Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Dionički indeksi na svjetskim burzama u plusu, dolar slabi

Ilustracija
 / Profimedia, Panthermedia

Američki dionički indeksi završili su u plusu drugi uzastopni trgovinski dan te dosegnuli najvišu razinu u protekla četiri mjeseca ususret današnjem početku dvodnevnog sastanka Fed-a gdje će odluka o bazičnom kamatnjaku te nove makroekonomske projekcije biti objavljeni sutra. S&P 500 tako je prevladao inicijalne silazne pritiske te zatvorio trgovanje na najvišoj razini od 09. studenog, nošen dobicima dionica bankarskog sektora.

Izuzev DAX-a, europski dionički indeksi su također zabilježili pozitivnu izvedbu gdje je britanski FTSE 100 profitirao od obnovljenih deprecijacijskih pritisaka na funtu nakon što je dogovor o budućim odnosima s Europskom unijom doživio još jedan ozbiljan poraz u britanskom parlamentu.

Kineski CSI 300 se pritom istaknuo te zabilježio rast od gotovo 3% uslijed rastućeg optimizma investitora povezanog s očekivanim američko-kineskim trgovinskim dogovorom te špekulacijama oko novih mjera potpore jačanju kineske domaće potražnje.

Talijanski dionički indeks te prinosi na državne obveznice profitirali nakon što je rejting agencija Moody's ostavila izglede kretanja rejtinga zemlje nepromijenjenima na kraju prošlog tjedna. Talijanski 10-godišnji prinos spustio se pritom na najnižu razinu od svibnja prošle godine.

Očekivanja oprezne retorike Fed-a te umjerenih silaznih revizija BDP-a i inflacije, kao i najava suzdržavanja od daljnjeg podizanja bazičnog kamatnjaka, negativno su se odrazili na američki dolar uz pad USD indeksa od 0,1%. Tečaj EUR/USD blago je porastao, pri čemu se parom i dalje trguje između razine od 1,13-1,14 dolara za jedan euro.

Podsjećamo, američka centralna banka je podignula bazični kamatnjak četiri puta u toku prošle godine po 25bb te posljednje objavljene projekcije sugeriraju još dva podizanja kamatnjaka u toku ove godine. U međuvremenu, Fed je promijenio svoju retoriku te na sastanku u siječnju izjavio kako će biti strpljiv prilikom buduće odluke o normalizaciji kamatnjaka uslijed usporavanja rasta svjetske ekonomije, skromnog rasta inflatornih pritisaka te značajnih volatilnosti na dioničkom tržištu u prosincu, a koja su se smirila tek nakon ublažavanja Fed-ove retorike.

Fed će nakon ovog sastanka objaviti takozvani „dot plot“, odnosno medijalni prikaz očekivanog kretanja kamatnjaka od strane članova Vijeća a koji je najbolji indikator budućeg smjera monetarne politike. Smatramo da će Fed biti prilično oprezan kod odluke o istom te eventualno ostaviti mogućnost još jednog podizanja bazičnog kamatnjaka, s rizicima usmjerenim naniže, odnosno prema zadržavanju bazičnog kamatnjaka nepromijenjenim kroz cijelu godinu. U suštini ako rast usporava te inflatorni pritisci ostanu skromni, ne vidimo razloga da se Fed odluči na daljnje zaoštravanje monetarne politike.

Što se tiče učinka na devizno tržište, izgledni su umjereni deprecijacijski pritisci na dolar te proboj tečaja EUR/USD iznad 1,14 dolara za jedan euro. Naposljetku, Fed se nema razloga suzdržavati od opreznije retorike budući da snažan dolar nepovoljno djeluje na američku ekonomiju koja se ionako bori s visokom razinom deficita robne razmjene. Dodatno, snažan dolar nepovoljno djeluje i na inflatorne pritiske.

Na nešto dužem vremenskom horizontu ipak očekujemo nastavak snažne izvedbe američkog dolara za koji očekujemo da će profitirati od mnogo fundamenata i bolje izvedbe američke ekonomije koja ide u prilog priljevu kapitala, sve značajnije percepcije dolara kao sigurne valute te činjenice da je dolar trenutačno jedina vodeća svjetska valuta koja za investitore osigurava prinos. Dodatno, smatramo da je veći manevarski prostor koji dolar ima s obzirom na to da razinu kamatnjaka oko neutralne razine, zapravo pozitivan za kretanje tečaja dolara na dužem vremenskom horizontu. Koliko god neki analitičari nastojali argumentirati da činjenica da kamatne stope u eurozoni ne mogu niže je pozitivna za euro, smatramo da za investitore je ovo negativno budući da jasno pokazuje smanjen manevarski prostor za borbu s recesijom.

Ministar energetike Saudijske Arabije izjavio je kako će svjetska ponuda nafte nastaviti rasti u nadolazećim mjesecima, te da će OPEC i Rusija nastaviti sa smanjenjem ponude barem kroz cijelu ovu godinu. Istovremeno, proizvodnja nafte u SAD-u je u kontinuiranom porastu uz pripremu zakona koji bi omogućio tužbu protiv OPEC-a radi manipulacije cijena što stvara značajne nesigurnosti po kretanje cijene nafte u narednom periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:40