Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Nasdaq na rekordnoj razini, no do kraja dana izbrisao dio dobitaka

Njemački PMI indikator sentimenta prerađivačke industrije je u srpnju neočekivano porastao
Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

Svjetski dionički indeksi jučer su porasli nošeni pozitivnim objavama sentiment indikatora te zarada američkih kompanija. Istovremeno, njemački i američki prinosi zabilježili su tek skromne promjene nakon snažnih uzlaznih pritisaka u ranijem danu uslijed objava u medijima kako centralna banka Japana na svom sljedećem sastanku krajem mjeseca namjerava učiniti prve korake prema završetku svoje ultra ekspanzivne monetarne politike.

Nasdaq je dosegnuo novu rekordnu razinu u toku dana, a da bi do kraja trgovanja ipak izbrisao dio inicijalnih dobitaka. Rast je pritom predvođen izdanjem Alphabeta koje je zabilježilo rast od 4,2% nošeno snažnom izvedbom u drugom kvartalu, a nove rekordne razine su dosegnula i izdanja Facebooka i Microsofta.

Izvršni direktori američkih kompanija zahvaćenih utjecajima nameta na čelik i aluminij jučer su svjedočili pred Kongresom gdje su izrazili svoje nezadovoljstvo ne samo nametima nego i manjkom transparentnosti istog kao i otežanim procesom prilikom traženja izuzeća od carina. Prema njihovim navodima smatraju kako su nepravedno kažnjeni radi proizvodnje među proizvoda na domaćem tržištu dok bi uvoz istih bio oslobođen carina.

Istovremeno, jučer je najavljeno kako će američka vlada izdvojiti 12 milijardi dolara za pomoć ugroženim farmerima koji su ostali bez tržišta za plasiranje svojih proizvoda uslijed trgovinskog rata s Kinom ali i Meksikom i Kanadom. Prema sadašnjim planovima vlada će raditi direktne uplate farmerima i od njih otkupljivati višak proizvoda koji će kasnije dijeliti siromašnima.

Nakon šest mjeseci pada, njemački je PMI indikator sentimenta prerađivačke industrije u srpnju neočekivano porastao za 1,4 boda na razinu od 57,3 bodova. Istovremeno, PMI indikator sektora usluga Njemačke zabilježio je marginalnu korekciju suprotno očekivanjima blagog porasta.

Sličnu izvedbu zabilježili su i PMI indikatori Euro zone s prvim rastom indikatora prerađivačke industrije u proteklih šest mjeseci i blagom korekcijom indikatora sentimenta sektora usluga.

Spomenuta izvedba indikatora sentimenta pozitivno je iznenađenje za tržišta koja su očekivala nastavak korekcije uslijed neizvjesnosti oko odnosa sa SAD-om i budućnosti trgovinske politike koja bi u slučaju uvođenja nameta od strane SAD-a na automobile snažno pogodila njemačku industriju.

Dosadašnje objave ekonomskih indikatora konzistentne su s rastom Euro zone od oko 0,5% kvartalno u drugom kvartalu godine kao i trenutnim očekivanjima rasta od 2,1% u 2018. godini. U svijetlu navedenog ali imajući na umu nedavan podbačaj core inflacije u lipnju očekujemo da će ECB na sutrašnjem sastanku zadržati postojeću retoriku očekivanja završetka otkupa obveznica do kraja godine ali uz istovremeno zadržavanje kamatnjaka na trenutno niskim razinama.

Unatoč objavi rezultata niza kompanija sa Zagrebačke burze, redovni dnevni promet dionicama zadržava se na skromnim razinama te je jučer dosegnuo tek 4,4 mil. HRK ali uz solidan rast Crobexa u protekla dva dana gdje je indeks izbrisao svoje ovomjesečne gubitke te se trenutno nalazi na razinama iz sredine lipnja, uz korekciju od 1,02% na ytd razini. Izdanja Zagrebačka banka d.d. (ZABA) i Hrvatski Telekom d.d. (HT) zabilježila su blok transakciju u iznosu od 14,9 mil. HRK i 2,3 mil. HRK, respektivno.

U redovnom dijelu trgovanja najtrgovanija je bila ZABA s prometom od 1,7. mil. HRK i rastom cijene od 3,61%. Rast Crobexa jučer je ipak predvođen izdanjem Ericsson Nikola Tesla d.d. (ERNT) koje je na prometu od 0,5 mil. HRK zabilježilo rast cijene od 4,81% nakon što je kompanija u toku dana objavila rezultate za drugo tromjesečje ove godine gdje je iskazan rast prihoda od prodaje za 20,86% godišnje dok je neto dobit porasla za 79%. Na razini prvog polugodišta prodaja je skočila za 7,52%, dok je neto dobit s rastom od 64,6% dosegnula 61,5 mil. HRK.

U narednom periodu očekujemo da će se volumeni trgovanja na Zagrebačkoj burzi zadržati oko aktualno niskih razina uslijed narušenog sentimenta investitora povezanog s restrukturiranjem Agrokora i znatnih gubitaka malih dioničara, ali i uobičajeno smanjenih volumena trgovanja u ljetnim mjesecima.

Naš bazni scenarij restrukturiranja Agrokora podrazumijeva konverziju dužničkih u vlasničke vrijednosnice gdje bi manjinski udjeli u Agrokorovim kompanijama mogli biti u potpunosti izgubljeni.

S nešto optimističnije strane, očekujemo jačanje aktivnosti spajanja i preuzimanja na domaćem tržištu, a što posebice vrijedi za turistički sektor gdje preuzimanje HUP-a od strane Adrisa smatramo tek početkom aktivnosti na domaćem tržištu.

Tečaj EUR/HRK zadržava se blago ispod razina od 7,40 kuna za jedan euro. Zadržavamo naša očekivanja jačanja domaće valute u sljedećih nekoliko mjeseci uslijed snažne turističke sezone i s time povezanog priljeva deviza. Podsjećamo kako je broj stranih turističkih noćenja porastao za 24,0% godišnje u prosjeku u prvih pet mjeseci godine. Istovremeno, domaća valuta ostaje podržana i snažnijim povlačenjem sredstava iz EU fondova, rastom doznaka iz inozemstva i pojačanim kreditiranjem u domaćoj valuti.

Snažan izvoz koji je u nedavnom periodu podržavao kunu donekle je oslabio u proteklim mjesecima te smatramo kako nema više toliko jak učinak u jačanju domaće valute. Minimum tečaja u ljetnim mjesecima vidimo oko 7,36 kuna za jedan euro dok bi snažniji aprecijacijski pritisci izgledni potaknuli HNB na intervenciju s ciljem očuvanja tečajne stabilnosti što je već i bio slučaj dva puta u toku godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:18