Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Raste zabrinutost ulagača oko usporavanja rasta svjetske ekonomije

Slabljenje ekonomije euro zone nastavljeno je u četvrtom kvartalu ove godine
Ilustracija, Nikkei indeks u padu
 Profimedia, Newscom

Svjetski dionički indeksi tjedan su završili u negativnom teritoriju uslijed razočaravajućih objava ekonomskih indikatora iz euro zone i Kine koji su pojačali postojeće zabrinutosti investitora oko usporavanja rasta svjetske ekonomije u narednom periodu.

Detaljnije, kineska trgovina na malo u proteklom je mjesecu zabilježila najnižu stopu rasta u proteklih 15 godina dok je industrijska proizvodnja usporila na najnižu razinu u protekle tri godine. Kinesko tržište automobila na putu je da zabilježi prvi godišnji pad prodaje od 1990. godine dok posljednja predviđanja udruženja automobilske industrije u Kini upućuju na stagnaciju prodaje u narednoj godini.

Istovremeno, PMI indikator sektora usluga euro zone, koji je najpouzdaniji indikator nadolazeće ekonomske izvedbe, pao je za 2 boda na 51,4 bodova u prosincu ponajviše uslijed snažne korekcije od 5,5 bodova na 49,6 bodova u Francuskoj. Isključujući Francusku indikator je zabilježio korekciju od 0,5 bodova. Daljnje silazne pritiske je zabilježio i indikator sentimenta prerađivačke industrije koji je korigirao za 0,4 boda.

Slabljenje ekonomije euro zone nastavljeno je u četvrtom kvartalu godine te su posljednji indikatori u suprotnosti s očekivanjima ECB-a da bi euro zona trebala rasti po stopi od oko 0,5% kvartalno u narednoj godini. Čelnik ECB-a Draghi u svom je prošlotjednom govoru istaknuo kako su rizici po očekivanja rasta centralne banke uvelike usmjereni naniže.

Uzimajući u obzir da je Kina poduzela određene mjere kako bi se zaustavilo slabljenje ekonomije, stabilizacija navedenog pomogla bi smanjiti pritisak na izvoz euro zone u toku sljedeće godine dok aktualne razine sentiment indikatora te ekspanzivna monetarna politika ECB-a sugeriraju kako unatoč nastavku usporavanja rasta neće doći do recesije u kratkom roku.

Nakon prošlotjednog sastanka ECB-a, fokus investitora ovaj će se tjedan prebaciti na sastanak Vijeća Fed-a gdje se očekuje da će centralna banka se u srijedu odlučiti na četvrto podizanje bazičnog kamatnjaka u toku ove godine za 25bb čime bi se ciljani koridor raspona podignuo na 2,25% do 2,5%.

Za tržišta je pritom trenutno značajnija Fed-ova komunikacija vezano uz budući tempo i tajming podizanja bazičnog kamatnjaka. U proteklim tjednima američka te svjetska financijska tržišta su zabilježila značajnu korekciju te je došlo do daljnjeg sužavanja spreada između američkih kratkoročnih i dugoročnih prinosa – indikatora koji uobičajeno upućuje na recesiju.

U svom posljednjem govoru čelnik Fed-a Powell je naglasio kako će odluke o monetarnoj politici u budućnosti sve više ovisiti o nadolazećoj objavi ekonomskih indikatora što ne iznenađuje s obzirom da se bazični kamatnjak približava svojoj neutralnoj razini te jačina daljnjeg zaoštravanja monetarne politike će biti jače korelirana s ekonomskom izvedbom. Unatoč činjenici da američka ekonomija bilježi iznad prosječno dobru izvedbu u odnosu na ostale vodeće ekonomije svijeta, inflatorni pritisci ostaju oko svog srednjoročnog cilja dok nedavna korekcija dioničkih indeksa i usporavanje nekretninskog tržišta pokazuju da Fed nema razloga za strah od pregrijavanja ekonomije.

Dolar je u petak zabilježio daljnje jačanje u odnosu na euro pri čemu se ovim valutnim parom trenutno trguje tek blago iznad razine iznad 1,13 dolara za jedan euro.

Očekivanja rasta kamata u SAD-u su zabilježila značajan pad u proteklim tjednima no isto se nije odrazilo na snagu dolara koji nastavlja profitirati od povećane averzije investitora prema rizičnoj imovini i potrazi za sigurnim valutnim utočištima te činjenici da usprkos usporavanju svjetskog rasta, američka ekonomija i dalje bilježi najbolju izvedbu u relativnim terminima te uz navedeno nudi i najviše prinose s obzirom na zrelu fazu restriktivne monetarne politike.

Sve navedeno u skladu je s našim očekivanjima da će dolar zadržati svoju snagu uslijed nastavka političkih turbulencija i usporavanja euro zone te nedostatka podrške od strane monetarne politike za ostale vodeće valute.

Isto tako, u kontekstu očekivanog usporavanja rasta na umu treba imati da s obzirom na značajno više kamatne stope u SAD-u, Fed ima mnogo snažniju polugu za reagiranje na nepovoljna ekonomska kretanja ako će to biti potrebno.

Na ovotjednom sastanku Fed će predstaviti nove projekcije rasta i inflacije kao i očekivane razine bazičnog kamatnjaka. Ranije spomenute turbulencije na tržištu i očekivano usporavanje svjetske ekonomije mogli bi dovesti do blagog pada medijalnih očekivanja rasta kamatnjaka. Unatoč navedenome ne očekujemo značajnije slabljenje dolara sve dok investitori ne uspijevaju naći adekvatnu zamjenu u ostalim valutama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:08