Signalitics

Dnevni pregled tržišta: S&P 500 i Nasdaq jučer zabilježili negativnu izvedbu

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

27.7.2018. u 9:26

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

27.7.2018. u 9:26

Facebook's CEO Mark Zuckerberg gestures and delivers his speech during the VivaTech (Viva Technology) trade fair in Paris, on May 24, 2018., Image: 372873207, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg

S&P 500 i Nasdaq jučer su zabilježili negativnu izvedbu pritisnuti snažnim padom dionice Facebooka od 19,0% čime je izbrisano oko 120 milijardi dolara tržišne kapitalizacije kompanije nakon što je objava zarade za drugi kvartal ove godine pokazala kako su milijuni Europljana napustili platformu u proteklom kvartalu.

Dodatno, kompanija je najavila očekivanja nižih stopa rasta i nižih margina u narednom periodu uslijed zabrinutosti korisnika oko korištenja njihovih podataka nakon posljednjeg skandala s curenjem podataka u ožujku te mogućnosti odabira korisnika kako će njihovi podaci biti korišteni i nižih zarada od oglašavanja. Jučerašnja korekcija Facebooka jedna je od najsnažnijih jednodnevnih gubitaka tržišne kapitalizacije pojedine kompanije.

 

S druge pak strane, njemački DAX čija je izvedba bila snažno pogođena neizvjesnostima oko budućnosti trgovinske politike između SAD-a i EU, jučer je zabilježio rast od gotovo 2% nošen pozitivnim sentimentom investitora nakon što su predsjednik Trump i predsjednik Europske komisije Jean- Claude Juncker u srijedu postigli dogovor o novim pregovorima vezanim uz budućnost trgovine između ekonomija gdje je izražena želja za zajedničkim radom prema eliminaciji svih carina. Njemački proizvođači automobila BMW i Volkswagen zabilježili su rast od oko 4% uslijed vijesti kako neće biti uvođenja novih nameta sve dok traju pregovori.

 

Izuzev dioničkog tržišta u SAD-u i nastavka sezone objave zarade kompanija, fokus investitora jučer je bio na sastanku Vijeća ECB-a na kojem su u skladu s tržišnim očekivanjima sve referentne kamatne stope zadržane nepromijenjenim, a Vijeće je potvrdilo svoju namjeru smanjenja mjesečnog otkupa obveznica s 30 na 15 milijardi eura mjesečno od rujna te konačni završetak programa do kraja ove godine.

Isto tako, čelnik ECB-a Draghi potvrdio je namjeru Vijeća da zadrži kamatne stope na aktualno niskim razinama barem kroz ljeto sljedeće godine, a nakon što je isto dovedeno u pitanje u nedavnim prijevodima njegovih izjava na različite jezike. Potonje je u skladu s našim očekivanjima prvog podizanja bazičnog kamatnjaka krajem sljedeće godine.

Isto tako, Draghi je unatoč nedavnom usporavanju ekonomije Euro zone izrazio optimističan stav vezano uz buduća očekivanja rasta te istaknuo da unatoč rizicima trgovinskog rata nedavni indikatori upućuju na solidan i ravnomjeran rast regije, ali ispod prošlogodišnjih razina kada je rast dosegnuo vrhunac. Smatra pritom kako su izravni učinci do sada implementiranih nameta od strane EU i SAD-a na ekonomiju Euro zone skromni, ali i kako je prerano govoriti o potencijalnim učincima novog dogovora između ekonomija.

Konačno, Draghi je istaknuo kako su nesigurnosti vezane uz inflatorna kretanja smanjenje u nedavnom periodu unatoč činjenici kako je posljednja objave inflacije u lipnju pokazala rast bazične inflacije znatno ispod ECB-ovog srednjoročnog cilja od 2%.

 

Fokus investitora danas će biti na objavi američkog BDP-a za drugi kvartal ove godine gdje tržišta trenutno anticipiraju rast od 4,1% kvartalno, a nedavne insinuacije od strane Trumpa i njegove administracije sugeriraju kako bi rast mogao biti i potencijalno bliže stopi od 5%.

Američka privatna potrošnja je profitirala od snažnog rasta zaposlenosti i s time povezanog rasta raspoloživog dohotka. Istovremeno, državna potrošnja znatno je povećana na svim razinama a uzlet su zabilježile i privatne investicije. Isto tako, očekuje se pozitivan doprinos neto izvoza rastu što je ipak posljedica jednokratnih učinaka, odnosno povećanja izvoza u tjednima pred uvođenje carina od strane Kine.

 

Crobex je jučer zabilježio rast od 0,62% na redovnom prometu dionicama od 5,3 mil. HRK nošen izdanjem Ericsson Nikola Tesla d.d. (ERNT) koje je na prometu od 0,3 mil. HRK zabilježilo rast cijene od 2,34% nakon što je kompanija u rezultatima objavljenim ranije u tjednu iskazala snažan rast neto dobiti od 64,6% u prvom polugodištu ove godine.

Izdanje Medika d.d. (MDKA) zabilježilo je blok transakciju u iznosu od 21,5 mil. HRK dok se u redovnom dijelu trgovanja najviše trgovalo izdanjem Hrvatski telekom d.d. (HT) čija je cijena zabilježila rast od 1,6% na prometu od 2,0 mil. HRK nakon što je kompanija u toku dana objavila rezultate poslovanja za drugi kvartal gdje je iskazan rast neto dobiti od 7,5% godišnje, odnosno 9,0% na razini prvog polugodišta na 447 mil. HRK.

Drugo najtrgovanije izdanje bila je povlaštena dionica grupe Adris d.d. (ADRS2) koja je zabilježila rast od 0,7% na prometu od 1,1 mil. HRK nakon što je kompanija u toku dana iskazala rast prihoda od prodaje od 20,5 godišnje u prvom polugodištu, odnosno rast neto dobiti od 9,9% godišnje na 183 mil. HRK.