Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Kina je objavila da će povećati carine na američka dobra

Predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping
 Profimedia, UPPA News

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili pad od preko 2% uz istovremenu korekciju obvezničkih prinosa nakon što je Kina objavila kako će uvesti protumjere na nedavno povećanje carina na uvoz kineskih dobara u SAD s 10% na 25%. S&P 500 je s korekcijom od 2,4% zabilježio najsnažniju korekciju od početka siječnja te jednu od najsnažnijih korekcija u proteklih pet godina. Nasdaq Composite korigirao je za 3,4% pod utjecajem pada dionica proizvođača čipova, ali i ostalih iz tehnološkog sektora za koje se očekuje da će biti relativno najviše pogođeni eskalacijom trgovinskog sukoba.

Kina je objavila kako će povećati carine na oko 60 milijardi dolara vrijednosti američkih dobara kao odmazdu na posljednje povećanje carina od strane predsjednika Trumpa. Nove carine bit će u primjeni od početka sljedećeg mjeseca gdje će se carine na 2493 dobra povećati s 10% na 25%, na 1078 dobara s 10% na 20%, na 974 dobra s aktualnih 5% na 10%. Na 595 dobara nastavit će se s naplatom carina od 5% kao što je bilo i do sada.

Jučerašnja eskalacija tenzija između SAD-a i Kine smanjila je vjerojatnost da dvije strane mogu postići trgovinski dogovor usprkos najavi predsjednika Trumpa da će se sastati s kineskim predsjednikom na sastanku G20 zemalja u Japanu sljedeći mjesec. Za tržišta ipak nije u potpunosti jasno je li ovo posljednji korak pred primirje ili trajno novo stanje odnosa između dvije zemlje.

Negativnu izvedbu jučer su zabilježili i vodeći europski dionički indeksi za koje je kretanje kineskog rasta jedno od ključnih preduvjeta stabilizacije ekonomskog rasta nakon skromne izvedbe u proteklim kvartalima. Kineski dionički indeksi korigirali su naniže dok je kineska valuta renminbi oslabila.

Cijena zlata zabilježila je rast budući da su investitori povećali potragu za sigurnom imovinom dok su cijene industrijskih metala zabilježile silazne pritiske. Cijena bakra pala je na najnižu razinu od siječnja uslijed straha od slabljenja potražnje s obje strane Atlantika nakon eskalacije sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:19