Signalitics

Dnevni pregled tržišta: SAD i Meksiko postigli načelni dogovor o trgovinskim odnosima

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

29.8.2018. u 8:28

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

29.8.2018. u 8:28

, Image: 162293166, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Optimizam na svjetskim tržištima nastavio se jučer u toku dana uslijed postignutog načelnog dogovora SAD-a i Meksika o budućnosti trgovinskih odnosa, odnosno revizije NAFTA-e. Nakon inicijalnog snažnog rasta po otvaranju tržišta, američki su dionički indeksi ipak izbrisali jedan dio inicijalnih dobitaka u popodnevnom dijelu trgovanja te su dan zatvorili u blagom plusu, a generalno pozitivnu izvedbu zabilježili su i ostali vodeći svjetski dionički indeksi.

 

Fokus investitora pritom ostaje na detaljima sporazuma SAD-a i Meksika kao i budućnosti dogovora sa Kanadom. Neke od dogovorenih točaka uključuju slobodu trgovanja poljoprivrednim proizvodima dok su istovremeno dogovorene restrikcije na proizvodnju automobila kojima se onemogućava američkim proizvođačima da proizvodnju sele u jeftiniji Meksiko. Isto tako, spomenutom mjerom se smanjuje mogućnost korištenja kineskih dijelova u procesu proizvodnje kroz Meksiko nakon što su SAD uvele namete na isto. SAD su zadržale postojeće carine na uvoz čelika i aluminija iz Meksika.

Pitanje priključenja Kanade novom trgovinskom sporazumu ostaje upitno pri čemu posljednje informacije sugeriraju kako će se pregovori nastaviti u narednim danima. Čak ukoliko Kanada ne potpiše novi sporazum, očekuje se postignuće bilateralnog dogovora sa SAD-om budući da je i inicijalni trgovinski sporazum između ekonomija prethodio NAFTA-i, a i nije izgledno da bi Kongres odobrio dogovor koji u potpunosti isključuje Kanadu.

Sporazum između SAD-a i Meksika za tržišta je pokazatelj namjere SAD-a da ispregovora nove uvjete trgovine sa glavnim saveznicima. Potonje u kombinaciji sa dogovorom sa Europskom unijom o nastavku pregovora umirilo je tržišne strahove oko izbijanja svjetskog trgovinskog rata a potencijalno implicira i kako će Kina biti prisiljena na reforme s obzirom na pritiske na trgovinu koji sada dolaze i iz indirektnih izvora.

Italija i Turska nisu uspjele profitirati od poboljšanog sentimenta na tržištu. Naime, deprecijacija turske lire nastavljena je u ponedjeljak uslijed neizvjesnosti pred objavu izvještaja o inflaciji te sastanak centralne banke u rujnu.

 

Kao što smo upozorili ranije, nemogućnost centralne banke Turske da obuzda visoke inflatorne pritiske koji se približavaju razini od 20% umanjila je povjerenje investitora te je nedavna stabilizacija na tržištu tek posljedica privremenih ograničenja na tokove kapitala. Ukoliko centralna banka i na sljedećem sastanku propusti reagirati mjerama monetarne politike kako bi se smanjili inflatorni pritisci, očekujemo nastavak snažnih deprecijacijskih pritisaka na tursku valutu.

Rasprodaja talijanskih obveznica nastavljena je jučer u toku dana, kao i silazni pritisci na dioničko tržište uslijed neizvjesnosti ususret prvom proračunu nove populističke vlade koji će se izglasavati u listopadu. Pregovori oko detalja istoga između dvije stranke i dalje traju ali s obzirom na izbornu kampanju i najave značajnog povećanja izdataka, tržišta strahuju kako bi ionako visok javni dug Italije od 130% BDP-a mogao zabilježiti snažne uzlazne pritiske u skorijem periodu.

 

Tečaj EUR/HRK u proteklih se nekoliko dana stabilizirao na razini iznad od 7,43 kuna za jedan euro te s obzirom na završetak glavnog dijela turističke sezone smatramo kako je potencijal snažnijeg jačanja kune zatvoren. Naime, u narednom periodu očekujemo uobičajene sezonske uzlazne pritiske na tečaj čija jačina ostaje ograničena nizom faktora koji i dalje podržavaju snagu domaće valute kao što su snažniji priljev sredstava iz EU fondova, rast priljeva turističkih deviza i izvan suštine turističke sezone i poboljšan apetit investitora prema domaćoj imovini uslijed snažne makroekonomske i fiskalne izvedbe u proteklih nekoliko godina.

 

Tečajem EUR/USD ponovno se trguje oko 1,17 dolara za jedan euro, odnosno oko razina koje su prethodile snažnoj potrazi investitora za sigurnom imovinom nakon jačanja tenzija u Turskoj. Ove razine ujedno opravdavaju naša očekivanja kako unatoč snažnim fundamentima koji podržavaju američku valutu, dugotrajnije zadržavanje ispod razine od 1,15 dolara za jedan euro nije vjerojatno iako očekujemo povremeno obnavljanje silaznih pritisaka u skladu s nastavkom turbulencija u Turskoj. Dodatno, značajan silazni rizik po tečaj EUR/USD vidimo u ranjivosti duga periferije i jačanju premije rizika Euro zone što bi se moglo aktualizirati u tjednima pred nama uslijed već spomenutog novog proračuna Italije koji u pitanje dovodi održivost duga zemlje ali i odnos sa institucijama EU.

 

Ministarstvo financija je na jučerašnjoj aukciji prihvatilo sve pristigle ponude te plasiralo 199 mil. HRK jednogodišnjih trezorskih zapisa, a u odnosu na dospijeće od 402 mil. HRK te plan izdanja od 300 mil. HRK. Suzdržanost investitora pritom pripisujemo nedavnom kunskom izdanju obveznice u iznosu od 10,5 mil. HRK. Prinos se u skladu s našim očekivanjima zadržao na 0,09%.