Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Europski dionički indeksi u plusu nakon objave rezultata izbora

Zastave EU ispred sjedišta EK u Bruxellesu
 Profimedia, Panthermedia

Američka tržišta jučer su bila zatvorena radi blagdana.

Europski dionički indeksi zabilježili su rast u ponedjeljak uslijed pozitivne reakcije investitora na inicijalne objave rezultata izbora koji su pokazali da su euroskeptične stranke nisu uspjele ostvariti prevlast. Dok rani rezultati izbora održanih tijekom vikenda za Europski parlament ukazuju na neke dobitke za krajnje desničarske i nacionalističke stranke, ishod izbora je daleko od onoga čega su se mnogi pribojavali.

Europski Stoxx 600 dionički indeks zabilježio je rast od 0,2%, Njemački DAX je porastao za 0,5%, Francuski Cac 40 vipi je za 0,4%, Španjolski Ibex 35 za 0,5% dok je talijanski FTSE Mib bio izuzetak s padom od 0,1%.

Rezultati izbora pokazuju kako bi talijanski sukob s Europskom komisijom mogao postati naglašeniji. Naime, stranka ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinia, Lega je osvojila 33,6% glasova na izborima u Italiji što pokazuje kako je njezina pozicija ojačala od prošlih izbora. U skladu s navedenim, izgledno je kako bi stranka sa svojim koalicijskim partnerom mogla usvojiti još snažnije zaoštravanje retorike prema Europskoj komisiji vezano uz pitanje fiskalne discipline države.

Za sada, Europska komisija je bila popustljiva te prihvatila planirani deficit proračuna od 2,1% u tekućoj godini usprkos visokom javnom dugu zemlje od oko 130% BDP-a te izglednom premašaju plana s obzirom na proračunski plan te značajne ekonomske slabosti radi kojih se predviđa stagnacija rasta u toku ove godine.

Što se tiče sveukupnih rezultata izbora, desničarske stranke povećale su svoj broj mjesta u Europskom parlamentu sa 152 na 172, a vidljivi su i drugi pomaci u preferencijama glasača. Primjerice, liberalna ALDE parlamentarna grupa osvojila je 40 mjesta više u odnosu na prethodne izbore dok je grupa Green osvojila 16 mjesta više ponajviše uslijed značajnom rastu popularnosti u Njemačkoj gdje su postali druga najsnažnija stranka u zemlji.

Dobici liberalno-lijeve i desničarske strane znače da su kršćansko-demokratska EPP i socijaldemokrati zajedno izgubili apsolutnu većinu u Europskom parlamentu po prvi put od uvođenja europskih izbora 1979. godine.

S takvom strukturom Europskog parlamenta, bit će teže pronaći većinu nego što je to bilo ranije. Potonje oslabljuje poziciju Europske unije da djeluje te implicira kako će se vodeće stranke morati sve više oslanjati na potporu svojih saveznika kako bi bile u mogućnosti djelovati. U Francuskoj, krajnje desna stranka Marine Le Pen osvojila je više glasova od stranke aktualnog predsjednika Macrona.

Na umu treba imati i kako bi ovakav sastav parlamenta mogao otežati trgovinske pregovore sa SAD-om. Povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmstrom već ionako ima na raspolaganju uzak opseg sadržaja o kojem je dozvoljeno pregovarati. Primjerice, isključena je mogućnost pregovora o visokim carinama na uvoz poljoprivrednih dobara na kojima SAD inzistira da se uključe u pregovore. Izgledi da će SAD nametnuti carine na uvoz europskih automobila u zemlju tako su porasli.

Kao što smo istaknuli jučer, vrijednost eura u odnosu na ostale vodeće svjetske valute ostala je uvelike nepromijenjena nakon objave rezultata izbora. Rast popularnosti desničarskih stranaka već je neko vrijeme ugrađen u tečaj eura prema našem mišljenju kroz rast premije političkog rizika euro zone. Činjenica da se najgori mogući ishod nije materijalizirao bila je dovoljna da umiri investitore.

Ipak, smatramo kako je ovakav ishod izbora u suštini negativan za euro. Rast popularnosti Lega stranke u Italiji pokazuje da bi se odnos populističke vlade i Europske komisije mogao zaoštriti u budućnosti što je ranije imalo snažne negativne implikacije na euro. Kroz rast pritisaka na prinose ovo nepovoljno djeluje na investicijsku aktivnost u zemlji koja se već nalazi na rubu recesije. Podsjećamo kako je Italija zabilježila pad BDP-a dva uzastopna kvartala u protekloj godini te skroman rast početkom ove godine.

Isto tako, kao što smo naglasili ranije, smatramo da će nadolazeći trgovinski pregovori između EU i SAD-a, imati negativan utjecaj na jedinstvenu valutu budući da se euro zona radi manjeg potencijala intervencije monetarne politike te znatno lošijih ekonomskih indikatora u startu, nalazi u lošijoj poziciji od SAD-a gdje će dolar profitirati i od svoje uloge sigurnog utočišta.

Dublja integracija Europske unije i jedinstveni budžet izgledno neće uspjeti dobiti dovoljnu podršku od novog političkog sastava što je također negativno za euro.

U skladu s navedenim, smatramo kako je rizik daljnjih deprecijacijskih pritisaka na euro pojačan ovakvim ishodom izbora te smatramo kako postoji daljnji potencijal pada tečaja EUR/USD prema razini od 1,10 dolara za jedan euro do kraja godine.

Na domaćem deviznom tržištu, tečaj EUR/HRK pao je za 50-ak pipseva te se parom trguje oko razine od 7,42 kuna za jedan euro. Smatramo da je nedostatak snažnijih aprecijacijskih pritisaka na domaću valutu u potpunosti posljedica lošijih vremenskih uvjeta od uobičajenih za ovo vrijeme godine te očekujemo obnavljanje aprecijacijskih pritisaka s promjenom istoga i snažnijim priljevom turističkih deviza.

Kao i obično, očekujemo da će HNB intervenirati na tržištu kako bi spriječio snažnije jačanje domaće valute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:59