Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Svjetski dionički indeksi zabilježili najbolju kvartalnu izvedbu

FTSE All World dionički indeks je zabilježio rast od 11,4 posto u toku prvog kvartala
Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Vodeći svjetski dionički indeksi u petak su zabilježili pozitivnu izvedbu uslijed obnovljenog optimizma oko trgovinskih pregovora SAD-a i Kine nakon što su se razgovori između predstavnika dvaju zemalja nastavili u Beijingu.

Promatrano na kvartalnoj razini, svjetski dionički indeksi zabilježili su svoju najbolju kvartalnu izvedbu od 2010. godine. FTSE All World dionički indeks je zabilježio rast od 11,4% u toku prvog kvartala ponajviše nošen rastom američkih dioničkih indeksa. S&P 500 zabilježio je svoju najbolju kvartalnu izvedbu od trećeg kvartala 2009. godine te najbolju izvedbu u prva tri mjeseca godine od 1998. godine.

Signali_1/4_1

Odluka Fed-a da napravi pauzu od daljnjeg podizanja bazičnog kamatnjaka u toku ove godine te očekivani dogovor između SAD-a i Kine uspješno su kompenzirali zabrinutosti investitora oko usporavanja ekonomske aktivnosti u većini vodećih ekonomija, a s posebnim naglaskom na Kinu te euro zonu.

Promatramo li tzv. Fang dionice, Alphabet je jedini kojim se trguje s manje od 10% razlike u odnosu na prošlogodišnji vrhunac. Apple, Amazon, Facebook i Netflix i dalje se nalaze na između 13% i 25% nižim razinama u odnosu na vrhunac koji su dosegnuli prošle godine uslijed sporijeg oporavka od prosjeka američkog dioničkog tržišta.

Unatoč blagom rastu američkih obvezničkih prinosa u petak, sa sveukupnim padom od gotovo 30bb u toku prvog kvartala, isti su zabilježili najsnažniju korekciju od 2016. godine pod pritiskom potrage investitora za sigurnom imovinom uslijed narušavanja ekonomske izvedbe vodećih svjetskih ekonomija te zaokreta u Fed-ovoj retorici.

Govoreći o potonjem, istaknimo kako je ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow u petak pozvao Fed da snizi bazični kamatnjak za pola postotnog boda uslijed niskih inflatornih pritisaka te smanjenih očekivanja rasta američke ekonomije.

Signali_1/4_2

Fed-ova preferirana mjera inflacije, bazična PCE inflacija u siječnju je zabilježila rast od 1,8% godišnje, odnosno za dvije desetine manje nego u prosincu. Ovo je najsporija stopa rasta indikatora u proteklih jedanaest mjeseci te nešto ispod Fed-ove ovogodišnje projekcije iste od 2% što je ujedno i srednjoročni cilj monetarne politike. Navedeno potvrđuje nedavnu odluku Fed-a da se suzdrži od rasta kamata do daljnjega.

Signali_1/4_3

U međuvremenu, stopa nezaposlenosti u Njemačkoj je pala na 4,9% sa 5,0% u toku prošlog mjeseca te se tako spustila na najnižu razinu u proteklih 30 godina. Unatoč nedavnom značajnom usporavanju rasta, najveća ekonomija euro zone i dalje se bori s pronalaženjem potrebne radne snage.

Signali_1/4_4

U petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako je trgovina na malo zabilježila snažan rast od 8,7% godišnje u realnim terminima u veljači, a nastavno na rast od 4,3% godišnje u siječnju te 3,9% u prosjeku u 2018.

Signali_1/4_5

Ovakva izvedba u skladu je s našim te generalnim očekivanjima nastavka snažne izvedbe privatne potrošnje uslijed poreznog rasterećenja dohotka, niže stope PDV-a na određene proizvode te povoljnijih uvjeta financiranja za stanovništvo budući da se kamatne stope zadržavaju oko rekordno niskih razina.

Istovremeno, industrijska proizvodnja je nakon pada od 0,9% u 2018. u prosjeku te rasta od 4,6% godišnje u siječnju s niske baze, zabilježila skroman rast od 0,6% na godišnjoj razini u veljači.

Promatrano po sastavnicama, najsnažniji rast je zabilježen u sektoru proizvodnje intermedijarnih proizvoda (+7,5%), a slijede trajni proizvodi za široku potrošnju (+7,1%) te netrajni proizvodi za široku potrošnju (+2,7%). Proizvodnja energije pala je za 5,3% dok je proizvodnja kapitalnih dobara niža za 6,9%.

Generalno gledajući, skloni smo vjerovanju da će se relativno skromna izvedba domaćeg industrijskog sektora te izvoza nastaviti i u narednim mjesecima uslijed značajnog narušavanja uvjeta u vanjskom okruženju, posebice našim vodećim trgovinskim partnerima – Njemačkoj i Italiji.

Podsjećamo, kako je PMI indikator prerađivačkog sektora euro zone zabilježio pad dublje u negativan teritorij u proteklim mjesecima što sugerira kako će se usporavanje rasta te nepovoljna zbivanja u prerađivačkom sektoru euro zone nastaviti i u narednom periodu.

Signali_1/4_6

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:48