Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Ifo institut snizio ovogodišnji očekivani rasta Njemačke na 0,6%

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.3.2019. u 10:13

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.3.2019. u 10:13

Workers of Deutsche Bahn (German Railways) check the track near the site of a fire in Siegburg, Germany August 8, 2018, after bushes along the ICE railways track caught fire due to the Europe-wide draught on August 7, destroying nine houses and injuring more than 30 people according to the police. REUTERS/Wolfgang Rattay - RC161F8ED730
Wolfgang Rattay / REUTERS

Ilustracija, radnici na željeznici

Nakon što je u prethodna tri dana zabilježio pozitivnu izvedbu, S&P 500 dionički indeks jučer je blago pao uslijed neizvjesnosti povezanih s aktualnim trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine nakon što su mediji objavili kako će sastanak predsjednika dvije zemlje biti odgođen za sljedeći mjesec. Potonje je potaknulo špekulacije oko poteškoća u pregovorima koje su razlog odgode sastanak na kojem bi se potpisao konačni dogovor.

Ifo institut snizio je svoja očekivanja rasta Njemačke u ovoj godini sa 1,1% na 0,6% uslijed smanjene potražnje za njemačkim proizvodima u inozemstvu uzrokovane usporavanjem rasta svjetske ekonomije. U outlooku se naglašavaju nedavne slabosti kao što je oštar pad industrijske proizvodnje u veljači koja je objavljena u tjednu iza nas, a što pokazuje kako su se slabosti u prerađivačkom sektoru nastavile u toku ove godine.

Istovremeno, Ifo institut predviđa kako će domaća potražnja u Njemačkoj ostati snažna s daljnjim rastom zaposlenosti i očekivanim smanjenjem stope nezaposlenosti sa 5,2% na 4,8% u 2019. Institut očekuje da će potonje u kombinaciji sa snažnim rastom plaća, niskom stopom inflacije, smanjenjima poreznih i socijalnih doprinosa te višim javnim davanjima, rezultirati povećanjem raspoloživog dohotka kućanstva te snažnom privatnom potrošnjom i građevinskom industrijom. Podsjećamo kako je u prethodnoj godini Njemačka zabilježila rast od 1,5% što je najsporija stopa rasta od 2013.

Američki predsjednik Trump upozorio je Bruxelles kako bi njegova administracija mogla uzrokovati izuzetno važne ekonomske posljedice za Europsku uniju ako se ne angažira u trgovinskim pregovorima sa SAD-om, a u vidu nametanja carina na niz proizvoda koji se uvoze u SAD.

Prošle godine SAD i EU su se načelno usuglasili oko trgovinskih pregovora čiji bi cilj bilo smanjenje carina na industrijska dobra, ali pregovori su zapeli budući da SAD inzistiraju na uključivanju poljoprivrednih proizvoda u novi dogovor dok se Brussels odupire istom. U međuvremenu, SAD su nametnule carine na uvoz čelika i aluminija iz EU te je predsjednik Trump nekoliko puta zaprijetio uvođenjem carina na uvoz europskih automobila. Europski parlament je u četvrtak glasovao protiv započinjanja trgovinskih pregovora s Trumpovom administracijom.

Trgovina na malo u siječnju je zabilježila rast od 1,0% mjesečno, odnosno za 4,3% na godišnjoj razini što je blago iznad rasta u prosincu od 4,0% godišnje te prosječnog rasta u 2018. od 3,9%.

Ovakva izvedba u skladu je s našim očekivanjima nastavka snažnog rasta privatne potrošnje kojem u prilog ide daljnje porezno rasterećenje dohotka, niže stope PDV-a na određene proizvode te povoljni uvjeti financiranja budući da se kamatne stope zadržavaju oko rekordno niskih razina. Dodatno, u prilog rastu privatne potrošnje idu i očekivano pozitivna kretanja u turističkom sektoru pri čemu ipak anticipiramo umjereno usporavanje rasta s visokih razina iz prethodnih godina.

Investicije u javnom i privatnom sektoru također bi trebale nastaviti bilježiti pozitivnu izvedbu uslijed snažnije apsorpcije sredstava iz EU fondova, solidnih zarada kompanija u prethodnim godinama i isto tako niskih kamatnih stopa. Ključni rizici po kretanje domaće ekonomije kriju se u narušenim uvjetima u vanjskom okruženju.

Naime, očekivanja rasta Italije i Njemačke revidirana su značajno naniže od strane svih relevantnih institucija. Očekujemo tako da će se nepovoljna kretanja u domaćem industrijskom i izvoznom sektoru iz četvrtog kvartala 2018. nastaviti dok će snažna privatna potrošnja generirati solidnu stopu rasta uvoza što će u konačnici povećati deficit robne razmjene.

Japanska centralna banka nije ostala imuna na nepovoljna kretanja u okruženju i niske stope inflacije te je izrazila svoju zabrinutost oko globalnog usporavanja rasta usprkos kojem i dalje očekuje umjerenu ekspanziju domaće ekonomije. BoJ se pritom posebno osvrnula na slabosti u izvozu te nedavne slabosti u industrijskom sektoru.

Što se tiče monetarne politike, BoJ je odlučila zadržati kratkoročnu ciljanu razinu kamatnjaka na -0,1% te svojim kupnjama japanskih obveznica nastaviti podržavati zadržavanje desetogodišnjeg prinosa oko 0%. U suštini, BoJ kao i ECB nema mnogo manevarskog prostora u aktualnom silaznom ciklusu s obzirom na to da je monetarna politika praktički iscrpila sve svoje limite.

Za kretanje tečaja JPY ovo je svakako negativan čimbenik iako neki analitičari i dalje opravdavaju argumentaciju kako bi i jen i euro trebali jačati u odnosu na dolar budući da znatno više kamatne stope u SAD-u ostavljaju i više prostora za rezanje istih. Tržište je dosada pokazalo kako ovo nije logika kojom se vodi ili barem ne kojom se vodi većina sudionika.