Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Iznad očekivane objave ekonomskih indikatora u eurozoni

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.11.2019. u 9:03

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.11.2019. u 9:03

German Chancellor Angela Merkel is accompanied by Saxony's Federal State Premier Stanislaw Tillich (3rd L) as she looks at vehicle production during a a tour of the BMW factory in Leipzig November 5, 2010. REUTERS/Steffen Kugler/ Bundesregierung/Pool (GERMANY)
- Tags: TRANSPORT POLITICS BUSINESS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - BM2E6B511I001
REUTERS

Angela Merkel u pogonu BMW-a

ŠTO SE DOGODILO?

Nakon niza korekcija u prethodnim mjesecima, tvorničke narudžbe u Njemačkoj ostvarile su rast od 1,3% na mjesečnoj razini u rujnu čime su nadmašena tržišna očekivanja koja su implicirala rast od marginalnih 0,1%. Takva izvedba pobudila je nadu u stabilizaciju njemačkog prerađivačkog sektora na ulazu u četvrti kvartal godine. Podsjećamo kako je BDP Njemačke pao u drugom kvartalu a sama centralna banka je istaknula kako je izgledno kako je korekcija nastavljena i u trećem kvartalu godine (službena objava očekuje se sljedeći tjedan).

Na razini eurozone, objava podataka o trgovini na malo također je nadmašila tržišna očekivanja sa rastom od 3,1% godišnje u rujnu dok su analitičari predviđali skromniju ekspanziju od 2,5%. Indikatori sentimenta uslužnog sektora za listopad također su revidirani naviše i to i u Njemačkoj i na razini eurozone.

ŠTO TO ZNAČI?

Jučerašnje objave ekonomskih i sentiment indikatora pružile su tračak nade investitorima u stabilizaciju ekonomske izvedbe Njemačke te u konačnici cijele eurozone. Ipak, isti predstavljaju tek skromne pomake nabolje  nipošto nisu indikator novog trenda poboljšanja.

U tom kontekstu, nova predsjednica Europske centralne banke, Lagarde, pozvala je Njemačku i Nizozemsku da iskoriste fiskalnu politiku kako bi stimulirali ekonomiju. Spomenuta retorika smatra se neobičnim korakom budući da su službenici centralne banke uobičajeno izbjegavali imenovati pojedine zemlje u javnim komentarima.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Ekonomska zbivanja u Njemačkoj ostaju od ključnog značaja za cijelu eurozonu ali i Hrvatsku s obzirom da Njemačka apsorbira oko 15% našeg izvoza roba te donosi isto toliki postotak stranih turista. Možda utješnije od umjerenog oporavka ekonomskih indikatora su nekonvencionalna razmišljala nove predsjednice centralne banke koja se suočena sa nedostatkom alata u monetarnom pogledu ne boji pribjeći direktnim pozivima u pomoć od strane fiskalne politike kod onih zemalja koje radi visine javnog duga i kamatnjaka mogu polučiti značajnije pozitivne učinke koristeći iste.