Signalitics

Dnevni pregled tržišta: rastu američki dionički indeksi, euro slabi zbog stanja u Italiji

Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Europski i američki dionički indeksi tjedan su započeli u pozitivnom teritoriju uslijed smirivanja napetosti glede trgovinskog spora između SAD-a i Kine. Rast su predvodile dionice iz industrijskog sektora, pri čemu je DJIA porastao na najvišu razinu u proteklih dva mjeseca, dok je londonski FTSE dostigao rekordnu razinu.

Trumpova administracija jučer je, barem na neko vrijeme, odustala od nametanja carina na kineski uvoz. Ova vijest uslijedila je nakon zajedničke izjave SAD-a i Kine tijekom vikenda u kojoj je kineska administracija obećala značajno povećati uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda i energije. Također, dogovoreno je kako će se razgovori nastaviti tijekom ljeta. Privremeno smirivanje trgovinskih napetosti trebalo bi imati pozitivan utjecaj na američki izvoz koji je trenutno pritisnut rastom kamatnjaka te jačanjem dolara.

S druge pak strane, nastavljena je snažna rasprodaja talijanskih dionica i obveznica uslijed intenziviranja političkih napetosti u zemlji. Pritom je 10-godišnji prinos porastao za čak 15bb te dosegnuo najvišu razinu od ožujka prošle godine. Nakon što su u petak populistička stranka Five Star Movement i desno orijentirana Lega potpisale koalicijski sporazum, jučer su za premijera predložili javnosti nepoznatog i politički neiskusnog Giuseppe Contea, profesora javne administracije. No predsjednik Mattarela nije još prihvatio Contea kao mandatara implicirajući suzdržanost predsjednika te će se razgovori o novom mandataru nastaviti danas tijekom dana.

Snažna rasprodaja talijanske imovine ukazuje i na zabrinutost tržišta glede nove koalicije. Navedeno je vjerojatno bio jedan od čimbenika koji je utjecao na to da su iz prijedloga koalicijskog dogovora izostavljene radikalne, ranije planirane, mjere poput oprosta duga u iznosu od 250 milijardi eura i uvođenje paralelne valute.

Političke napetosti utjecale su i na slabljene eura te se u toku dana parom EUR/USD trgovalo na najnižoj razini od studenog prošle godine. Parom se i dalje trguje na razini ispod 1,18 dolara za jedan euro. U narednom periodu očekujemo nastavak snažne izvedbe dolara koja bi mogla biti prekinuta tek s nekoliko korektivnih faza koje bi izgledno mogle biti korištene kao prilika za povoljniji ulazak u dugu poziciju.

Fiskalna i monetarna politika SAD-a podupiru snažniju valutu u narednom periodu dok u Euro zoni novo osnovana koalicija u Italiji podiže premiju političkog rizika. Dodatno, ispod očekivane objave podataka Euro zone ublažile su retoriku ECB-a koja je do nedavno također pružala podršku euru. Ako ovotjedne objave sentiment indikatora Euro zone podbace, ne isključujemo mogućnost proboja tečaja EUR/USD ispod razine od 1,17 dolara za euro.

Novi radni tjedan na Zagrebačkoj burzi započeo je u negativnom tonu pri čemu je Crobex pao za 0,32% na prometu od 6,7 milijuna kuna. Najtrgovanija je bila dionica Zagrebačka banka d.d. (ZABA) koje je ojačala za 2,74% na prometu od 1,6 milijuna. Cijena dionice ZABA-e porasla je gotovo 14% u toku ove godine. Dionica ZABA-e ujedno je i jedina dionica koja je zabilježila milijunski promet.

Pad Crobexa uvelike je bio potaknut negativnom izvedbom dionice Atlantska Plovidba d.d. (ATPL) čija je cijena pala za 4,81% na skromnom prometu od gotovo 370.000 HRK. Cijena dionica ATPL manja je za više od 8% u odnosu na kraj prošle godine.

Na jučer održanoj jednotjednoj repo aukciji, banke su u skladu s našim očekivanjima propustile HNB-u dostaviti ponudu 22. tjedan zaredom uslijed rekordnog viška kunske likvidnosti u sustavu.

Ministarstvo financija na današnjoj aukciji nudi 400 mil. HRK te 20 mil. EUR jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret isto tolikom dospijeću. Pritom očekujemo zadržavanje prinosa na aktualno niskim razinama od 0,09% s obzirom na to da trenutna cash pozicija dozvoljava Ministarstvu fleksibilnost bez potrebe za prihvaćanjem nepovoljnih ponuda uslijed potencijalne suzdržanosti investitora s obzirom na očekivano izdanje nove kunske obveznice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:09