na svoju najnižu razinu u protekle dvije godine. Do navedenog je došlo uslijed straha od nastavka usporavanja rasta nakon što je isti u trećem kvartalu zabilježio svoju najnižu stopu od 2014. godine te neizvjesnosti oko Brexita i talijanskog proračuna.

Uzlazni pritisci na tečaj EUR/HRK nastavljeni su jučer pri čemu je par porastao za dodatnih 30-ak pipseva nadomak razine od 7,44 kuna za jedan euro.

Umjerena deprecijacija domaće valute u skladu je s našim te očekujemo kretanje para prema razini od 7,47 kuna za euro krajem godine budući da uobičajeni sezonski deprecijacijski pritisci ostaju ograničeni solidnim deviznim pozicijama vodećih turističkih kompanija u skladu s nedavnim objavama rezultata poslovanja za treći kvartal godine, solidnom deviznom pozicijom bankarskog sektora te širenjem turističke sezone u zimske mjesece godine.

Tečaj EUR/USD jučer je porastao blago iznad razine od 1,14 dolara za jedan euro pri čemu u fokusu investitora ostaje pitanje talijanskog proračuna te hoće li ili ne talijanska vlada u konačnici uspjeti postići dogovor s Europskom komisijom oko istoga.

Za značajniji rast tečaja prema našem mišljenju bilo bi potrebno postizanje barem neke vrste kompromisa s Italijom kako bi se smanjila politička premija rizika, ali i podaci koji bi potvrdili tržištu da ECB ima razloga započeti s normalizacijom kamatnjaka krajem sljedeće godine.

Rast inflatornih pritisaka eurozone u nedavnom periodu predvođen je rastom cijene nafte dok se bazična inflacija i dalje zadržava nisko oko tek 1% godišnje te nedavno značajno usporavanje rasta na razini euro zone implicira potencijalno kasnije i/ili blaže podizanje kamatnjaka od inicijalno anticipiranog – rizik na koji smo upozoravali nekoliko puta.

S druge pak strane, nastavak snažnih objava ekonomskih indikatora u SAD-u, jačanje tržišta rada i ubrzanje rasta plaća na najvišu razinu od početka financijske krize sugerira da Fed nema razloga da odstupi od planiranog tempa podizanja kamatnjaka usprkos turbulencijama na dioničkom tržištu.

Dolar tako ostaje podržan Fed-ovom monetarnom politikom i činjenicom da je jedina vodeća svjetska valuta koja za investitore nude prinos. Izuzev niskog prinosa investitori su u pitanje počeli dovodi i kvalitetu pojedinih izdavatelja euro zone te se čini kako je za euro teško naći svjetlu točku, barem u kratkom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:51