Signalitics

Dnevni pregled tržišta: pregovori između SAD-a i Kine potaknuli rast američkih indeksa

Donald Trump i Xi Jinping
 Carlos Barria / REUTERS

Američki dionički indeksi su u popodnevnom dijelu trgovanja izbrisali inicijalne gubitke te dan završili u pozitivnom teritoriju uslijed rasta dionica tehnološkog sektora te sektora energetike koji je profitirao od rasta cijene nafte.

Optimizam investitora potaknut je i intenzifikacijom pregovora između SAD-a i Kine u nekoliko telefonskih razgovora od početka mjeseca s ciljem postizanja dogovora na sastanku G20 zemalja koji će se održati krajem mjeseca u Buenos Airesu. Razlike između dviju strana pritom ostaju značajne, ali nastavak pregovora otvara mogućnost konstruktivnog rješenja za investitore u odnosu na ranije zaoštravanje retorike.

SAD su ranije u toku godine uputile Kini set zahtjeva kojim bi se smanjio visoki trgovinski deficit između dvije zemlje koje je Kina potom podijelila u 142 zasebne teme. Neki od zahtjeva impliciraju fundamentalne promjene u kineskoj ekonomskoj politici kao što su bolji pristup američkih investitora u Kinu te onemogućavanje neovlaštenog pristupa američkom intelektualnom vlasništvu i transfer tehnologije.

Pregovori oko prihvaćanja načelnog dogovora između Velike Britanije i EU su nastavljeni jučer pri čemu je tajnik za Brexit Dominic Raab uručio pismo ostavke britanskoj premijerki May uz napomenu da ne može potpisati dogovor u dobroj vjeri a što je podiglo strah oko potencijalnog napuštanja parlamenta i od strane ostalih euroskeptičnih ministara.

Snažno slabljenje funte pritom je pomoglo FTSE 100 koji je dan završio u blago pozitivnom teritoriju uslijed rasta dionica izloženih vanjskoj trgovini. Istovremeno izdanja izložena ponajviše domaćoj ekonomiji su zabilježila snažnu korekciju pri čemu je Royal bank of Scotland zabilježila najlošiju jednodnevnu izvedbu u protekle dvije godine.

Nakon snažnih silaznih pritisaka u protekla dva tjedne cijene nafte jučer su se stabilizirale. Putin je pritom izjavio kako će se suradnja Rusije s ostalim proizvođačima nafte u sklopu suradnje OPEC-a s ostalim zemljama nastaviti ali bez objašnjenja smatra li ili ne potrebnim novi dogovor o smanjenju proizvodnje između zemalja poput onog iz kraja 2016. koji je pomogao stabilizaciji cijena nafte na razinama od oko 60 dolara po barelu.

Sljedeći sastanak OPEC-a zakazan je početkom prosinca prethodno čemu će se OPEC naći i s ostalim vodećim proizvođačima ne članovima organizacije te raspraviti potencijalne mjere kako bi se cijene stabilizirale. Istovremeno SAD planira nastaviti s povećanjem proizvodnje i u narednoj godini uz nekoliko napomena predsjednika Trumpa kako bi cijene nafte trebale biti niže s obzirom na ponudu.

Jačanje funte nakon načelnog sklapanja dogovora bilo je kratkog trajanja te je britanska valuta jučer zabilježila snažne deprecijacijske pritiske nakon vijesti o ostavci Dominica Raaba te općenitim strahovima investitora da premijerka May neće biti u mogućnosti osigurati podršku za sklapanje dogovora u britanskom parlamentu što bi s obzirom na to da vrlo kratak period do izlaska iz EU značilo kako se povećavaju izgledi da do istog dođe bez bilo kakvog dogovora između dvije strane.

Francuski premijer je u svom jučerašnjem govoru izjavio kako zemlja mora biti spremna za izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora budući da političke turbulencije u zemlji bi mogle onemogućiti sklapanje istog.

U svom jučerašnjem govoru čelnik Fed-a Powell je prezentirao optimističnu sliku američke ekonomiju uz napomenu da do podizanja kamatnjaka može doći na bilo kojem od sljedećih sastanaka Fed-a.

Ipak, dolar nije uspio profitirati od Powellove retorike što ne iznenađuje s obzirom na to da su tržišta u svoja očekivanja već ugradila rast kamatnjaka za 25bb na sastanku u prosincu. Značajnija podrška dolaru od Fed- stigla bi tek u slučaju potvrde premašaja neutralne kamatne stope u kratkom roku – ono što Fed-ove projekcije sugeriraju ali Fed fund futures kotacije pokazuju kako još uvijek nije ugrađeno u tržišna očekivanja.

Potencijal kretanja tečaja EUR/USD naniže tako se prije svega oslanja na daljnje slabljenje eura a ne jačanje američkog dolara uslijed nastavka neslaganja između Italije i EU po pitanju fiskalne politike, mogućeg izlaska Velike Britanije iz EU bez dogovora, niske stope temeljne inflacije i usporavanja rasta što sve pod upitnik stavlja mogućnost normalizacije monetarne politike ECB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:48