Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Fed namjerava nastavak umjerene normalizacije bazičnog kamatnjaka

Fed tako ostaje na putu da podigne kamatnjak četvrti puta ove godine
Zgrada FED-a u Washingtonu
 Profimedia, Alamy

Nakon tri dana rasta američki dionički indeksi jučer su zabilježili negativnu izvedbu nakon što su bilješke Fed-a s posljednjeg sastanka pokazale da Fed ima namjeru nastaviti s umjerenim tempom normalizacije bazičnog kamatnjaka.

Podsjećamo, dan ranije američki dionički indeksi su zabilježili najbolju izvedbu u proteklih osam mjeseci nakon govora guvernera Fed-a Powella koji je svojom retorikom dao naslutiti potencijalno raniji završetak ciklusa podizanja kamatnjaka. Istovremeno, bilješke su pokazale kako su gotovo svi članovi Vijeća na posljednjem sastanku bili suglasni oko nastavka umjerene normalizacije bazičnog kamatnjaka ukoliko američko gospodarstvo nastavi aktualnu snažnu izvedbu.

Fed tako ostaje na putu da podigne kamatnjak četvrti puta ove godine za 25bb u prosincu. Bilješke su pokazale i kako članovi Vijeća razmatraju potencijalnu promjenu u komunikaciji svojih očekivanja prema tržištima gdje bi umjesto najave daljnje umjerene normalizacije usvojili nešto fleksibilniji pristup te reagirati prilagodbom monetarne politike sukladno objavama ekonomskih indikatora.

Bilješke su pokazale i kako većina članova Vijeća ostaje pozitivna vezano uz buduću izvedbu rasta koji bi se trebao zadržati iznad potencijalnog ali nekolicina je upozorila kako će blijedeći učinci fiskalne ekspanzije kao i učinci prošlog zaoštravanja monetarne politike uskoro početi imati negativan utjecaj na rast ekonomije.

Dok privatna potrošnja nastavlja bilježiti snažnu izvedbu, vidljive su određene slabosti u segmentu rezidencijalnih investicija te usporavanje rasta poslovnih investicija.

Učinci rasta kamatnjaka za sada se najbolje vide na tržištu nekretnina koje je u proteklom periodu zabilježilo snažno usporavanje. Jučer objavljeni podaci pokazali su kako su sklopljeni ugovori za prodaju postojećih stambenih jedinica pali na najnižu razinu u protekle četiri godine. Korekcija iznosi 6,7% na godišnjoj razini te označava deseti uzastopan mjesec pada budući da je rast kamatnih stopa smanjio broj potencijalnih kupaca. Prosječna kamatna stopa na 30-godišnji hipotekarni kredit tako iznosi 5,12% u usporedbi sa 4,23% početkom siječnja.

Indikator ekonomskog sentimenta euro zone koji mjeri Europska komisija pao je jedanaesti uzastopni mjesec ali uz nešto blažu korekciju nego što je implicirao tržišni konsenzus. Istovremeno sentiment u industriji je zabilježio prvi rast od travnja. Ovakva izvedba u suprotnosti je s posljednjom objavom PMI indikatora koji se spustili na najnižu razinu u gotovo pet godina. Ipak, oba indikatora upućuju na značajno usporavanje rasta novih narudžbi.

Fokus investitora danas i u toku vikenda će biti na sastanku G20 zemalja u Argentini gdje će se sastati američki predsjednik Trump i kineski predsjednik Xi Jinping kako bi dogovorili budućnost trgovinskih odnosa između dvije ekonomije. Ususret sastanku, Trump je zaprijetio povećanjem stope carina na uvoz kineske robe s dosadašnjih 10% na 25%, kao i nametanje carina na preostali uvoz kineskih roba ukoliko se ne uspije postignuti dogovor. S druge pak strane, Kina je usvojila nešto optimističniju retoriku te obećala snažnije otvaranje zemlje prema ekonomskim partnerima te snažniju zaštitu intelektualnog vlasništva i značajno povećanje uvoza sa stranih tržišta koji su ujedno i ključni kamen spoticanja u trenutnim odnosima sa SAD-om.

Cijene nafte zabilježile su uzlazne pritiske ususret ključnom sastanku OPEC-a u Beču sljedeći tjedan na kojem bi se vodeći proizvođači trebali usuglasiti oko namjeravanih razina proizvodnje u narednom periodu. Do pomaka na tržištu dolazi uslijed očekivanja da bi se Rusija mogla pridružiti OPEC-u prilikom dogovora o smanjenju proizvodnje kojim bi se smanjila pretjerana ponuda nafte koja je uzrokovala nedavan pad cijena. Ruski ministar energetike izjavio je kako će koordinirati proizvodnju zajedno s OPEC-om te donijeti zajedničku odluku koja će ići u prilog tržištu nafte.

Istovremeno, posljednje objave iz SAD-a potvrđuju nastavak rasta zaliha nafte koje su na oko 7% višim razinama u odnosu na svoj dugoročni prosjek dok je predsjednik Trump u nedavnim izjavama izrazio želju da se cijene nafte zadrža na niskim razinama.

Tečaj EUR/USD zabilježio je blage uzlazne pritiske uslijed neizvjesnosti oko pitanja budućeg intenziteta normalizacije kamatnjaka, a pri čemu se parom i dalje trguje na razina od ispod 1,14 dolara za jedan euro. Sentimentu investitora nisu u prilog išle niti objave podataka.

Naime, Fed-ova preferirana mjera inflacije u listopadu je usporila na 1,8% godišnje na najnižu razinu od veljače i u usporedbi s 2% koliko je iznosila u rujnu. Fed-ov cilj bazične PCE inflacije, koja je jedna od ključnih varijabli koju članovi Vijeća promatraju prilikom donošenja odluka o monetarnoj politici, za ovu godinu nalazi se na 2% prema posljednjim projekcijama.

Nakon blagog podbačaja izvedbe američke inflacije, fokus investitora prebacit će se na sastanak G20 budući da u slučaju neuspješnog dogovora SAD-a i Kine bi dodatno porasle carine na uvoz kineskih roba što bi zauzvrat rezultiralo i snažnijim uzlaznim inflatornim pritiscima ali i snažnijom potragom investitora za sigurnom imovinom gdje bi dolar profitirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:55