Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Google obustavio isporuku određenog softwarea i usluga Huaweiju

Huaweijev dućan, ilustracija
 Aly Song / REUTERS

Američki dionički indeksi zabilježili su pad u ponedjeljak uslijed snažne negativne izvedbe tehnološkog sektora nakon što je Google obustavio isporuku određenog softwarea i usluga Huaweiju, a u skladu s odlukama Trumpove administracije u prošlom tjednu da kompaniju stave na crnu listu u nastavku sukoba SAD-a s Kinom. Izuzev navedenog, barem jedan američki dobavljač čipova također je obustavio isporuku prema Huaweiju.

Proizvođači čipova su tako na putu da zabilježe najsnažniji mjesečni pad od svjetske financijske krize uslijed mjera Trumpove administracije prema Kini, te u konačnici prema samom Huaweiju. Svih 30 kompanija koje su u sastavu Philadelphia indeksa, zabilježilo je pad jučer u toku dana gdje indeks bilježi pad od oko 13% u toku ovog mjeseca.

Volatilnost i zabrinutost na svjetskim financijskim tržištima tako ostaju povišeni te su investitori konstantno suočeni s različitom retorikom od strane SAD-a dok novih informacija iz Kine gotovo da i nema. Naime, nakon što je predsjednik Trump u proteklom tjednu svojim izjavama sugerirao kako postizanje trgovinskog dogovora s Kinom ostaje izgledno, u posljednjoj izjavi za novinare istaknuo je kako je izuzetno zadovoljan s trgovinskim ratom te kako Kina neće postati svjetska supersila dok je on predsjednik.

Dok detaljnijih informacija od strane Kine vezano uz tijek pregovora nema, Kina je obećala kako će uvesti protumjere nakon što se Huawei našao na crnoj listi. Kina tako namjerava učiniti sve u svojoj moći kako bi zaštitila zakonska prava i interese kineskih kompanija te je upozorila SAD da ne nastave s ovim putem kako bi se izbjeglo daljnje jačanje tenzija između dvije ekonomije.

Turbulencije između SAD-a i Kine negativno su se odrazile i ne europske proizvođače čipova te u konačnici na cjelokupnu izvedbu europskih dioničkih indeksa.

Nakon pet dana uzastopnog jačanja, vrijednost indeksa američkog dolara u odnosu na košaricu valuta vodećih trgovinskih partnera, je blago oslabila.

Predsjednik Fed-a Powell te članovi Williams i Clarida u svojim jučerašnjim govorima su propustili dati značajnije komentare implikacija američko-kineskog trgovinskog rata. Powell je izjavio kako je prerano za izvlačenje zaključaka iz trgovinskih pregovora budući da konačni ishod još uvijek nije poznat. Bez daljnjih informacija o potencijalnim mjerama obje strane, implikacije trgovinskog rata nije moguće kvantificirati. Tržište tako ostaje fokusirano na očekivani susret predsjednika Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga na sastanku G20 zemalja u toku sljedećeg mjeseca uz nadu da dvije strane i dalje mogu naći zajednički jezik.

Tržišna očekivanja kretanja EONIE pokazuju kako jedan dio tržišnih sudionika očekuje smanjenje kamatnih stopa u euro zoni.Za sadapotonje nije imalo značajnije negativne implikacije na euro budući da još veći dio tržišnih sudionika očekuje smanjenje bazičnog kamatnjaka od strane Fed-a.

Nadolazeća objava PMI indikatora sentimenta euro zone u toku ovog tjedna bi nam trebala dati nešto jasniji uvid u aktualnu ekonomsku sliku euro zone. Što se tiče trgovinskog rata, zadržavamo stav da će posljedica, barem u kratkom roku, biti značajnije po euro zonu nego po SAD s obzirom na značajne poteškoće s kojima se euro zona susreće i bez eskalacija trgovinskih sukoba.

Na domaćem deviznom tržištu tečaj EUR/HRK se zadržava relativno visoko u odnosu na kretanja u proteklih nekoliko mjeseci te s obzirom na činjenicu da se približavamo lipnju.

Potonje pripisujemo neobično hladnom vremenu u proteklim tjednima te sukladno tome nižem priljevu turističkih deviza te očekujemo da će s početkom sezone u lipnju i tečaj zabilježiti silazne pritiske prema razini od 7,40 kuna za jedan euro. Smatramo pritom kako značajniji pad tečaja ispod te razine nije vjerojatan uslijed HNB-ove predanosti očuvanju valutne stabilnosti.

Na današnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstvo financija nudi 100 milijuna kuna trezorskih zapisa s dospijećem od 91 dana, 200 milijuna kuna trezorskih zapisa s dospijećem od godinu dana te 10 milijuna eura trezorskih zapisa s dospijećem od godinu dana.

Imajući na umu izdašan višak kunske likvidnosti u sustavu, očekujemo nastavak snažne zainteresiranosti investitora uz zadržavanje prinosa na aktualnim, rekordno niskim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:26