Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Amazonova tržišna vrijednost premašila iznos od bilijun dolara

Aktualne Fed-ove projekcije impliciraju još dva podizanja kamatnjaka u toku ove godine
Jeff Bezos
 Profimedia, INSTAR Images

Američki dionički indeksi su zabilježili negativnu izvedbu nakon produženog vikenda uslijed nastavka zabrinutosti investitora oko postojećih pregovora SAD-a i Kanade i zaoštravanja retorike od strane predsjednika Trumpa. Nadalje, podaci pokazuju kako je Južna Afrika ušla u recesiju u drugom kvartalu ove godine, što je dodatno pojačalo zabrinutosti investitora oko izvedbe ekonomija tržišta u razvoju i dovelo do deprecijacije njihovih valuta.

Unatoč navedenome, izvedba dionica tehnološkog sektora bila je generalno pozitivno pri čemu je izdanje Amazona uz rast od 1,1% postalo druga kompanija u povijesti kojoj je za rukom pošlo ostvarivanje tržišne vrijednosti kapitalizacije koja premašuje bilijun dolara. U proteklih 12 mjeseci vrijednost kompanije više se nego udvostručila. Podsjećamo, prva kompanija koja je ovo ostvarila bio Apple u toku prošlog mjeseca.

Američke obveznice nisu uspjele profitirati od potrage investitora za sigurnijom imovinom, te je desetogodišnji prinos premašio razinu od 2,9% po prvi puta od sredine kolovoza. Iznad očekivani rast ISM indikatora sentimenta, prerađivačkog sektora povećao je optimizam investitora vezano uz budući tempo podizanja bazičnog kamatnjaka od strane Fed-a.

Aktualne Fed-ove projekcije impliciraju još dva podizanja kamatnjaka u toku ove godine te tri sljedeće godine, a posljednje objavljeni sentimenti indikatora idu u prilog ovim očekivanjima dok određeni silazni rizici proizlaze iz izvedbe tržišta u razvoju, a neslaganje s Fed-ovom politikom normalizacije kamatnih stopa nedavno je izrazio i predsjednik Trump.

ISM indeks prerađivačkog sektora SAD-a porastao je za neočekivanih 3,2 boda na 61,3 boda u kolovozu, čime je dosegnuo najvišu razinu od 2004. godine. Od 18 sektora prerađivačke industrije koji su praćeni ovim indikatorom, njih čak 16 je zabilježilo ekspanziju u kolovozu. Generalno gledajući, očitanja indikatora iznad 50 bodova impliciraju rast, dok ispod 50 bodova impliciraju kontrakciju prerađivačkog sektora.

Valute tržišta u razvoju jučer su pretrpjele najsnažniji jednodnevni pad u gotovo mjesec dana uslijed rastućih zabrinutosti investitora oko buduće izvedbe ekonomija. Valuta Južne Afrike, rand, koja je jedna od najviše trgovanih valuta ekonomija u razvoju, bila je među najgorim izvođačima uz gubitak vrijednosti od gotovo 3% u odnosu na dolar nakon što su posljednje objave ekonomskih indikatora ukazale na recesiju po prvi puta od 2009. godine.

Snažnu korekciju zabilježio je i meksički peso koji nakon inicijalnih dobitaka nakon sklapanja dogovora sa SAD-om ostaje pod utjecajem zabrinutosti oko forme sklopljenog trgovinskog dogovora koji u trenutnom obliku i dalje isključuje Kanadu.

Dolar je tako jučer ojačao u odnosu na valute ekonomija u razvoju, ali i valute vodećih ekonomija kao što su euro, funta i jen. Razlog jačanju možemo potražiti u ranije spomenutoj iznad očekivanoj izvedbi ISM indeksa prerađivačkog sektora SAD-a koji jača tržišna očekivanja vezano uz Fed-ovu politiku normalizacije ali i bijeg investitora iz ostalih valuta.

Mnogi analitičari ističu kako je glavnina čimbenika snažnog dolara već ugrađena u cijenu te da nema razloga za značajnije jačanje s trenutnih razina. I dok su razine od 1,15 dolara za jedan euro u skladu s našim projekcijama tečaja za kraj ove godine, vrijedi istaknuti kako unatoč činjenici da nema mnogo prostora za iznenađenja i snažnije aprecijacijske pritiske na američku valutu sa strane domaćih faktora, potencijal jačanja dolara i povremenih proboja ispod te razine vidimo u negativnim rizicima na ostalim tržištima kao što slabosti valuta tržišta u nastajanju, rast političke premije rizika u euro zoni uslijed zbivanja u Italiji i usporavanja rasta te neizvjesnosti oko Brexita i s time povezanog tečaja funte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:01