Signalitics

Dnevni pregled tržišta: S&P 500 jedan posto nadomak rekordne razine

Brokeri na njujorškoj burzi
 Profimedia, Eyevine

Očekivanja svježeg stimulansa od strane Europske centralne banke te obnovljene nade završetka trgovinskog rata između SAD-a i Kine su dovele do rasta vodećih svjetskih dioničkih indeksa gdje je S&P 500 trgovanje zaključio tek 1% nadomak svoje rekordne razine.

Predsjednik ECB-a u svom je jučerašnjem govoru možda dao najjasniju naznaku namjere centralne banke da reagira mjerama dodatnog ekonomskog stimulansa od početka narušavanja ekonomskih indikatora. Mario Draghi je izjavio kako je centralna banka spremna reagirati daljnjim smanjenjima kamatnih stopa u nedostatku poboljšanja ekonomskih izgleda.

Draghi je istaknuo i kako ekonomski indikatori upućuju na nastavak skromne ekonomske izvedbe u nadolazećim kvartalima te da će dodatan stimulans ekonomiji biti potreban ako se inflatorni pritisci ne oporave.

Nastavno na komentare predsjednika ECB-a, američki predsjednik Trump je putem Twittera optužio Draghija za slabljenje eura što poboljšava konkurentnost ekonomija euro zone u odnosu na SAD. Ovo je drugi puta u protekla dva tjedna da je predsjednik Trump optužio ECB za devaluaciju jedinstvene valute.

Na pitanje kako komentira napade predsjednika Trumpa, Draghi je izjavio kako centralna banka ima svoj mandat definiran kao ciljanje stope inflacije koja je blizu ali ispod 2% u srednjem roku i kako su spremni koristiti sve raspoložive instrumente kako bi taj cilj i ostvarili te da ne mogu ciljati razinu deviznog tečaja.

Draghiju je na konferenciji potporu pružio i Stan Fischer, bivši zamjenik čelnika Fed-a, koji je izjavio kako američka centralna banka ne bi smjela biti podložna naređenjima predsjednika Trumpa. Fischer je istaknuo i kako u slučaju reizbora predsjednika Trumpa, na čelo Fed-a bi mogla doći osoba sklonija njegovim stavovima što bi moglo rezultirati znatno drugačijom monetarnom politikom te radi navedenog postoji izgledna vjerojatnost kako SAD postaje zemlja Trećeg svijeta.

Europski obveznički prinosi zabilježili su snažne silazne pritiske nakon Draghijeva govora. Njemački 10-godišnji prinos spustio se za 0,07 postotnih bodova na novu rekordno nisku razinu od -0,32% što implicira još veći gubitak držatelja obveznica do dospijeća.

Francuski te švedski 10-godišnji prinosi zabilježili su pad u negativan teritorij po prvi puta od početka praćenja podataka. Potvrdu da ekonomski indikatori euro zone ne pružaju mnogo razloga za optimizma, pružila je i jučerašnja objava ZEW indikatora sentimenta za Njemačku koji je pao za snažnih 19 bodova u odnosu na raniji mjesec te tako značajno podbacio tržišna očekivanja. Izuzev navedenoga, podsjećamo kako su posljednje objave podataka o proizvodnji, izvozu i trgovini na malo za travanj također bile ispod tržišnih očekivanja.

Tečaj EUR/USD jučer je zabilježio silazne pritiske, a u skladu s izjavama Maria Draghija koje su pokazale kako su mjere novog stimulansa za ekonomije euro zone potencijalno bliže nego što se to dalo naslutiti iz retorike na posljednjem sastanku centralne banke.

Fokus investitora danas se u potpunosti prebacuje na završetak dvodnevnog sastanka Fed-a te objavu novih makroekonomskih projekcija i anticipirane razine bazičnog kamatnjaka. S obzirom na retoriku vodećih članova Fed-a, izgledno je kako će službene projekcije pokazati nižu razinu bazičnog kamatnjaka do kraja godine nego što je to sada. U svjetlu navedenog, očekujemo umjerene uzlazne pritiske na tečaj EUR/USD u toku dana dok u nastavku godine i dalje očekujemo prevladavanje snažnog američkog dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:04