Signalitics

Dnevni pregled tržišta: ECB snizio očekivani rast eurozone na 1,1 posto u 2019.

Mario Draghi
 REUTERS

Fokus investitora jučer je bio na sastanku ECB-a na kojem je u skladu s našim očekivanjima došlo do prilagodbe retorike i projekcija, a u kontekstu kontinuiranog usporavanja rasta eurozone. ECB je pritom značajno snizio svoja očekivanja rasta i inflacije za ovu godinu.

Preciznije, očekivana ovogodišnja stopa rasta revidirana je sa 1,7% na koliko je bila u prosincu na tek 1,1% - ispod nedavnih projekcija Europske komisije od 1,3%. Isto tako, ECB je snizio očekivani prosječni rast cijena u toku ove godine sa 1,6% na 1,2% dok je rast temeljne inflacije revidiran naniže sa 1,4% na 1,2%. Inflacija bi tako prema projekcijama ECB-a, trebala dosegnuti 1,6% tek u četvrtom kvartalu 2021. godine, što znači da se nalazi ispod ciljane razine od 2% kroz cijeli horizont aktualnog projiciranja.

ECB je ponovila kako prevladavaju silazni rizici po izvedbu ekonomije eurozone, a čelnik ECB-a Draghi je tijekom press konferencije za novinare jasno dao do znanja da je ECB spremna uvesti nove mjere labavljenja monetarne politike u slučaju daljnjih loših vijesti za ekonomiju.

U skladu s revidiranim stopama rasta i inflacije ECB je prilagodila svoju retoriku te više nego očekuje da će kamatne stope ostati na aktualnim razinama samo kroz ljeto ove godine nego kroz cijelu ovu godinu te u svakom slučaju onoliko dugo koliko bude potrebno. Imajući na umu aktualno niske stope inflacije i značajno narušeni rast, smatramo da čak niti u uvjetima oporavka ekonomije euro zone u drugoj polovici ove godine, Vijeće se neće odlučiti na podizanje kamatnjaka prije kraja 2020. godine.

Nadalje, Vijeće je najavilo uvođenje novih kvartalnih operacija dugoročnog financiranja (TLTRO-III) s početkom u rujnu ove godine te završetkom u ožujku 2021., s planiranim rokom dospijeća od dvije godine. Daljnje detaljnije informacije oko uvjeta novih operacija bit će komunicirane u narednom periodu.

Što se tiče tržišne reakcije, prinosi na njemačke i američke prinose su pali uslijed potrage investitora za sigurnom imovinom. Europski dionički indeksi su zabilježili negativnu izvedbu budući da predanost ECB-a monetarnoj relaksaciji očito nije bila dovoljna da kompenzira zabrinutosti oko snažne deterioracije ekonomskih izgleda. Američki dionički indeksi također su zabilježili negativnu izvedbu, pri čemu je S&P 500 pao u sedam od proteklih osam trgovinskih dana.

Daljnje negativne vijesti stigle su iz Kine koja je u veljači zabilježila pad izvoza od 20,7% na godišnjoj razini – najsnažniji pad od veljače 2016 te znatno iznad očekivanja analitičara od korekcije od 4,8%. Uvoz je pao pritom za 5,2% što je dovelo do najnižeg ostvarenog suficita u proteklih deset mjeseci. Sve navedeno rezultiralo je snažnim silaznim pritiscima na kineske dioničke indekse. Najsnažnija reakcija na jučerašnji sastanak Vijeća ECB-a zabilježena je na deviznom tržištu. U skladu s našim očekivanjima euro je zabilježio snažne deprecijacijske pritiske te je tečaj EUR/USD trgovanje zaključio ispod 1,12 dolara za jedan euro.

ECB-ova izjava kako ima namjeru zadržati kamatnjak na niskim razinama barem do kraja ove godine možda se i ne čini toliko značajnom budući da su tržišta ionako očekivala prvo podizanje kamatnjaka tek početkom sljedeće godine. Ipak, ovo predstavlja značajnu promjenu ECB-ove retorike. Još važnije, s obzirom na to da drugi dio izgleda kretanja kamatnjaka je ovisan o kretanjima rasta i posebice inflacije, činjenica da inflacija se neće niti približiti ciljanoj stopi od 2% u sljedeće dvije godine zasigurno ne ide u prilog normalizaciji monetarne politike.

Dok Fed pauzira od zaoštravanja monetarne politike uslijed narušenog ekonomskog okruženja te blijedećih učinaka fiskalne ekspanzije, mnogo snažniji fundamenti američke ekonomije idu u prilog tokovima kapitala. Podsjećamo kako u periodu povećane averzije prema riziku diferencijal kamatnjaka nije toliko važan za kretanja na deviznom tržištu koliko je percepcija sigurnog utočišta. Ipak, osim navedenog dolaru u prilog ide i činjenica da je trenutno jedina vodeća centralna banka čije se kamatne stope nalaze oko neutralnih razina te koja se udaljila od ekspanzivne monetarne politike a time ima i više manevarskog prostora za reakciju u slučaju krize.

Sve u svemu, zasada zadržavamo naša očekivanja tečaja EUR/USD na razinama od oko 1,13 dolara za jedan euro krajem godine pri čemu smatramo da su rizici usmjereni prema snažnijoj aprecijaciji dolara u odnosu na euro. ECB-ove posljednje projekcije dolaze pod pretpostavkom stabilizacije rasta eurozone u drugoj polovici godine, ako do istog ne dođe, tečaj EUR/USD bi mogao se spustiti prema razini od 1,10 dolara za jedan euro.

Fokus investitora prebacuje se na današnju objavu s američkog tržišta rada gdje tržište anticipira rast zaposlenosti od oko 180.000 te pad stope nezaposlenosti za jednu desetinu na 3,9%. U slučaju iznad očekivane objave rezultata, tečaj EUR/USD mogao bi zabilježiti daljnje silazne pritiske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:13