Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Pad obujma svjetske robne razmjene u prošloj godini

Ilustracija
 Profimedia, SIPA USA

S&P 500 jučerašnji je dan završio na nepromijenjenim razinama dok su Nasdaq i Dow Jones zabilježili mješovitu izvedbu nakon što je izblijedio optimizam investitora koji je indekse nosio u ranijem trgovinskom danu kada su indikatori sentimenta prerađivačkog sektora SAD-a i Kine zabilježili neočekivani rast.

Kineski dionički indeksi profitirali su jutros od posljednjih objava koje upućuju na solidan napredak u pregovorima sa SAD-om. Naime, mediji su jučer objavili kako su dvije strane izgladile najveće nesuglasice koje su stajala na putu konačnom dogovoru dok su pregovori oko toga kako će se novi dogovor implementirati i osigurati njegovo provođenje, i dalje u tijeku. Predsjednik Ekonomskog Vijeća Bijele Kuće, Larry Kudlow, pružio je dodatan optimizam izjavom kako očekuje dodatan napredak danas u toku dana kada se pregovori nastavljaju u Washingtonu.

Nakon pozitivnog iznenađenja od strane kineskog prerađivačkog sektora u ranijem trgovinskom danu, jučer objavljeni podaci pokazali su da je sentiment u sektoru usluga u ožujku dosegnuo najvišu razinu u proteklih 14 mjeseci.

Indikator je zabilježio rast na 54,4 boda u ožujku sa 51,1 boda u veljači te se nalazi solidno iznad kritične granice od 50 bodova. Povjerenje kompanija u uslužnom sektoru poraslo je na najvišu razinu u protekla tri mjeseca. Potrebno je još dokaza kako bi mogli reći da se kineska ekonomija stabilizirala, ali posljednje objave daju razloga za vjerovati da su mjere monetarne i fiskalne relaksacije polučile pozitivne učinke.

Narudžbe dugotrajnih dobara u SAD-u u veljači su pale za 1,6% mjesečno ponajviše uslijed nižih narudžbi uobičajeno volatilne zrakoplovne industrije. Pad je pritom bio ispod tržišnih očekivanja korekcije od 1,8%. Dodatno, ako isključimo transportni sektor, narudžbe su porasle za 0,1% mjesečno.

Sve u svemu, unatoč podbačaju pojedinih podataka kao što je trgovina na malo, posljednje dostupni ekonomski indikatori upućuju na nastavak solidne izvedbe američke ekonomije, ali po nešto nižim stopama od prošle godine. Prema procjeni Atlanta Fed-a, aktualne objave sugeriraju rast američke ekonomije od 2,1% godišnje u prvom kvartalu godine.

Svjetska trgovinska organizacija upozorila je na snažne izazove koji očekuju svjetsku trgovinu u sljedeće dvije godine uslijed trgovinskih tenzija, usporavanja rasta vodećih svjetskih ekonomija te volatilnosti na financijskim tržištima koji su rezultirali ispod očekivanim rastom obujma svjetske razmjene u prošloj godini.

WTO procjenjuje kako je ista povećana za 3% u 2018., a u odnosu na očekivanja rasta od 3,9% u rujnu 2018. Očekuje se daljnje usporavanje rasta u toku ove godine na 2,6%. U 2017. obujam trgovinske razmjene zabilježio je snažno povećanje od 4,6%.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je istaknuo kako je izgledno kako će Velika Britanija napustiti Europsku uniju bez dogovora, ako Velika Britanija ne predloži smislen plan koji će poduprijeti većina britanskog parlamenta do 10. travnja. Podsjećamo, britanski parlament je u tri navrata odbio prijedlog uvjeta izlaska kao i predložene alternativne planove. Hrvatska s velikom Britanijom ostvaruje izuzetno nisku stopu robne razmjene od oko 1% u oba smjera te će direktni učinci na Hrvatsku biti zanemarivi. Ipak, u slučaju izlaska bez dogovora možemo očekivati određene negativne reperkusije kroz negativne učinke na robnu razmjenu eurozone koja ionako bilježi značajno pogoršanje ekonomskih indikatora.

Nakon što je zabilježio rast krajem kvartala, tečajem EUR/HRK trenutno se trguje nešto ispod razine od 7,43 kuna za jedan euro. Prosječan tečaj u toku prvog kvartala iznosio je 7,42 kune za jedan euro te je bio nešto niži u odnosu na prethodnu godinu kada se parom trgovalo na razini od 7,436 kuna za jedan euro u prosjeku u toku prvog kvartala. Kraj kvartala tečaj je dočekao na razini od 7,427 kuna za jedan euro, odnosno tek blago iznad naše projekcije od 7,42.

Izgledno je kako će se tečaj u naredna dva tjedna zadržati oko aktualnih razina, a potencijalno i zabilježiti blagi rast u nedostatku snažnijeg priljeva turističkih deviza te smanjenih izgleda rasta izvoza u proteklim mjesecima uslijed narušenog vanjskog okruženja.

Uskršnji blagdani i toplije vrijeme rezultirat će i snažnijim priljevom turističkih deviza u drugoj polovici travnja što će rezultirati uobičajenim aprecijacijskim pritiscima na kunu. Nedavno poboljšanje kreditnog rejtinga nije imalo učinka na tečaj, što ne iznenađuje s obzirom na to da je bilo dugo očekivano te već ugrađeno u obvezničke prinose. Isto tako, ne očekujemo da će kuna uspjeti snažnije profitirati od očekivanog ulaska u ERM II mehanizam.

Krajem drugog kvartala tečaj vidimo tek nešto niže, na razini od 7,40 kuna za jedan euro budući da očekujemo da će svaki potencijalni proboj ispod te razine biti limitiran HNB-ovom predanosti očuvanja stabilnosti domaće valute, posebice u uvjetima značajnog slabljenja inflatornih pritisaka (godišnja stopa inflacije na tek 0,5% godišnje u veljači) te narušenih uvjeta u ekonomskom okruženju za izvoznike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:50