Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Otvaranje radnih mjesta u SAD-u i dalje oko rekordnih razina

Donald Trump
 Carlos Barria / REUTERS

Europski i američki dionički indeksi tjedan su započeli pozitivnom izvedbom uslijed slabljenja američko meksičkih tenzija te rastućih očekivanja smanjenja bazičnog kamatnjaka od strane Fed-a. S&P 500 dionički indeks je zabilježio pozitivnu izvedbu peti uzastopni trgovinski dan što je najdulja serija rasta u protekla dva mjeseca. Oporavak tržišnog sentimenta rezultirao je i rastom njemačkih i američkih obvezničkih prinosa.

Nakon što je razočaravajuća objava podataka o američkoj zaposlenosti u svibnju, objavljena u petak, potaknula strahove oko stanja američke ekonomije, jučer objavljeni podaci o otvaranju radnih mjesta pokazuju kako su ista ostala oko rekordnih razina u travnju. Broj otvorenih radnih mjesta kliznuo je neznatno sa 7,47 milijuna na 7,45 milijuna. Isto tako, izvještaj je pokazao da je stopa po kojoj radnici dobrovoljno uručuju otkaze ostala nepromijenjena na 2,3%. Indikator se uobičajeno smatra dobrim pokazateljem povjerenja radnika u američko tržište rada i mogućnost da nađu novi posao.

Dok se izvještaj može smatrati zastarjelim budući da su već izašli podaci o rastu zaposlenosti u svibnju, ipak je dobar pokazatelj da potražnja za radnicima u SAD-u nije oslabjela te da se dio usporavanja rasta zaposlenosti potencijalno može pripisati i nedostatku radne snage s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti na svega 3,6%.

Kineske dionice vezane uz infrastrukturu su zabilježile snažan rast nakon što je država ohrabrila lokalne vlade da koriste specijalne obveznice za financiranje velikih projekata kako bi se potaknuo ekonomskih rast. Država je do sada usvojila niz mjera kako bi spriječila prelijevanje negativnih učinaka trgovinskog rata sa SAD-om te uslijed najnižih stopa rasta u protekla tri desetljeća.

Kineski izvoz je u svibnju zabilježio neočekivani rast unatoč uvođenju carina od strane SAD-a te znatnom jačanju trgovinskih tenzija, dok je uvoz zabilježio najsnažniji pad u protekle tri godine. Izvoz je zabilježio rast od 1,1% godišnje čime su znatno nadmašena tržišna očekivanja pada od 3,8%. Istovremeno, uvoz je pao za 8,5% što je najsnažnija korekcija u gotovo tri godine. Višak Kine u robnoj razmjeni s inozemstvom tako je dosegnuo najvišu razinu u toku ove godine.

Predsjednik Trump je u međuvremenu upozorio kineskog predsjednika da će SAD uvesti nove carine na uvoz kineskih dobara ako se ne uspiju sastati prilikom G20 summita koji će se održati u Japanu u toku ovog mjeseca. Sastanak se smatra prilikom da dvije zemlje riješe trgovinske nesuglasice, a Trump je izjavio i kako smatra da se iste mogu lako riješiti te da će biti iznenađen ako ne bude tako.

Nakon značajnih uzlaznih pritisaka u prošlom tjednu, tečaj EUR/USD jučer je zabilježio blage silazne pritiske, ali se parom i dalje trguje iznad razine od 1,13 dolara za jedan euro, odnosno oko najviših razina od siječnja ove godine.

Predsjednik Trump je u međuvremenu obnovio svoje kritike Fed-a te još jednom upozorio na prebrzo podizanje bazičnog kamatnjaka koje daje nepoštenu prednost Kini u pregovorima koja s druge strane oslabljuje svoju valutu te ubrizgava likvidnost u sustav. Komentari dolaze nakon što je nekoliko vodećih članova Fed-a prošli tjedan upozorilo na potencijalno smanjenje bazičnog kamatnjaka te dok tržišna očekivanja impliciraju pad istog od 75bb do kraja godine.

Nakon što je S&P rejting agencija podignula kreditni rejting Hrvatske na investicijsku razinu u ožujku, Fitch rejting agencija učinila je isto u petak čime je domaći kreditni rejting podignut na razinu Rusije, odnosno Rumunjske. Trenutno dvije od tri vodeće rejting agencije ocjenjuju hrvatski kreditni rejting investicijskom razinom.

Rejting agencija je pritom istaknula napore u snižavanju razine javnog duga, uravnoteženja proračuna te poboljšanja stopa rasta. Fitch je istaknuo kako očekuje nastavak pozitivne izvedbe fiskalne dinamike u srednjem roku čemu u prilog ide i povjerenje u aktualnu vladu i potpora kontinuiranoj fiskalnoj konsolidaciji, poboljšanje okvira za izvršenje iste te stabilni makroekonomski uvjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:04