Signalitics

Dnevni pregled tržišta: S&P 500 indeks bilježi najnižu razinu u zadnjih 14 mjeseci

S&P 500 tako bilježi korekciju od preko 13% u odnosu na najviše razine dosegnute u rujnu
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili još jednu rundu rasprodaje pri čemu se vrijednost S&P 500 dioničkog indeksa spustila na najnižu razinu u proteklih 14 mjeseci uslijed niza čimbenika koji nastavljaju zabrinjavati investitore kao što je trgovinski sat između SAD-a i Kine, rast kamatnih stopa te očekivano usporavanje rasta domaće i svjetske ekonomije u narednoj godini. S&P 500 tako bilježi korekciju od preko 13% u odnosu na najviše razine dosegnute u rujnu ove godine i pad od gotovo 5% na ytd razini.

Moguća obustava rada američke vlade uslijed neslaganja oko financiranja granice s Meksikom posljednja je u nizu zabrinutosti na listi investitora. Poseban udarac jučer su zabilježila dionice zdravstvenog sektora nakon što je sud u Teksasu proglasio Obamacare neustavnim.

Unatoč činjenici da su fundamenti američke ekonomije u iznimno dobrom stanju, investitori ostaju zabrinuti oko učinaka nedavnih podizanja kamatnjaka. Domaće tržište nekretnina pritom je već zabilježilo usporavanje uslijed viših kamatnih stopa na kredite dok je Fed-ovo istraživanje o potražnji za kreditima u listopadu pokazalo da potražnja za komercijalnim, industrijskim i rezidencijalnim kreditima za kupnju nekretnina usporava.

Općenito govoreći, američke kompanije su ove godine pogođene rastućim troškovima što se posebno negativno odrazilo na izvedbu izdanja niže tržišne kapitalizacije koja su za razliku od multinacionalnih kompanija više izložena promjena kamatnih stopa. Američki Russell 2000 tako bilježi korekciju od oko 9% ove godine te je na putu najlošije izvedbe od 2008.

Istovremeno, američki obveznički prinosi su zabilježili daljnje silazne pritiske uslijed potrage investitora za sigurnom imovinom pri čemu se 10-godišnji prinos nalazi na najnižoj razini u protekla tri mjeseca unatoč očekivanjima da će Fed na ovotjednom sastanku podignuti kamatnjak po četvrti puta ove godine.

Tečaj EUR/USD jučer je porastao nakon još jedne u nizu Trumpovih kritika Fed-ove politike normalizacije kamatnjaka gdje je istaknuo kako smatra iznenađujućim da Fed uopće razmatra još jedno podizanje kamatnjaka na ovotjednom sastanku.

Par pritom i dalje bilježi pad od oko 5% u toku ove godine što se samo jednim dijelom može pripisati rastućem diferencijalu kamatnih stopa u korist dolara dok drugi dio korekcije tečaja proizlazi iz kontinuirane slabosti eura uzrokovane usporavanjem rasta, rastom premije političkog rizika te pomicanjem očekivanja prvog rasta kamatnjaka od strane ECB-a u 2020. godinu. Dodatno, snažnija potražnja za dolarom uzrokovana je i povećanom averzijom prema riziku i s time povezano potražnjom za sigurnom imovinom.

Snažan dolar pritom je u skladu s našim očekivanjima te suprotno konsenzusu očekujemo da će snaga dolara ostati uvelike netaknuta i u narednoj godini. Posljednja retorika Fed-a potencijalno sugerira da će odluke oko budućeg podizanja kamatnjaka biti sve više ovisne o nadolazećoj objavi podataka što potencijalno implicira slabije zaoštravanje monetarne politike nego što se to pretpostavljalo prije šest mjeseci. U skladu s navedenim umjeren rast tečaja nakon ovotjednog sastanka Fed-a ne bi trebao iznenaditi.

Istovremeno, ECB-ov status quo nije u mogućnosti pružiti podršku euru. Usprkos očekivanom usporavanju rasta fundamenti američke ekonomije mnogo su snažniji od onih u euro zoni što u kombinaciji s višim prinosima i percepcijom sigurne valute ide u prilog snažnom dolaru.

Hrvatska narodna banka intervenirala je po drugi puta u toku ovog mjeseca te od banaka otkupila 457,7 milijuna eura po prosječno ostvarenom tečaju od 7,397965 kuna za jedan euro čime je kreirano dodatnih 3.386 milijardi kuna povrh već izdašne likvidnosti u sustavu od oko 6% BDP-a.

Sezonski neuobičajeno jačanje domaće valute pritom pripisujemo jednokratnim učincima povećane potražnje za kunama uslijed očekivane zamjene nadolazećeg dospijeća trezorskog zapisa u eurima djelomičnim izdanjem u domaćoj valuti početkom sljedeće godine te potencijalnim zatvaranjem pojedinih špekulantskih pozicija.

Povećani priljev turista u zimskom periodu također ide u prilog snažnijoj kuni. Unatoč navedenome smatramo da će snažnija domaća uvozna potražnja u kombinaciji s nižom turističkom aktivnosti nakon blagdana dovesti do umjerenog rasta tečaja sa sadašnjih razina dok bi se do kraja godine par mogao zadržati oko aktualno niskih razina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:12