Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Oporavak sentimenta investitora u Njemačkoj

AUTOR:

OBJAVLJENO:

13.11.2019. u 8:59

AUTOR:

OBJAVLJENO:

13.11.2019. u 8:59

The German share price index DAX graph is pictured at the stock exchange in Frankfurt, Germany, May 14, 2019. REUTERS/Staff - RC150B7B7B70
REUTERS

Njemačka burza

ŠTO SE DOGODILO?

ZEW indikator sentimenta za Njemačku ekonomiju pozitivno je iznenadio u studenom te ostvario poboljšanje sa -22,8 na -2,1 bod nakon što se u toku ljeta spustio na najnižu razinu u proteklih osam godina. Indikator sentimenta za eurozonu također je zabilježio poboljšanje sa -23,5 bodova na -1 bod.

 

ŠTO TO ZNAČI?

Ekonomski indikatori za Njemačku i eurozonu objavljeni u protekla dva tjedna su pozitivno iznenadili investitore, što je potaknulo nade u stabilizaciju ekonomske izvedbe u uvjetima smanjenja vanjskih pritisaka povezanih sa trgovinskim sukobom SAD-a i Kine te izgledno pozitivnog ishoda Brexita.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Domaća ekonomija i dalje ostvaruje snažnu ekonomsku izvedbu budući da se rast ponajviše temelji na privatnoj potrošnji koja ostaje podržana rastom zaposlenosti, solidnim rastom plaća, rastom kreditne aktivnosti te niskim kamatnim stopama koje olakšavaju teret servisiranja postojećeg i novog duga. Navedeno ipak ne znači da smo imuni na kretanja u našem vanjskom okruženju. Njemačka je uz Italiju naš najvažniji trgovinski partner te stabilizacija i oporavak ekonomske aktivnosti Njemačke ostaju ključni preduvjeti nastavka pozitivne izvedbe domaće ekonomije.