Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Goldman Sachs bilježi najdulju seriju pada u povijesti kompanije

Njujorška burza na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Unatoč inicijalnim silaznim pritiscima nakon što su mediji objavili kako Kina ima namjeru uložiti prigovor Svjetskoj trgovinskoj organizaciji vezano uz trgovinski rat sa SAD-om, američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu drugi uzastopni trgovinski dan.

Pritom vrijedi istaknuti kako je izdanje Goldman Sachsa jučer palo deseti uzastopni trgovinski dan što označava najdulju seriju pada u povijesti kompanije koja je na burzi od 1999. godine, a u kontekstu nedavne rasprodaje dionica financijskog sektora te zabrinutosti investitora oko prihoda od investicijskog bankarstva koji bilježe nešto lošiju izvedbu od početka kvartala. Usporedbe radi, u 2008. godini Goldman je zabilježio pad od devet uzastopnih dana trgovanja.

Čelnica MMF-a, Lagarde, izjavila je jučer kako smatra da bi daljnja eskalacija tenzija između SAD-a i Kine mogla uzrokovati potencijalan šok za tržišta u nastajanju koja se već susreću s problemima, a što implicira kako bi se kriza u Turskoj i Argentini mogla preliti na ostatak ekonomija, uključujući i razvijene zemlje. Podsjećamo, do komentara dolazi nakon što je predsjednik Trump svojim posljednjim izjavama zaprijetio mogućnošću uvođenja carina kojima bi se oporezivao sav uvoz kineske robe u zemlju te nakon što se izvedba obveznica i dionica tržišta u nastajanju našla pod snažnim pritiskom u toku prošlog tjedna uslijed rastućih očekivanja tempa podizanja bazičnog kamatnjaka od strane Fed-a te jačanja američke valute. Pritisci na azijske dioničke indekse nastavljeni su jučer pri čemu je trgovanje Hang Sengom u Hong Kongu pogurano dublje u medvjeđi teritorij trgovanja budući da indeks bilježi pad od preko 20% s vrhunca dosegnutog početkom ove godine.

Istaknimo kako su inflatorna očekivanja u SAD-u jučer porasla iznad svog 50-dnevnog pomičnog prosjeka uslijed nedavnog snažnijeg od očekivanog rasta plaća. Istovremeno, vjerojatnost da će Fed podići bazični kamatnjak još dva puta ove godine po 25bb porasla je na rekordno visokih 81,6%.U skladu s navedenim, nastavljeni su uzlazni pritisci na američke prinose pri čemu je 10-godišnji prinos dosegnuo 3,0% po prvi puta od početka kolovoza.

Fokus investitora tako se prebacuje na sutrašnju objavu podataka o američkim potrošačkim cijenama koje bi trebale dati nešto jasniji uvid u trenutne razine inflatornih pritisaka, a gdje tržišta anticipiraju zadržavanje godišnje stope rasta bazične inflacije na 2,4% godišnje.

Od ostalih podataka, istaknimo kako jučer objavljeni podaci ukazuju da je broj novo otvorenih radnih mjesta u SAD-u dosegnuo 6,939 milijuna u srpnju, odnosno najvišu razinu od početka 2000., potencijalno implicirajući snažnije uzlazne pritiske na plaće u narednom periodu s obzirom na nedostatak raspoložive radne snage uz stopu nezaposlenosti od tek 3,9%.

Ekonomska očekivanja u Njemačkoj poboljšala su se u kolovozu na -10,6 bodova dok su tržišta očekivala nižu brojku od -14,0 bodova. Unatoč navedenom, ZEW indikator sentimenta i dalje se nalazi u negativnom teritoriju i znatno ispod svog dugoročnog prosjeka od 22,9 bodova uslijed ispod očekivane izvedbe industrijske proizvodnje i novih narudžbi u nedavnom periodu.

Prinos na talijansku 10-godišnju obveznicu pao jučer na najnižu razinu od kraja srpnja nakon što je talijanski ministar vanjskih poslova izjavio kako vlada ima namjeru izraditi proračun za 2019. koji je u skladu s fiskalnim pravilima Europske unije. Ranija rasprodaja talijanskog duga uzrokovana je očekivanjima da će nova koalicija u Italiji rezultirati neodgovornom potrošnjom i daljnjim rastom ionako visokog javnog duga zemlje od oko 130% BDP-a.

Konačno, istaknimo kako je jučer potvrđeno da će aktualni guverner Centralne banke Engleske Carney ostati na poziciji čelnika barem do kraja 2020. godine kako bi se osigurala stabilnost monetarne politike u onome što se očekuje da će biti turbulentan period za ekonomiju Velike Britanije nakon izlaska iz Europske unije.

Tečaj EUR/HRK zabilježio je silazne pritiske u proteklim danima te se parom trguje tek blago ispod razine od 7,42 kuna za jedan eura, odnosno oko najnižih razina od početka kolovoza. U narednom periodu očekujemo prevladavanje uobičajenih sezonskih uzlaznih pritisaka na tečaj čija jačina ostaje ograničena nizom faktora koji i dalje podržavaju snagu domaće valute kao što su snažniji priljev sredstava iz EU fondova, rast priljeva turističkih deviza i izvan suštine turističke sezone i poboljšan apetit investitora prema domaćoj imovini uslijed snažne makroekonomske i fiskalne izvedbe u proteklih nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:55