Signalitics

Dnevni pregled: Trump najavio povećanje carina na kineski uvoz s 10 % na 25 %

Samo dan nakon što su mediji sugerirali nove pregovore, Trump iznenadio odlukom.
Donald Trump i Xi Jinping
 Carlos Barria / REUTERS

Američki dionički indeksi zabilježili su mješovitu izvedbu s jedne strane pritisnuti najnovijim vijestima oko trgovinskih odnosa s Kinom i s druge strane nošeni snažnom izvedbom dionica Applea koja se nastavlja nakon izvanredne objave posljednjih rezultata kompanije. Cijena dionice prošla je razinu od 200 dolara po prvi puta čime se vrijednost tržišne kapitalizacije Applea približila iznosu od jednog trilijuna dolara što bi ju učinilo prvom izlistanom kompanijom u povijesti koja je dosegnula tu razinu.

Na relaciji Kina i SAD, samo dan nakon što su medijski napisi sugerirali nove pregovore, predsjednik Trump je zatražio od svoje administracije da započne izradu plana kojim bi se omogućilo da se nameti na planiranih 200 milijardi dolara kineskog uvoza u SAD povećaju sa dosadašnjih 10% na 25%.

Predložene mjere krenule bi u primjenu najranije u rujnu uz period ispitivanja javnog mišljenja oko istog u međuvremenu. Ipak, najnovija retorika potiče tržišne strahove kako je trgovinski rat između Trumpa i Kine tek na početku te da bi mogli vidjeti daljnje eskalacije u narednim mjesecima. Trumpova administracija odbacila je tvrdnje da je povećanje stope nameta vezanu uz nedavnu snažnu deprecijacijaciju kineske valute kojom se kompenzirao dio rasta cijena uzrokovan carinama. Predsjednik Trump suočava se trenutno sa oštrim kritikama poslovne zajednice i poljoprivrednika u SAD-u gdje se 12 milijardi dolara već izdvojilo za pomoć poljoprivrednicima oštećenim trgovinskim ratom.

Rast zabrinutosti obnovio je pritiske na kineske dioničke indekse gdje je tržište u Hong Kongu palo na najnižu razinu u proteklih deset mjeseci dok su dionički indeksi u Shanghai-u pali na najnižu razinu u proteklih mjesec dana.

U skladu s tržišnim očekivanjima Fed je na jučerašnjem sastanku zadržao bazični kamatnjak nepromijenjenim na razini raspona od 1,75% -2,00%, ali i svojom retorikom potvrdio namjeru nastavka podizanja bazičnog kamatnjaka gdje se sljedeće podizanje za 25bb očekuje već u rujnu. Posljednje projekcije Fed-a impliciraju tako sveukupno još dva podizanja kamatnjaka ove godine te tri podizanja u 2019.

Fed-ova retorika je bila izrazito optimistična pri čemu je posljednja izvedba ekonomije okarakterizirana snažnom, a što ne iznenađuje s obzirom na ekspanziju od 4,1% u drugom kvartalu godine.

U svijetlu navedenog, američki su dugoročni prinosi porasli dok je dolar zabilježio jačanje. Osnovne pretpostavke snažnog dolara u narednom periodu pritom ostaju nepromijenjene:

1) Nastavak širenja diferencijala kamatnih stopa između SAD -a i eurozone uslijed nastavka normalizacije monetarne politike Fed-a uz istovremeno zadržavanje kamatnih stopa eurozone na aktualno niskim razinama barem do posljednjeg kvartala 2019.

2) Izgledno snažnija repatrijacija dobiti te posljedično povećanje potražnje za dolarom uslijed poreznog rasterećanja u SAD-u.

3) Razočaravajuće objave sentiment i hard indikatora eurozone te postojeće političke neizvjesnosti narušavaju sentiment investitora prema euru.

Danas je na rasporedu sastanak Vijeća centralne banke Engleske (BoE). Bloomberg konsenzus očekivanja impliciraju kako 90% tržišnih sudionika očekuje podizanje bazičnog kamatnjaka za 25bb na 0,75%.

Ukoliko BoE uistinu podigne bazični kamatnjak biti će to prvi puta od ožujka 2009. da se kamatne stope nalaze iznad razine od 0,5%. Sve navedeno pružiti će podršku britanskoj funti dok se dogovor oko Brexita nalazi izvan tržišnog fokusa uslijed ljetnog odmora britanskog parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:42