Signalitics

Dnevni pregled tržišta: S&P 500 zabilježio je korekciju peti uzastopni trgovinski dan

Nasdaq Composite dionički indeks se u jednom trenutku spustio 10% ispod svoje najviše razine
Wall Street
 Profimedia, Alamy

Unatoč snažnijim inicijalnim silaznim pritiscima u početnom djelu trgovanja, američki dionički indeksi jučer su zabilježili umjerenu korekciju predvođenu dionicama energetskog sektora nakon što je cijena nafte pala na najnižu razinu u protekla dva mjeseca. VIX indeks volatilnosti skočio je za pet bodova na najvišu razinu u proteklih deset dana te pet bodova iznad svog dugoročnog prosjeka.

U toku trgovanja Nasdaq Composite dionički indeks se u jednom trenutku spustio 10% ispod svoje najviše razine dosegnute u kolovozu ove godine dok je S&P 500 pao ispod svog 200-dnevnog pomičnog prosjeka što se uobičajeno tumači kao ključna razina tržišne potpore i sentimenta.

Do pomaka dolazi nakon što su neke od vodećih američkih kompanija kao što su Caterpillar i M3 prezentirale skromna očekivanja rasta u narednom periodu, a nakon što su investitori oprezni već neko vrijeme uslijed snažnih uzlaznih pritisaka na američke prinose, zabrinutosti oko usporavanja rasta svjetske ekonomije, neizvjesnosti oko proračuna Italije i nadolazećih izbora u SAD-u.

U svijetlu svega navedenog S&P 500 je zabilježio korekciju peti uzastopni trgovinski dan te bilježi gubitak od oko 6% u toku ovog mjeseca čime je na putu da zabilježi svoju najgoru mjesečnu izvedbu od kolovoza 2015. Pod najvećim pritiskom u toku mjeseca se našao sektor materijala koji je snažno profitirao nakon izbora Trumpa za predsjednika uz rast od gotovo 30% do kraja 2017. godine uslijed klađenja investitora na fiskalnu ekspanziju i rast infrastrukturnih radova. Nastavak trgovinskih sukoba između SAD-a i Kine i zabrinutosti oko usporavanja američkog i svjetskog rasta imali su negativan učinak u proteklim tjednima.

Korekciju su zabilježili i europski dionički indeksi ponajviše pritisnuti rastom tenzija između Brusselsa i Italije. Naime, Brussels je jučer odbio prijedlog proračuna Italije za 2019. godinu što je prvi takav slučaj dosada. Povjerenik Europske komisije za euro, Dombrovskis je izjavio kako nisu imali alternativu nego zahtijevati izmjene nakon što Rim nije reagirao na inicijalna upozorenja da će rast trgovinskog deficita prkositi pravilima EU te je također u suprotnostima s ranijim obećanjima Italije.

Talijanska vlada sada ima na raspolaganju tri tjedna da dostavi novi prijedlog proračuna no ključni vođe su već u ponedjeljak istaknuli kako nemaju namjeru odustati od svojih planova te će ignorirati zahtjeve Europske komisije za izmjenama. Ukoliko Italija nastavi sa spomenutom retorikom, Europska komisija ima mogućnost izricanja kazne u maksimalnom iznosu od 0,5% BDP-a što izgledno nije razina troškova koja će zabrinuti novu vladu.

Istovremeno, negativna reakcija investitora je ono što bi potencijalno moglo više zabrinuti talijanske vođe s obzirom da nedavan snažan rast prinosa na talijanski dug ugrožava održivost ionako visoke razine javnog duga od 133% te podiže strahove investitora oko potencijalne nove dužničke krize u euro zoni.

Pod pritiskom su se našli i dionički indeksi tržišta u nastajanju gdje je MSCI EM indeks korigirao za gotovo 2% te time zabilježio najsnažniji pad u gotovo dva tjedna te bilježi gubitak od 17% u toku ove godine.

Od podataka istaknimo kako je povjerenje potrošača euro zone zabilježilo rast od 0,2 boda u listopadu na -2,7 bodova te se indikator i dalje nalazi iznad svog dugoročnog prosjeka usprkos snažnoj korekciji u toku ove godine.

Cijene WTI i Brent nafte jučer su pale za 2%, odnosno 4% na najnižu razinu u protekla dva mjeseca uslijed straha investitora oko manje potražnje radi usporavanja svjetskog rasta ali i obećanja od strane Saudijske Arabije kako će držati tržišta opskrbljenima u narednom periodu. Naime, ministar financija Saudijske Arabije u ponedjeljak je izjavio kako će zemlja podići proizvodnju nafte na rekordne razine te kako imaju namjeru učiniti sve u svojoj moći kako bi tržišta bila dobro opskrbljena.

Devizno tržište nije jučer reagiralo na vijesti o odbijanju proračuna Italije od strane Europske komisije unatoč znatnim deprecijacijskim pritiscima koji su poteškoće u Italiji izazvale za euro u proteklim tjednima. Investitori pritom ostaju u iščekivanju službenog odgovora od strane Italije pri čemu očekujemo da će gubici za euro ostati limitirani sve dok investitori ne počnu percipirati krizu u Italiji kao sistemski važnu za euro zonu ili barem kao značajnu za ostatak perifernih zemalja.

Na jučerašnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstvo financija je plasiralo 630 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa po kamatnoj stopi od 0,09%, a ispod plana od milijarde kuna izdanja te dospijeća od 1,4 milijarde kuna.

Istovremeno, Minstarstvo je izdalo 49,3 milijuna eura jednogodišnjih trezorskih zapisa čime je nadmašen plan od deset milijuna eura i ukupno dospijeće od 11 milijuna eura, a kamatna stopa se zadržala na rekordno niskih 0%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:17