Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Solidna izvedba američkih dioničkih indeksa u petak

Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Američki dionički indeksi u petak su zabilježili solidnu izvedbu nošeni prvim objavama zarada rezultata poslovanja kompanija za prvi kvartal godine gdje su JPMorgan i Wells Fargo nadmašili tržišna očekivanja.

Dionica JPMorgana porasla je za 4,6% nakon što je banka objavila rekordnu zaradu na razini prvog kvartala. Wells Fargo izbrisao je inicijalne dobitke te dan završio u minusu od 2,6% budući da su niža očekivanja rasta prihoda u narednom periodu zasjenila dobre rezultate prvog kvartala. Financijski sektor S&P 500 zabilježio je rast od 1,9% gdje su objave rezultata ove dvije banke potaknule optimizam vezano uz nadolazeće objave rezultata ostalih financijskih kompanija.

JP Morgan je usvojio pozitivan ton vezano uz očekivano kretanje američke ekonomije gdje je izvršni direktor izjavio kako američka ekonomija nastavlja rasta, baš kao i zaposlenost i plaće uz umjerenu inflaciju dok su financijska tržišta zdrava a povjerenje potrošača i kompanija se zadržava na visokim razinama.

Prema Fed fund futuresima, investitori ne vide vjerojatnost podizanja bazičnog kamatnjaka u SAD-u na horizontu od sljedećih devet mjeseci, dok oko 50% njih očekuje smanjenje razine bazičnog kamatnjaka početkom sljedeće godine.

U međuvremenu, kineski izvoz u ožujku je nadmašio tržišna očekivanja sa rastom od 14,2% godišnje nakon što je u veljači zabilježio snažnu korekciju od 20,8% godišnje. Istovremeno, uvoz je pao za 7,6% godišnje što je četvrti uzastopni mjesečni pad te nipošto nije dobar znak za ekonomije koje se u izvoznom smislu oslanjaju na Kinu.

Industrijska proizvodnja euro zone u veljači zabilježila pad od 0,2% u odnosu na siječanj te od 0,3% na godišnjoj razini, a što je u skladu s posljednjim objavama sentiment indikatora prerađivačkog sektora koji upućuju na nastavak kontrakcije i u narednim mjesecima.

Tjedan pred nama ispunjen je objavama ključnih ekonomskih indikatora s obje strane Atlantika te nastavkom objava zarada američkih kompanija za prvi kvartal godine.

Dok danas na rasporedu nema važnijih objava ekonomskih indikatora, investitori će sutra popratiti objavu američke industrijske proizvodnje za ožujak gdje se anticipira umjeren rast od 0,3% na mjesečnoj razini. U četvrtak je na rasporedu objava američke trgovine na malo za ožujak sa očekivanim rastom od 0,9% mjesečno dok su u petak na rasporedu objave započete izgradnje stambenih jedinica i građevinskih dozvola u SAD-u za ožujak gdje se u oba slučaja očekuje rast u odnosu na prethodni mjesec. Ovotjedne objave američkih podataka zaokružiti će sliku ekonomske izvedbe SAD-a u prvom kvartalu godine. Projekcije Atlanta Fed-a trenutno upućuju na rast od 2,3% godišnje u toku prvog kvartala.

U srijedu je na rasporedu prva procjena kineskog BDP-a za prvi kvartal ove godine gdje se očekuje daljnje usporavanje rasta za jednu desetinu na 6,3% godišnje. Istovremeno, postoje naznake da mjere stimulansa kineske vlade pokazuju pozitivne rezultate s obzirom na snažniji rast kreditne aktivnosti od početka godine, snažnije izdavanje obveznica za financiranje investicija te oporavak nekretninskog tržišta.

U četvrtak je na rasporedu preliminarna objava PMI indikatora sentimenta za euro zonu te pojedine zemlje članice gdje tržišni konsenzus implicira blagi oporavak indikatora sentimenta prerađivačkog sektora za 0,3 boda na razinu od 47,8 bodova nakon snažne korekcije u proteklom mjesecu.

Istovremeno, očekuje se pad indikatora sentimenta uslužnog sektora za 0,2 boda na 52,1 bod u travnju. Na razini ispod 50 bodova, prerađivački sektora euro zone nalazi se u tzv. korektivnom teritoriju. Ovotjedna objava sentiment indikatora euro zone mogla bi biti ključna za pozicioniranje investitora. Podsjećamo kako je ispod očekivana objava u ožujku uzrokovala snažan pad njemačkih i američkih obvezničkih prinosa te značajne deprecijacijske pritiske na euro.

Prethodno navedenome, investitori će sutra popratiti objavu ZEW indikatora sentimenta Njemačke za travanj gdje se očekuje blagi rast sa trenutnih razina.

Tečaj EUR/HRK je nastavio bilježiti uzlazne pritiske i u petak se je trgovanje ovim valutnim parom zatvoreno iznad razine od 7,43 kuna za jedan euro. Ovakva izvedba u skladu je s našim napomenama mogućih deprecijacijskih pritisaka na domaću valutu u nedostatku snažnijeg priljeva deviza.

Nadolazeći Uskršnji blagdani u kombinaciji sa dolaskom toplijeg vremena bi to trebali promijeniti te pogurati tečaj naniže u narednim tjednima. U skladu s navedenim, sugeriramo iskorištavanje aktualno viših tečajnih razina za konverziju deviznih pozicija po povoljnijim uvjetima prije nego kuna tradicionalno počne jačati od snažnijeg priljeva turističkih deviza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:56