Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Američki dionički indeksi bilježe pad, europski i azijski rastu

Ilustracija, Njujorška burza
 Lucas Jackson / REUTERS

Nakon pet dana uzastopnog rasta, američki dionički indeksi jučer su zabilježili skromnu korekciju, dok su europski i azijski dionički indeksi profitirali od novih mjera stimulacije kineskog gospodarstva i smirivanja trgovinskih tenzija između Meksika i SAD-a.

U međuvremenu, šef američkog ministarstva pravosuđa je upozorio kako niske cijene i besplatni proizvodi neće štititi digitalne monopoliste od nadzora. Istaknuto je pritom i kako cijena nije jedina mjera koja se koristi u antitrustovskom pravu za procjenu konkurencije već i smanjenja kvaliteta koja šteti potrošačima te zaštita podataka i sloboda govora. Podsjećamo kako je u proteklom tjednu sporazum između Ministarstva pravosuđa i Federalnog trgovinskog povjerenstva utro put antitrustovskim istragama Googlea, Facebooka, Amazona i Applea, te izbrisao preko 130 milijardi dolara tržišne vrijednosti spomenutih tehnoloških divova u samo jednom danu.

Ovakva retorika označava potencijalno presudan pomak za američki tehnološki sektor budući da su i Trumpova administracija i Kongres signalizirali oštriji stav o digitalnom natjecanju nakon što je dugi niz godina primarni antitrustovski rizik za velike američke tehnološke kompanije proizlazio iz regulative Europske unije.

Prošle godine Europska komisija je Googleu izrekla novčanu kaznu u iznosu od 4,3 milijarde eura radi zahtjeva od proizvođača da unaprijed instaliraju preglednik Chrome kada licenciraju trgovinu aplikacijama.

Jučer objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku upućuju na snažan rast turističke aktivnosti u travnju što možemo pripisati kasnijem tajmingu Uskršnjih blagdana u odnosu na godinu ranije.

Naime, broj dolazaka domaćih turista je uvećan za 3,0% godišnje dok je broj dolazaka stranaca porastao za 19,2%. U pogledu noćenja, domaći turisti su ostvarili 4,9% više noćenja dok su strani turisti ostvarili 20,7% više noćenja na godišnjoj razini u travnju.

Na razini prva četiri mjeseca, broj dolazaka stranaca uvećan je za 10,1% godišnje u prosjeku dok je broj noćenja porastao za 3,8% u istom periodu.

Nakon nekoliko godina snažnog uzleta hrvatskog turizma koji je bio potaknut smanjenom popularnošću naših vodećih turističkih konkurenata s jedne strane te snažnim investicijskim ciklusom i poboljšanjem kvalitete smještaja s druge strane, u 2018. godini ostvarena još jedna rekordna turistička sezona uz prosječan rast stranih turističkih noćenja od 14,3%.

U tekućoj godini te 2020. očekujemo nastavak uzlaznog trenda ali po nešto nižim stopama nego do sada uslijed usporavanja rasta naših ključnih emitivnih tržišta te učinka visoke baze iz prethodnih godina koji je posebno primjetan u ljetnim mjesecima. Prošle godine broj noćenja stranaca je u prosjeku stagnirao kroz lipanj, srpanj i kolovoz. Pritom očekujemo diferencijaciju rasta prihoda turističkih kompanija i privatnog smještaja gdje će rast prvog segmenta biti podržan značajnim investicijskim ciklusom i poboljšanjem kvalitete smještaja u nedavnom periodu dok bi manje atraktivne destinacije i smještajni kapaciteti lošije kvalitete u privatnom segmentu mogli zabilježiti pad popunjenosti ili pak silazne cjenovne pritiske kao posljedice očekivanog usporavanja rasta gostiju.

Američki predsjednik Trump nije uveo carine na uvoz meksičkih dobara kojima je prijetio u proteklom tjednu. Detalji sporazuma s meksičkom vladom pritom su nejasni te tržišta zapravo i ne znaju o čemu je sporazum a što i umanjuje vrijednost istoga iz tržišne perspektive.

Oporavak sentimenta tako je isključivo posljedica činjenice da američki protekcionizam nije ojačao uvođenjem carina na uvoz još jedne zemlje. Američka trgovinska politika u ovom trenutku ostaje fokusirana na Kinu a retorika pokazuje i kako bi se uskoro mogla usmjeriti na Europu te potencijalno i druge ekonomije u budućnosti. Za dolar je ovo pozitivna vijest. Ovakva politika ne dovodi do rasta američke produktivnosti niti ne ide u prilog kretanjima u američkoj ekonomiji ali smanjuje produktivnost u ostatku svijeta i podiže premiju rizika što je dovoljno da dolar jača.

Naravno, ne smijemo pritom zaboraviti monetarnu politiku. Na nadolazećem sastanku sljedeći tjedan, Fed će izgledno i službeno usvojiti očekivanja smanjenja bazičnog kamatnjaka te ugraditi isto u svoje projekcije, a sukladno izjavama vodećih članova centralne banke u proteklim tjednima. Za dolar će ovo biti negativno te možemo očekivati privremeni rast tečaja EUR/USD.

Europska komisija je izjavila kako nema namjeru ponovnog otvaranja pregovora s Velikom Britanijom te da će sljedeći premijer morati poštovati uvjete izlaska koje je ranije ispregovarala premijerka May. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio kako je ovo dogovor između Velike Britanije i EU a ne premijerke May i Junckera te da se treba poštovati neovisno o političkim promjenama u Velikoj Britaniji.

Ovakva retorika Europske komisije u suprotnosti je s tvrdnjama novih kandidata za premijera kako su u mogućnosti ispregovarati bolje uvjete izlaska za Veliku Britaniju. Rok za izlazak Velike Britanije iz Europske unije je kraj listopada. Neizvjesnosti povezane s navedenim ključan su rizik kretanja tečaja britanske funte u narednom periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:50