Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Investitori zabrinuti zbog zaoštravanja odnosa između SAD-a i Kine

Prizor s njujorške burze
 Brendan McDermid / REUTERS

Pretežito negativan sentiment na američkom dioničkom tržištu nastavio se i jučer budući da investitori ostaju zabrinutu oko zaoštravanja odnosa između SAD-a i Kine što je dodatno eskaliralo obustavom isporuke softverskih rješenja i usluga od strane Google-a prema Huaweiju nakon što je Bijela kuća kinesku kompaniju stavila na crnu listu.

Iako je samo dan kasnije objavljeno kako se omogućuje tromjesečno izuzeće od navedenoga, investitori ostaju oprezni budući da navedeno ipak pokazuje u kojem bi smjeru mogla krenuti trgovinska politika između SAD-a i Kine ako dvije strane uskoro ne uspiju postići dogovor. U prilog navedenome idu i informacije o potencijalnom proširivanju crne liste kineskih kompanija na kinesku kompaniju Hikvision koja je vodeći svjetski dobavljač proizvoda za video nadzor.

Povećana potražnja za njemačkim i američkim državnim obveznicama kao tipičnim sigurnim utočištem je nastavljena uz silazne pritiske na prinose. Njemački i američki 10-godišnji prinos tako bilježe pad od oko 30 baznih bodova u odnosu na kraj prošle godine.

Objava Fed-ovih bilješki nije uspjela pružiti značajniju potporu američkim dioničkim indeksima.

Članovi Fed-a na svom posljednjem sastanku odlučili su kako smatraju primjerenim zadržavanjem kamatnjaka na aktualnoj razini čak i ako dođe do poboljšanja u vanjskom okruženju. Bilješke s posljednjeg sastanka održanog krajem travnja tako upućuju na zadržavanje bazičnog kamatnjaka na ciljanoj razini od 2,25%-2,5% kroz cijelu ovu godinu, a što je u skladu i s ranijom Fed-ovom retorikom.

Članovi Fed-a raspravljali su o razlozima niske inflacije usprkos izuzetno niskoj stopi nezaposlenosti te nastavku snažnog rasta američke ekonomije. Dok je nekoliko članova Vijeća istaknulo kako smatraju da postoji razlog za razmatranje podizanja bazičnog kamatnjaka ako se aktualna ekonomska ekspanzija nastavi, u Vijeću ipak prevladava stav kako je neutralna monetarna politika najprimjerenija u aktualnim okolnostima.

Razgovora o smanjenju bazičnog kamatnjaka nije bilo ali vrijedi istaknuti kako nekoliko članova Vijeća smatra da ako inflatorni pritisci ne pokažu naznaku jačanja u nadolazećim kvartalima, postoji rizik kako će inflatorna očekivanja ostati trajno usidrena ispod razina koje su u skladu sa srednjoročnim ciljem od oko 2%.

Aktualne projekcije i retorika Fed-a tako upućuju na zadržavanje kamatnjaka nepromijenjenim u toku ove godine te potencijalno još jedno podizanje u toku sljedeće godine dok tržište i dalje anticipira smanjenje bazičnog kamatnjaka početkom sljedeće godine.

Bilješke Fed-a nisu imale značajnih implikacija na tečaj EUR/USD s obzirom na to da su potvrdile već poznatu retoriku. S obzirom na to da se sastanak održao prije eskalacije trgovinskih tenzija s Kinom, bilješke nisu uspjele dati odgovor na ključno pitanje koje se nameće na tržištu u proteklim danima, a to je Fed-ov stav oko učinaka daljnjeg povećanja carina na monetarnu politiku.

Nakon mirnog tjedna bez značajnijih objave ekonomskih indikatora, fokus investitora danas će biti na preliminarnoj objavi PMI indikatora sentimenta euro zone za svibanj. Tržišni konsenzus pritom implicira daljnju blagu stabilizaciju PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora ali pri čemu se očekuje da isti i dalje ostane ispod kritične razine od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije. U sektoru usluga, koji je ujedno i najpouzdaniji indikator nadolazeće izvedbe eurozone, očekuje se marginalna stabilizacija nakon neočekivanog pada u proteklom mjesecu.

Lošija izvedba od očekivane predstavlja značajne rizike za daljnji pad tečaja EUR/USD ispod razine od 1,11 dolara za jedan euro.

Nakon što su početkom tjedna porasle nakon što je Saudijska Arabija najavila kako želi nastaviti s proizvodnjom nafte na smanjenim razinama, cijene nafte jučer su zabilježile silazne pritiske uslijed rasta američkih zaliha na najvišu razinu u protekle dvije godine. Američka proizvodnja tako nastavlja rasti sukladno očekivanjima a što bi trebalo spriječiti daljnje uzlazne pritiske na cijene ako ne i izazvati blagu korekciju cijena naniže u narednim kvartalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:13