Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Američki indeksi bilježe pad zbog krize u tehnološkim sektoru

Rasprodaja tehnološkog sektora prenijela se isto tako i na azijsko tržište
Pad cijena dionica na Wall Streetu
 Profimedia, UPI

Američki dionički indeksi tjedan su započeli snažnom negativnom izvedbom te korekcijom Nasdaqa od preko 3% a tehnološki sektor je zabilježio i najlošiju izvedbu u sklopu S&P 500 uslijed značajnog pada nekih od vodećih izdanja u sektoru kao što su Microsoft, Apple i Facebook čija cijena je s padom od preko 5% pala na najnižu razinu u zadnjih 21 mjeseci.

Tehnološki sektor koji je bio ključan zamašnjak rasta američkog dioničkog tržišta u post kriznom periodu nastavlja biti pod pritiskom uslijed straha od rasta troškova financiranja povezanog s normalizacijom monetarne politike, usporavanja svjetskog rasta te trgovinskih odnosa SAD-a s Kinom koji imaju negativne učinke na proizvodni lanac vodećih tehnoloških kompanija.

Wall Street Journal je objavio kako Apple smanjuje proizvodnju svog najnovijeg modela mobitela pa se korekcija cijene nastavila uz pad od gotovo 4% budući da je izvještaj dodatno potaknuo postojeće strahove investitora da je potražnja za ključnim Appleovim proizvodima dosegnula vrhunac. Proizvođači čipova također su zabilježili snažne silazne pritiske nakon što je Nvidia u proteklom tjednu upozorila blijedi rast prodaje po osnovi rudarenja kriptovaluta.

Rasprodaja tehnološkog sektora prenijela se i na azijsko tržište gdje je sentiment investitora dodatno narušen intenzivnim dijalogom kineskog predsjednika Xi Jinpinga i američkog zamjenika predsjednika Mike Pencea na summitu o azijsko-pacifičkoj ekonomskoj suradnji. Pad je potaknut i objavama Financial Timesa kako su kineski istraživači pronašli značajne dokaze anti konkurentskog ponašanja od strane SK Hynix, Samsung Electronics i Micron Technology – vodeća tri svjetska proizvođača kompjutorskih memorijskih čipova.

Jučer objavljeni podaci o povjerenju američkih građevinara stambenih objekata pokazuju da je isto palo na najnižu razinu u protekle dvije godine. Unatoč tome što snažno tržište rada u SAD-u i ubrzanje rasta plaća nastavljaju podržavati potražnju, priuštivost je pala na najnižu razinu u proteklih deset godina u trećem kvartalu uslijed nedostatka radnika, rasta kamatnih stopa te smanjenje razine zaliha proizvoda potrebnih u izgradnji.

Volatilno trgovanje britanskom funtom je nastavljeno u ponedjeljak gdje je valuta inicijalno profitirala od prijedloga ključnog europskog povjerenika za Brexit Michaela Barniera da se tranzicijski period produlji do prosinca 2022. S druge pak strane britanska premijerka May je izjavila kako se tranzicijski period mora okončati prije sljedećih izbora zakazanih u svibnju 2022. te funta deprecirala potom. Retorika May i dalje omogućava produljenje tranzicijskog perioda iza onoga što se inicijalno anticipiralo u nedostatku podrške britanskog parlamenta za sklapanje dogovora između dvije strane. Produljenje tranzicijskog perioda stavilo bi poteškoće Brexita barem kratko postrani te bi pomoglo stabilizaciji tečaja britanske funte prema našem mišljenju.

Michael Barnier svojom retorikom izgledno pokušava udobrovoljiti Britance izjavom kako budući trgovinski dogovor će omogućiti Velikoj Britaniji da preuzme ponovno kontrolu nad svojim zakonima što je bio jedan od slogana pred referendum u 2016.

Slabljenje dolara koje je započelo u petak je nastavljeno jučer uz blagi rast tečaja EUR/USD kojim se i dalje trguje nešto iznad razine od 1,14 dolara za jedan euro. Spomenuta izvedba posljedica je govora novog zamjenika Fed-a Richarda Clarice u petak koji je objasnio kako se Fed-ov bazični kamatnjak nalazi blizu neutralne razine te da smatra da bi s ove razine Fed trebao postati oprezniji te monetarnu politiku prilagoditi nadolazećoj objavi podataka radije nego nastaviti s podizanjem prema autopilotu kao što je trenutno slučaj.

U suštini njegove izjave nisu novost budući da se bazični kamatnjak uistinu približava svojoj srednjoročnoj razini te da diskusije između članova Fed-a su dosada pokazale kako ne postoji jednoznačan odgovor da li je podizanje kamatnjaka iznad neutralne razine potrebno ili ne u kratkom roku. U svijetlu navedenog nadolazeće objave podataka će igrati ključnu odluku u Fed-ovoj odluci po tom pitanju.

Dio tržišnih sudionika smatra kako slabljenje učinaka ekspanzivne fiskalne politike te potencijalno približavanje kraju najsnažnijeg dijela ciklusa zaoštravanja monetarne politike Fed-a sugeriraju kako će snaga dolara ostati bez podrške. Istovremeno na umu treba imati kako ostale vodeće svjetske valute (euro, jen, funta, švicarski franak) prinosima nisu u mogućnosti konkurirati dolaru u ovom trenutku uz istovremeno značajne rizike koji proizlaze iz nesigurnosti po pitanju Brexita, usporavanja rasta euro zone i političkih zbivanja u Italiji. Dolar možda uistinu nema mnogo aduta u rukavu za daljnje jačanje ali trenutno ostaje vodeća valuta i po pitanju fundamenata i po pitanju prinosa.

Ministarstvo financija na današnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi 1,5 milijardi kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 1,3 milijarde kuna trezoraca. Očekujemo solidnu zainteresiranost investitora uz zadržavanje prinosa na rekordno niskim razinama od 0,09%.

Na jučerašnjoj uobičajenoj jednotjednoj obrnutoj repo aukciji HNB-a banke su uobičajeno propustile dostaviti ponude u skladu s obiljem kunske likvidnosti u sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:50