Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Dionički indeksi ostvarili prvu pozitivnu izvedbu u pet tjedana

Ilustracija
 Profimedia, All Canada Photos

Američki dionički indeksi ostvarili su prvu pozitivnu izvedbu u proteklih pet tjedana uslijed poboljšanog sentimenta investitora nakon objava kako će se nastaviti trgovinski pregovori s Kinom. Ovo ipak nije bilo dovoljno da kompenzira pad iz ranijih tjedana te je S&P 500 kolovoz zatvorio na 1,9% nižoj razini.

Na razini mjeseca najveći dobitnik je zlato čija je cijena porasla za 7,5%, a značajne dobitke su ostvarile i njemačke i američke državne obveznice uslijed povećane potražnje investitora za sigurnijim oblicima ulaganja.

Tečaj EUR/USD spustio se ispod razine od 1,10 dolara za jedan euro po prvi puta u protekle dvije godine uslijed obnavljanja političke premije rizika u eurozoni nakon što je Pokret pet zvjezdica u Italiji upozorio kako dogovor oko formiranja nove koalicijske vlade još uvijek nije finaliziran te kako bi novi izbori bili najbolje rješenje. Takva retorika rezultirala je i rasprodajom talijanskih dionica i obveznica.

Istovremeno, posljednja objava ekonomskih indikatora Njemačke potvrdila je kako se najveća ekonomija eurozone nastavlja boriti s nizom poteškoća, a što se također negativno odrazilo na sentiment investitora prema jedinstvenoj valuti.

Naime, trgovina na malo ostvarila je pad od 2,2% mjesečno u realnim terminima u toku srpnja. Iako je na godišnjoj razini ostvaren rast od 4,4%, na umu treba imati kako je trgovina na malo od veljača redovito ostvarivala padove na mjesečnoj razini, s iznimkom lipnja kada je ostvaren rast od 3%.

Istovremeno, povjerenje potrošača u SAD-u u kolovozu je zabilježilo najsnažniji pad od 2012. godine uslijed rastućih zabrinutosti oko negativnih učinaka novih carina s obzirom na to da iste obuhvaćaju najveći dio potrošačkih dobara. Indikator povjerenja se spustio sa 97,4 na 89,8 bodova. Podsjećamo kako je privatna potrošnja glavni pokretač rasta američke ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:02