Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Kina najavila odmazdu na nametnute carine na uvoz robe u SAD-e

Svjetska tržišta fokusirana na odnos Kine i SAD-a, a euro pogođen zbivanjima u Italiji
 REUTERS

Nakon što su vodeće centralne banke održale svoje sastanke i prezentirale posljednje makroekonomske projekcije u proteklom tjednu, pred nama je nešto mirniji tjedan na svjetskim tržištima sa fokusom na odnose na relaciji Kina-SAD nakon što je Kina u toku vikenda najavila da ima namjeru uzvratiti na carine nametnute na 50 milijardi vrijednosti uvoza robe u SAD.

Od podataka, fokus investitora će izgledno biti na preliminarnoj objavi PMI indikatora sentimenta Euro zone za lipanj čija je objava na rasporedu u petak a gdje tržišta anticipiraju nastavak silaznog trenda koji bi dodatno mogao naglasiti postojeće zabrinutosti investitora.

Nade da je usporavanje ekonomije Euro zone u prvom kvartalu prolazne prirode su izbrisane nedavnim ispod očekivanim objavama ekonomskih indikatora koji upućuju na skromnu izvedbu ekonomije u drugom kvartalu. Jedan od ključnih razloga potonjeg može se naći u značajnoj aprecijaciji eura od proljeća 2017. godine koja ja kroz utjecaj na cjenovnu konkurentnost imala snažan utjecaj na industriju Euro zone.

Dodatni udarac ekonomiji pritom stiže i od najavljenih protekcionističkih mjera predsjednika Trumpa koje će također izgledno odraziti na ovomjesečne pokazatelje sentimenta. Tržišta tako anticipiraju korekciju PMI indikatora sentimenta usluga za 0,1 bod na 53,7 bodova dok bi isti pokazatelj za prerađivačku industriju mogao zabilježiti snažniji korekciju od 0,5 bodova na 55,0 bodova.

U svijetlu navedenog napomenimo još jednom kako je ECB revidirala ovogodišnja očekivanja rasta sa 2,4% na 2,1% što znači da usporavanje rasta u prvom kvartalu (2,5% godišnje) ne smatraju privremenim već štoviše očekuju nastavak usporavanja ekonomije Euro zone u nastavku godine.

U petak je na rasporedu i sastanak OPEC-a koji je i glavni razlog nedavne korekcije cijena nafte uslijed tržišnih špekulacija kako bi se OPEC mogao odlučiti vratiti proizvodnju na uobičajene razine nakon što je ista bila smanjenja u proteklih 18 mjeseci s ciljem stabilizacije cijene nafte.

Podsjećamo kako se u jednom trenutku naftom trgovalo po gotovo 20% višoj cijeni u odnosu na kraj 2017. godine nakon nametanja sankcija Iranu i smanjena proizvodnje u Venezueli čiji se učinak na smanjenje ukupne ponude procjenjivao na 1 milijun barela nafte dnevno. Cijena nafte trenutno je na oko 6% višoj razini u odnosu na kraj 2017., a nakon što je OPEC kroz nedavne izjave dao naslutiti povećanje proizvodnje.

Tečaj EUR/USD zabilježio je snažnu korekciju po završetku sastanka Vijeća ECB-a u proteklom tjednu i tržišna reakcija se čini u potpunosti opravdanom nakon što su potkopane posljednje nade o ranijem podizanju kamatnjaka od strane ECB-a koje su podržavale valutu u proteklih 14 mjeseci.

Euro je u nedavnom periodu također pogođen političkim zbivanjima u Italiji koja dovode u pitanje ne samo ujedinjenost Euro zone već i optimizam i pad političke premije rizika koja je uslijedila nakon izbora Macrona za francuskog predsjednika prošle godine. Sve u svemu čini se da nema puno toga što u kratkom roku može pružiti podršku euru te očekujemo zadržavanje tečaja EUR/USD oko trenutno niskih razina u kratkom roku.

Crobex je zabilježio negativnu izvedbu treći tjedan uzastopno uz pad od 0,55% pri čemu u odnosu na kraj 2017. godine bilježi gubitak od 1,17%. Prosječni redovni promet dionicama zadržao se na skromnim razinama u prethodnom tjednu uz prosječno protrgovanih 4,3 mil. HRK dnevno.

Najtrgovanije izdanje u toku tjedna bila je dionica Hrvatski Telekom d.d. (HT) sa ukupno protrgovanih 4,9 mil. HRK te padom od 3,3% tjedno, a do čega je preko 2,0 mil. HRK protrgovano u petak pri čemu je cijena korigirala 1,66%. Po obujmu trgovanja na tjednoj razini uslijedila je Valamar Riviera d.d. (RIVP) čija je cijena pritom ostala nepromijenjena i povlašteno izdanje grupe Adris d.d. (ADRS2) koje je zabilježilo pad od 0,2% tjedno.

Zagrebačka banka d.d. (ZABA) je u petak objavila kako je sklopila ugovor o prodaji plasmana s društvom B2 Kapital d.o.o. Predmet prodaje su neprihodujući plasmani poslovnim subjektima i stanovništvu, ukupne bruto knjigovodstvene vrijednosti s presjekom stanja na dan 31.07.2017. u iznosu 1,8 milijardi kuna, protuvrijednost 245,7 milijuna eura. Izdanjem se nije trgovalo u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:01