Signalitics

Dnevni pregled tržišta: indeksi ponovno padaju, sve veća vjerojatnost Brexita bez dogovora

Big Ben u Londonu
 Phil Noble / REUTERS

Nakon oporavka u petak, američki dionički indeksi jučerašnji su dan završili u negativnom teritoriju u volatilnom trgovanju gdje su strahovi oko tenzija između Saudijske Arabije i SAD-a nakon nestanka novinara Washington Posta narušili ionako krhak sentiment investitora na tržištu.

Pad je pritom predvođen izdanjima tehnološkog sektora koja su nastavila bilježiti uzimanje profita od strane investitora uslijed rasta američkih prinosa i troškova financiranja te očekivanog usporavanja rasta u narednom periodu, a sukladno prošlotjednim objavljenim projekcijama MMF-a i u skladu s tržišnim konsenzus očekivanjima.

Sentimentu investitora nije pomogla niti jučerašnja objava američke trgovine na malo za rujan koja je razočarala tržišta uz rast od tek 0,1% mjesečno, dok je tržišni konsenzus anticipirao rast od 0,6% nakon što je u kolovozu zabilježena najniža stopa rasta u proteklih šest mjeseci. U svijetlu navedenog, očekivanja američkog rasta za treći kvartal godine su revidirana naniže za dvije desetine na i dalje visokih 4,0% godišnje prema modelu Atlanta Fed-a.

U prvoj fiskalnoj godini (završila je 30. rujna) pod punim vodstvom predsjednika Trumpa deficit američkog proračuna je porastao za 113 milijardi dolara na 779 milijardi dolara, odnosno s 3,5% na 3,9% BDP-a.

Porezno rasterećenje koje je izglasano krajem prošle godine te rast državne potrošnje od početka ove godine uzrokovali su širenje deficita i rast javnog duga te podigli zabrinutosti da u silaznoj fazi ekonomskog ciklusa će resursi države za pomoć gospodarstvu biti limitirani.

Istaknimo i kako je nastavno na Trumpove prošlotjedne istupe, ali i ranije prigovore na politiku Fed-a, bivša čelnica Fed-a Yellen izjavila je kako smatra da unatoč tome što nije zakonom zabranjeno, smatra kako je komentiranje politike Fed-a od strane predsjednika nepoželjno te da ne bi voljela vidjeti narušavanje slike politički nezavisne institucije koju Fed trenutno ima.

Vlada Italije jučer je završila prijedlog proračuna za 2019. godinu koji u finalnoj verziji predviđa mjere za smanjenje dobi za ulazak u mirovinu, povećanje plaćanja naknada siromašnim i nezaposlenim građanima te oprost poreznog duga u određenim slučajevima. Sve navedeno implicira širenje deficita proračuna na 2,4% BDP-a u 2019., a u odnosu na planove prethodne vlade od 0,8% BDP-a.

Nacrt proračuna predan je jučer Europskoj komisiji čiji su čelni ljudi već nekoliko puta javno izrazili nezadovoljstvo planiranim mjerama fiskalne politike u Italiji. Europska komisija ima mogućnost odbaciti ovakav prijedlog proračuna te zatražiti od Italije reviziju istog što bi potencijalno dovelo da daljnjih sukoba na relaciji s novom vladom ali i posljedičnog rasta nestabilnosti na razini eurozone.

Valute tržišta u nastajanju jučer su dosegnule najvišu razinu u protekla dva mjeseca uslijed slabljenja američkog dolara nakon razočaravajuće objave podataka o trgovini na malo i jačanju turske lire uslijed poboljšanja odnosa sa SAD-om nakon puštanja zatočenog američkog pastora.

Istovremeno, deprecijacijski pritisci na britansku funtu su nastavljeni jučer pri čemu je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio kako je vjerojatnost da će Velika Britanija napustiti EU bez dogovora o budućim odnosima između dviju strana vjerojatnija nego ikad.

Britanska premijerka May s druge je pak strane izjavila kako smatra da se dvije strane ne razilaze previše u pregovorima te da pitanje granice s Irskom koje je jedno od ključnih kamena spoticanja ne bi trebalo biti razlog da se ne postigne dogovor koji je u interesu obje strane. Pregovori će se nastaviti danas u toku dana.

Tečaj EUR/USD jučer je blago porastao uslijed slabljenja dolara nakon ispod očekivane objave podataka o američkoj trgovini na malo. Ipak, očekujemo da će kretanja vrijednosti eura u narednim tjednima biti dominantna odrednica razine ovog valutnog para.

U sljedeća dva tjedna EU će objaviti prihvaća li ili odbacuje plan proračuna Italije, a dosadašnja retorika upućuje na potonje. Ako Italija ne korigira proračun sukladno zahtjevu EU će izgledno pokrenuti postupak prekomjernog deficita koji će trajati mjesecima i potencijalno rezultirati sankcijama za Italiju. U svijetlu navedenog, euro ostaje ranjiv u kratkom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:47