Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Merkel odstupila s mjesta vođe CDU-a u Njemačkoj

Angela Merkel
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Američko dioničko tržište dosada je u listopadu izgubilo 2,8 trilijuna dolara vrijednosti, a silazni pritisci su nastavljeni i jučer u volatilnom trgovanju. Naime, nakon inicijalnog rasta po otvaranju tržišta predvođenog dionicama financijskog i tehnološkog sektora, američki dionički indeksi dan su ipak završili u negativnom teritoriju uslijed rasprodaje dionica tehnološkog sektora u kasnijem dijelu trgovanja.

Među najvećim gubitnicima u S&P 500 bili su pritom Amazon (-4,7%) i Netflix (-4,3%) dok su komunikacijski i financijski sektor uspjeli zabilježiti pozitivnu izvedbu.

Uslijed već postojećeg straha investitora oko usporavanja svjetskog rasta te blijedećih učinaka porezne reforme u SAD-u, negativan sentiment jučer je dodatno podržan objavom Bloomberga kako se SAD pripremaju za nametanje novih carina na 257 milijardi dolara vrijednosti kineskog uvoza u slučaju neuspješnih razgovora između predsjednika Trumpa i Kine. Uvođenje novih nameta u ovoj vrijednosti bi značilo da bi se sav kineski uvoz u SAD oporezivao. Pregovori između dvije strane trebali bi se nastaviti početkom sljedećeg mjeseca.

Prinosi na talijanske obveznice su zabilježili silazne pritiske nakon što je S&P rejting agencija zadržala kreditni rejting zemlje dva notcha iznad špekulativne razine uz istovremeno smanjivanje izgleda sa stabilnih na negativne. Zadržavanje nepromijenjenog rejtinga kratkoročno je umirilo investitore u iščekivanju povratne informacije od strane talijanske vlade prema EU nakon što je Brussels odbio prijedlog proračuna za 2019. godinu i zatražio reviziju istog.

Vrijednost turske lire u odnosu na američki dolar dosegnula je najvišu razinu u gotovo tri mjeseca uslijed reakcije investitora na poboljšanje ekonomskih i financijskih izgleda u zemlji te diplomatskih odnosa sa SAD-om.

Lira tako bilježi rast vrijednosti od oko 30% u odnosu na najnižu razinu koju je dosegnula u kolovozu, ali se i dalje nalazi na 31% nižim razinama u odnosu na kraj prethodne godine. Smanjeni strah investitora u proteklim tjednima duguje se reakciji turske centralne banke na visoke inflatorne pritiske i podizanje bazičnog kamatnjaka za 650 baznih bodova na 24% u rujnu.

Vrijednost kineske valute renminbi u odnosu na američki dolar pala je na najnižu razinu u proteklih deset godina te se približava kritičnoj granici od sedam renminbija za jedan dolar uslijed straha investitora od bijega kapitala iz Kine kao posljedice trgovinskog rata sa SAD-om. U svijetlu rastućih ekonomskih pritisaka, kineska vlada nastavlja uvoditi nove mjere podrške kao što je smanjenje poreznog opterećenja, mjere za ohrabrivanje otkupa vlastitih dionica od strane kompanija i povećanje spajanja i akvizicija kako bi se spriječio kontinuirani pad kineskog dioničkog tržišta.

Angela Merkel podnijela je jučer ostavku na mjesto vođe CDU-a nakon što je sa svojom strankom i koalicijskim partnerom SPD zabilježila poraz na izborima u Hesseu samo dva tjedna nakon poražavajućih rezultata u Bavarskoj. Merkel se tako neće kandidirati za kancelarku na sljedećim izborima u 2021. godini ali do tada ostaje na čelu zemlje te sukladno tome ne očekujemo snažnije implikacije za euro po osnovi istoga, pogotovo ako u obzir uzmemo generalnu podršku koju euro zona nalazi u Njemačkoj te kod investitora nema straha od zbivanja sličnim onima u Italiji.

Iz perspektive eura za investitore tako ostaju dva ključna pitanja – dogovor EU i Velike Britanije oko Brexita te budućnost odnosa Italije i institucija EU od čega je potonje ključni čimbenik kretanja eura u kratkom roku prema našem mišljenju. Fokus investitora pritom je na odgovoru talijanske vlade na zahtjev Brusselsa da se izmjene određene stavke proračuna za nadolazeću godinu te bi svako popuštanje od strane talijanske vlade pružilo podršku euru. U nedostatku navedenog ne isključujemo mogućnost pada tečaja EUR/USD prema razini od 1,10 dolara za jedan euro.

Ministarstvo financija preskače današnju aukciju trezorskih zapisa u skladu s izostankom dospijeća, a sljedeća aukcija će se održati 20. studenog.

Na jučerašnjoj jednotjednoj obrnutoj repo aukciji banke su uobičajeno propustile dostaviti ponude. Skroman interes banaka ne iznenađuje s obzirom na visok višak kunske likvidnosti u sustavu od oko 7% BDP-a. U svijetlu navedenog kratkoročne kunske stope se zadržavaju oko rekordno niskih razina a sličnu izvedbu očekujemo i u nastavku ove te barem kroz veći dio sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:23