Signalitics

Dnevni pregled tržišta: investitori oprezni, čekaju izbore za američki Kongres

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.11.2018. u 15:46

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.11.2018. u 15:46

, Image: 162293166, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Nakon tri dana rasta, američki dionički indeksi korigirali su naniže u petak uslijed pada dionica tehnološkog sektora. Taj je pad bio predvođen korekcijom dionice Apple-a nakon što je kompanija prezentirala ispodočekivane izglede prodaje u posljednjem kvartalu godine te najavila kako ubuduće neće objavljivati detaljne brojke prodaje iPhonea i iPoda. To su investitori protumačili kao potencijalna očekivanja nešto lošije izvedbe u nadolazećem periodu te sukladno tome micanje fokusa s brojki.

Prošli petak objavljeni podaci o američkoj zaposlenosti ukazuju na rast iste od 250.000 u listopadu čime su znatno nadmašena tržišna očekivanja rasta od oko 190.000. Stopa nezaposlenosti se pritom zadržala na 3,7%, odnosno najnižoj razini od kraja 1969. godine, dok je godišnja stopa rasta plaća dosegnula 3,1%, što je najviša stopa rasta od financijske krize.

Spomenuta izvedba pokazuje da se snažno tržište rada u SAD-u počelo prelijevati u snažniji rast plaća te s time povezano snažnije inflatorne pritiske. Kombinacija snažnog rasta, pune zaposlenosti i rastućih cjenovnih pritisaka sugerira da će Fed nastaviti s planiranim umjerenim tempom podizanja kamatnjaka usprkos nedavnim turbulencijama na dioničkom tržištu.

Nakon objave indikatora s tržišta rada, fokus investitora prebacuje se na sastanak Fed-a u četvrtak, gdje tržišta očekuju zadržavanje bazičnog kamatnjaka nepromijenjenim, dok su u svoja očekivanja gotovo u potpunosti ugradila podizanje istog za 25bb na sastanku Fed-a u prosincu.

Unatoč znatnim silaznim pritiscima na američke dioničke indekse u proteklom mjesecu nije izgledno da će Fed promijeniti svoju retoriku vezano uz budući tempo i tajming podizanja bazičnog kamatnjaka, a imajući na umu da fundamenti sugeriraju nastavak uzleta američke ekonomije, ali po nešto nižim stopama nakon ovogodišnjeg vrhunca rasta.

U međuvremenu, investitori će u utorak popratiti izbore za američki Kongres koji će biti prvi test za republikansku stranku nakon dvije godine Trumpova mandata gdje bi gubitak većine otežao Trumpu daljnje provođenje planiranih reformi, prije svega promjene u trgovinskim odnosima.

Iznadočekivana izvedba američkog tržišta rada pomogla je dolaru pa se tečaj EUR/USD ponovno spustio ispod razine od 1,14 dolara za jedan euro. Fundamenti američke ekonomije tako nastavljaju podržavati snažan dolar u skladu s našim očekivanjima što bi uz očekivano nepromijenjenu retoriku Fed-a na ovotjednom sastanku trebalo biti dovoljno da zadrži sentiment investitora prema američkoj valuti netaknutim.

S druge pak strane, euro ostaje pritisnut zbivanjima u Italiji i posljednjom rundom ispod očekivanih ekonomskih indikatora dok objave sentimenta ne daju razloga za optimizam u kratkom roku. Sve dok tržišta ne vide naznake suradnje Italije s Europskom komisijom, prinosi na talijanske državne obveznice će ostati na aktualno visokim razinama bez izgleda za jačanjem jedinstvene valute.

U svijetlu navedenog, fokus investitora ostaje na odgovoru Italije nakon što je Europska komisija odbila prijedlog proračuna za 2019. godinu. Europska komisija pritom ne posjeduje službeni mehanizam kojim bi prisilila Italiju na izmjene već u slučaju nepovoljnog odgovora Italije (što su dosad sugerirali čelnici vlade) ima mogućnost tek izricanja novčane kazne u maksimalnom iznosu od 0,5% BDP-a.

Tečaj EUR/HRK je zabilježio uzlazne pritiske krajem prošlog tjedna te se parom trenutno trguje iznad razine od 7,43 kuna za jedan euro. Umjerena deprecijacija domaće valute u skladu je s našim očekivanjima te očekujemo kretanje para prema razini od 7,47 kuna za euro krajem godine budući da uobičajeni sezonski deprecijacijski pritisci ostaju ograničeni solidnim deviznim pozicijama vodećih turističkih kompanija u skladu s nedavnim objavama rezultata poslovanja za treći kvartal godine, solidnom deviznom pozicijom bankarskog sektora te širenjem turističke sezone u zimske mjesece godine. 

Danas je na rasporedu uobičajena jednotjedna obrnuta repo aukcija HNB-a po kamatnoj stopi od 0,3%. Podsjećamo kako su banke propustile dostaviti HNB-u ponudu na svim aukcijama u toku ove godine što je u skladu s izdašnim viškom kunske likvidnosti od oko 6% u sustavu Očekujemo da će HNB nastaviti s relaksirajućim mjerama monetarne politike kroz ovu i veći dio sljedeće godine što zauzvrat osigurava zadržavanje kratkoročnih kunskih stopa na rekordno niskim razinama.