Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Dionički indeksi ostvarili prvu pozitivnu izvedbu u pet tjedana

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.9.2019. u 10:36

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.9.2019. u 10:36

Financial information on electronic screens in fiancial district, Ontario, Canada., Image: 294027511, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, All Canada Photos
Profimedia, All Canada Photos

Ilustracija

Američki dionički indeksi ostvarili su prvu pozitivnu izvedbu u proteklih pet tjedana uslijed poboljšanog sentimenta investitora nakon objava kako će se nastaviti trgovinski pregovori s Kinom. Ovo ipak nije bilo dovoljno da kompenzira pad iz ranijih tjedana te je S&P 500 kolovoz zatvorio na 1,9% nižoj razini.

Na razini mjeseca najveći dobitnik je zlato čija je cijena porasla za 7,5%, a značajne dobitke su ostvarile i njemačke i američke državne obveznice uslijed povećane potražnje investitora za sigurnijim oblicima ulaganja.

Tečaj EUR/USD spustio se ispod razine od 1,10 dolara za jedan euro po prvi puta u protekle dvije godine uslijed obnavljanja političke premije rizika u eurozoni nakon što je Pokret pet zvjezdica u Italiji upozorio kako dogovor oko formiranja nove koalicijske vlade još uvijek nije finaliziran te kako bi novi izbori bili najbolje rješenje. Takva retorika rezultirala je i rasprodajom talijanskih dionica i obveznica.

Istovremeno, posljednja objava ekonomskih indikatora Njemačke potvrdila je kako se najveća ekonomija eurozone nastavlja boriti s nizom poteškoća, a što se također negativno odrazilo na sentiment investitora prema jedinstvenoj valuti.

Naime, trgovina na malo ostvarila je pad od 2,2% mjesečno u realnim terminima u toku srpnja. Iako je na godišnjoj razini ostvaren rast od 4,4%, na umu treba imati kako je trgovina na malo od veljača redovito ostvarivala padove na mjesečnoj razini, s iznimkom lipnja kada je ostvaren rast od 3%.

Istovremeno, povjerenje potrošača u SAD-u u kolovozu je zabilježilo najsnažniji pad od 2012. godine uslijed rastućih zabrinutosti oko negativnih učinaka novih carina s obzirom na to da iste obuhvaćaju najveći dio potrošačkih dobara. Indikator povjerenja se spustio sa 97,4 na 89,8 bodova. Podsjećamo kako je privatna potrošnja glavni pokretač rasta američke ekonomije.