Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Američki dionički indeksi jučer zabilježili pozitivnu izvedbu

Prizor s njujorške burze
 Brendan McDermid / REUTERS

Nakon uzastopne korekcije u proteklih pet trgovinskih dana, američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu uz rast S&P 500 dioničkog indeksa od 1,5%. Poboljšani sentiment investitora rezultirao je blagim rastom američke krivulje prinosa.

Europski dionički indeksi također su zabilježili pozitivnu izvedbu nošeni špekulacijama oko spajanja Deutsche banke i Commerzbanka.

Američka trgovina na malo zabilježila je rast od 0,2% mjesečno u siječnju čime su blago nadmašena tržišna očekivanja stagnacije. Istovremeno, podaci za prosinac su revidirani naniže sa pada od 1,2% mjesečno na 1,6% mjesečno što je najlošija izvedba od rujna 2009. godine. Takozvana kontrolna trgovina na malo koja isključuje kretanja volatilnih stavki kao što su energenti i građevinski materijal, zabilježila je rast od 1,1% mjesečno u siječnju te također nadmašila tržišna očekivanja rasta od 0,6%.

Istovremeno, industrijska proizvodnja u Njemačkoj neočekivano je pala za 0,8% mjesečno u siječnju (konsenzus analitičara je implicirao rast od 0,5%) što je potaknulo strahove kako se usporavanje, odnosno pad njemačkog prerađivačkog sektora nastavio i u prvom kvartalu 2018.

Pad je pritom u skladu u skladu sa nedavnim objavama indikatora sentimenta gdje je PMI indikator prerađivačkog sektora pao u korekcijski teritorij. Njemačka je izbjegla recesiju u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježivši stagnaciju rasta nakon korekcije od 0,2% u proteklom kvartalu.

Britanska premijerka May dogovorila je revidirani dogovor o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije sa predsjednikom Europske komisije Junckerom. Novi dogovor danas je na rasporedu za izglasavanje u britanskom parlamentu sa nadom da će posljednje izmjene uvjeriti dovoljan broj predstavnika parlamenta da glasuju u korist istoga. Juncker je pritom izjavio kako daljnjih pregovora neće biti i kako će se ili usuglasiti oko novog dogovora ili dogovora uopće neće biti.

Nade oko postizanja dogovora rezultirale su aprecijacijskim pritiscima na britansku funtu gdje je tečaj GBP/USD porastao na razinu od preko 1,32 dolara za jedan euro, što je aprecijacija od oko 0,4%. Optimizam se prelio i na burze gdje azijski dionički indeksi bilježe solidan rast u ranom dijelu trgovanja.

Na domaćem deviznom tržištu tečaj je zabilježio silazne pritiske te se parom trenutno trguje oko razine od 7,41 kuna za jedan euro.

Ovakva kretanja u skladu su s našim projekcijama očekivane razine tečaja od 7,42 kuna za jedan euro krajem ovog kvartala. Potencijalni uzlazni pritisci pritom proizlaze iz povećane potražnje za devizama povezane sa isplatom dividendi kompanija u većinskom stranom vlasništvu.

Uobičajeni početak snažnijeg priljeva turističkih deviza oko Uskršnjih blagdana generirati će aprecijacijske pritiske na domaću valutu. Pad tečaj ispod razine od 7,37-7,38 kuna za jedan euro pritom ne smatramo vjerojatnim s obzirom na HNB-ovu predanost očuvanju stabilnosti domaće valute za koju vjerujemo da će se zadržati a imajući na umu i pogoršanje u ekonomskom okruženju koje stavlja pritisak na domaće izvoznike.

Na jučerašnjoj jednotjednoj obrnutoj repo aukciji HNB-a banke su uobičajeno propustile dostaviti ponude, a u kontekstu izdašnog viška kunske likvidnosti u sustavu te niskih potreba za financiranjem.

Imajući na umu relativno niske inflatorne pritiske, nastavak provođenja ekspanzivne monetarne politike od strane HNB-a, usporavanje rasta naših glavnih trgovinskih partnera koje implicira negativne učinke na izvedbu turističkog sektora i izvoznika, očekujemo da će domaće kamatne stope ostati na aktualno niskim razinama produljeni vremenski period a zasigurno kroz cijelu ovu godinu i veći dio sljedeće godine.

Fokus investitora danas će biti na objavi potrošačkih cijena u SAD-u gdje tržišta anticipiraju rast od 1,6% godišnje uz zadržavanje rasta temeljne potrošačke inflacije po stopi od 2,2% godišnje. Tečaj EUR/USD zadržava se na razini od ispod 1,13 dolara za jedan euro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:39