Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Povjerenje potrošača u SAD-u na najvišoj razini u 15 godina

Ilustracija
 Shannon Stapleton / REUTERS

Američki dionički indeksi u petak su zabilježili korekciju budući da sentiment investitora ostaje narušen uvođenjem posljednjih carina između SAD-a i Kine te je vrijednosti kineske valute renminbi u odnosu na američki dolar pala na najnižu razinu u toku ove godine.

Zaoštravanje trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine negativno se odrazilo na kretanja na svjetskim financijskim tržištima gdje investitori ostaju zabrinuti kako do novog trgovinskog dogovora između dvije strane možda uopće i neće doći. Razlog rasta američkih dioničkih indeksa u prethodnim trgovinskim danima tako je bio posljedica odluke predsjednika Trumpa da odgodi carine na uvoz europskih i japanskih automobila na period od sljedećih šest mjeseci te izjave kako očekuje da će ipak uspjeti sklopiti trgovinski dogovor s Kinom.

Oprezan ton na svjetskim tržištima i posljedična povećana potraga investitora za sigurnom imovinom rezultirali su snažnom korekcijom američkih i njemačkih obvezničkih prinosa u toku prošlog tjedna.

Povjerenje potrošača u SAD-u mjereno indeksom University of Michigan u svibnju je dosegnulo najvišu razinu u proteklih godina. Indikator je zabilježio snažan rast na 102,4 boda sa 97,2 bodova na koliko se nalazio u ranijem mjesecu.

Na umu pritom treba imati kako je istraživanje provedeno uglavnom prije eskalacije trgovinskih tenzija s Kinom.

U međuvremenu, SAD su postigle dogovor s Kanadom i Meksikom oko ukidanja carina na čelik i aluminij koje su bile uvedene u toku prošle godine. Potonje ide u prilog odobravanju sporazuma revizije nafte koji još treba biti potvrđen u parlamentima zemalja. Mnoge poslovne zajednice koje su ovisne o uvozu spomenutih metala, slale su prigovore Trumpovoj administraciji kako trpe snažne udarce za poslovanje kao rezultat uvođenja carina.

Fokus investitora će ovaj tjedan uvelike biti na preliminarnoj objavi PMI indikatora sentimenta eurozone za svibanj koji su na rasporedu u četvrtak. Tržišni konsenzus pritom implicira daljnju blagu stabilizaciju PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora, ali pri čemu se očekuje da isti i dalje ostane ispod kritične razine od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije. U sektoru usluga, koji je ujedno i najpouzdaniji indikator nadolazeće izvedbe eurozone, očekuje se marginalna stabilizacija nakon neočekivanog pada u proteklom mjesecu.

Ekonomski izgledi eurozone iznimno su ovisni o oporavku industrijskog sektora prije nego što sektor usluga počne trpjeti uslijed neizvjesnosti. Visoka korelacija kretanja PMI indikatora sentimenta između dva sektora u prošlosti pokazuje kako divergencija kretanja je uobičajeno samo privremena. Zasada ne postoje naznake završetka recesije u prerađivačkom sektoru. Unatoč deprecijaciji eura te prevladavanju poteškoća s novim emisijskim testiranjima u automobilskoj industriji, pritisci i dalje proizlaze iz oslabljenje inozemne potražnje, neizvjesnosti oko svjetske trgovinske politike te Brexita.

Isti dan je na rasporedu i objava Ifo indikatora sentimenta Njemačke za svibanj gdje se očekuje zadržavanje na nepromijenjenoj razini u odnosu na raniji mjesec nakon značajne korekcije naniže u prethodnim mjesecima.

Izgledno je kako je pred nama još jedan tjedan loših vijesti za ekonomiju eurozone budući da će PMI indikatori sentimenta izgledno pokazati nastavak recesije u prerađivačkom sektoru. Dodatno, političke neizvjesnosti u Italiji mogle bi rezultirati daljnjim uzlaznim pritiskom na talijanske prinose što bi se negativno odrazilo na izvedbu eura.

Hoće li navedeno biti dovoljno da spusti tečaj EUR/USD naniže, ovisit će prije svega o tome kako će se razvijati retorika između SAD-a i Kine. Do sada, povećana potražnja za dolarom kao sigurnim utočištem nakon uvođenja novih carina, bila je kompenzirana deprecijacijskim pritiscima na dolar kao posljedicom očekivano slabije izvedbe američke ekonomije ako ne dođe do trgovinskog dogovora te potencijalnom potrebom za labavljenjem monetarne politike Fed-a.

Nakon što su u petak zabilježile silazne pritiske, cijene nafte u ranom djelu današnjeg trgovanja bilježe rast nakon što je Saudijska Arabija izjavila kako će preporučiti OPEC-u da nastavi sa smanjenjem proizvodnje i u nastavku godine. Ministar energetike Saudijske Arabije smatra kako se zalihe nafte trebaju smanjiti u drugoj polovici godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:28