Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Sastanak G7 zemalja donio nove napetosti, Trump prijetio carinama

 Adam Scotti/Prime Minister's Office/Handout / REUTERS

Sastanak čelnika G7 zemalja koji je održan u toku vikenda dodatno je naglasio diskrepancije po pitanju trgovinske politike između SAD-a i njihovih saveznika. Predsjednik Donald Trump stajao je kao izolirana figura budući da su se čelnici ostalih zemalja članica ujedinili u kritiziranju SAD-ovog protekcionizma.

Trump je napustio sastanak ranije, odbio potpisati zajedničku izjavu, zaprijetio dodatnim carinama a kanadskog premijera je prozvao izuzetno neiskrenim i slabim. Francuska i Njemačka prezentirale su ujedinjenu ideju te su sve zemlje spremne uzvratiti na posljednje mjere SAD-a kroz uvođenje carina na strateški bitne američke proizvode. Trumpov savjetnik za vanjsku trgovinu, Peter Navarro izjavio je kako u paklu postoji posebno mjesto za svakog vođu koji ima loše diplomatske odnose sa predsjednikom Trumpom. Posljednja retorika između vođenih svjetskih vođa tako je povećala tržišne zabrinutosti oko mogućnosti izbijanja trgovinskog rata a što će se izgledno reflektirati i u današnjem trgovanju.

Nakon sastanka G7, pred nama je tjedan bogat objavama podataka i događanjima. Prije svega, istaknimo kako je Trump doputovao u Singapur kako bi se sutra susreo sa vođom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom, a s ciljem razgovora koji bi utrnuli put nuklearnom razoružavanju poluotoka.

U srijedu je na rasporedu završetak sastanka Fed-a gdje tržišta anticipiraju podizanje kamatnjaka za 25bb na razinu raspona od 1.75% do 2.0%. Američko tržište rada ostaje snažno pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,8% u svibnju dok prosječna mjesečna stopa rasta zaposlenosti iznosi oko 200.000 u proteklih šest mjeseci. U travnju je inflacija dosegnula 2,0%, a čak i ako isključimo volatilne stavke iz kalkulacije inflacija je dosegnula 1,8% što implicira da je dugi period borbe sa preniskim stopama inflacije došao kraju.

Fokus investitora pritom će više biti na posljednjim objavama ekonomskih projekcija nego na već dugo očekivanom podizanju kamatnjaka. Posljednje projekcije impliciraju tri podizanja kamatnjaka ove godine (ovo će biti drugo) te tri podizanja kamatnjaka u sljedećoj godini, dok je nedavna izvedba tržišta rada već nadmašila Fed-ova očekivanja za ovu godinu.

I dok ne isključujemo mogućnost blagog podizanja projekcija očekivane razine kamatnjaka, smatramo da snažnije zaoštravanje retorike Fed-a nije izgledno u svijetlu rastućih tenzija između SAD-a i glavnih trgovinskih partnera te nedostaka informacija o utjecaju istog na makroekonomsku izvedbu ekonomije.

Nakon Fed-a, u četvrtak je na rasporedu sastanak vijeća ECB-a gdje se očekuje zadržavanje svih kamatnjaka na trenutno niskim razinama uz istovremena očekivanja najave završetka mjesečnog programa otkupa obveznica do kraja ove godine. Špekulacije oko potonjeg potaknute su nedavnim izjavama nekoliko članova ECB-a, a s obzirom da aktualnim program traje do rujna ove godine, sigurno je da će Vijeće morati iskomunicirati informacije oko budućnosti monetarne politike, ako ne sada onda najkasnije na sljedećem sastanku u srpnju.

S obzirom na usporavanje rasta u prvom kvartalu, niske inflatorne pritiske te političke turbulencije u Italiji, ECB nema mnogo razloga za optimizam trenutno te bi završetak programa otkupa obveznica mogao biti prije svega čin tehničke prirode budući da se ECB znatno približila držanju jedne trećine duga pojedinih zemalja, a što je zakonska granica koju ne smije prijeći. Potonje prema našem mišljenju nipošto ne implicira rano podizanje kamatnjaka, a kamoli početak ciklusa podizanja kamatnih stopa. Niske kamatne stope nužan su preduvjet podizanja inflacije sa trenutno niskih razina kao i stabilizacije javnog duga visoko zaduženih ekonomija Euro zone.

Crobex je drugi tjedan uzastopno završio u negativnom teritoriju uz korekciju od 0,81%, ali na nešto izdašnijem redovnom prometu dionicama od 7,3 mil. HRK u prosjeku. Najtrgovanije izdanje u proteklom tjednu bila je dionica Brodogradilište Viktor Lenac d.d. (VLEN) uz ukupno protrgovanih 7,5 mil. HRK uslijed nastavka rasprodaje pri čemu je cijena zabilježila pad od 10,75% na tjednoj razini, dok se u odnosu na kraj 2017. godine nalazi na 30,8% nižim razinama.

Drugo najtrgovanije izdanje na tjednoj razini bilo je povlašteno izdanje grupe Adris d.d. (ADRS2) koje je zabilježilo rast cijene od 0,47% te je time jedino izdanje u pet najtrgovanijih čija cijena je zabilježila rast u prethodnom tjednu. Po obujmu trgovanja uslijedili su Hrvatski Telekom d.d. (HT), Valamar Riviera d.d. (RIVP) te Atlantska plovidba d.d. (ATPL) koji su redom zabilježili korekcije cijene od 0,65%, 0,24% te 1,82%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:01