Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američki dionički indeksi bilježile pozitivnu izvedbu

Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu nošeni rastom dionica financijskog sektora uslijed dobre objave rezultata BlackRocka te Bank of America nakon što su Goldman Sachs i Citigroup podbacili u prethodnom trgovinskom danu.

Europski Stoxx 600 također je zabilježio pozitivnu izvedbu te se nalazi oko najviše razine u proteklih osam mjeseci. Kineski CSI 300 zabilježio je snažan rast od gotovo 3%, također nošen izvedbom izdanja financijskog sektora nakon što je centralna banka ubrizgala likvidnost u sustav po prvi puta u gotovo tri tjedna.

Sentimentu investitora pomoći će i jutros objavljeni podaci o kineskom BDP-u u prvom kvartalu. Naime, procijenjeno je da je Kina zabilježila rast od 6,4% godišnje čime je rast ostao na razini prethodnog kvartala te su blago nadmašena tržišna očekivanja rasta od 6,3%. Ovo je ujedno i prva u proteklih pet objava kineskog BDP-a gdje nije zabilježeno daljnje usporavanje rasta.

Podsjećamo, ranije objavljeni podaci o posljednjim ekonomskim kretanjima u Kini također upućuju na stabilizaciju ekonomije nakon značajnog usporavanja u proteklim kvartalima.

Naime, odobreni novi krediti kao i sveukupna razina kreditiranja nadmašili su tržišna očekivanja uz rast prvih od 13,7% na godišnjoj razini u ožujku. Potonje pokazuje kako kineska vlada mjerama ekspanzivne monetarne politike nastoji podržati kreditiranje privatnih te manjih kompanija s ciljem podrške rastu realnog gospodarstva.

Jučer objavljeni podaci o ZEW indikatoru sentimenta upućuju na poboljšanje u Njemačkoj ali i na razini euro zone. Naime, indikator za Njemačku je u travnju zabilježio rast sa -3,6 na 3,1 bod dok je u euro zoni zabilježio poboljšanje sa -2,5 na 4,5 bodova u istom periodu. Vrijedi pritom istaknuti kako je komponenta aktualne situacije u Njemačkoj zabilježila daljnje snažno narušavanje u travnju sa 11,1 na 5,5 bodova.

Fokus investitora pritom ostaje na ključnoj preliminarnoj objavi PMI indikatora sentimenta euro zone za travanj koji su na rasporedu u četvrtak i gdje tržišni konsenzus implicira blagi oporavak indikatora sentimenta prerađivačkog sektora za 0,3 boda na razinu od 47,8 bodova nakon snažne korekcije u proteklom mjesecu.

Istovremeno, očekuje se pad indikatora sentimenta uslužnog sektora za 0,2 boda na 52,1 bod u travnju. Na razini ispod 50 bodova, prerađivački sektora euro zone nalazi se u tzv. korektivnom teritoriju. Ovotjedna objava sentiment indikatora euro zone mogla bi biti ključna za pozicioniranje investitora. Podsjećamo kako je ispod očekivana objava u ožujku uzrokovala snažan pad njemačkih i američkih obvezničkih prinosa te značajne deprecijacijske pritiske na euro.

Konačno, osvrnimo se na neočekivani pad američke industrijske proizvodnje od 0,1% u ožujku na mjesečnoj razini ali uz istovremeno revidiranu stopu rasta za veljaču naviše. Sve u svemu, američka ekonomija u prvom kvartalu izgledno će zabilježiti solidnu stopu rasta od oko 2%.

Oporavak sentimenta investitora odrazio se i na robna i na valutna tržišta. Naime, cijena zlata, tradicionalnog sigurnog utočišta, jučer je pala za gotovo 1% te dotaknula najnižu cijenu u toku ove godine a što se izuzev oporavku sentimenta može pripisati i blagom slabljenju dolara u proteklim danima.

Govoreći o potonjem, tečaj EUR/USD jučer je trgovanje zatvorio ispod razine od 1,13 dolara za jedan euro. Ipak, oporavak tržišnog sentimenta svakako ne ide u prilog dolaru te je svaka pozitivna vijest za euro zonu značajnija za euro nego što je pozitivna vijest u SAD-u od važnosti za dolar. Razlog za isto je jednostavan. Deprecijacijski pritisci na euro u proteklim mjesecima velikim su dijelom posljedica rastuće premije rizika uslijed povećanih izgleda za recesijom u euro zoni. Sukladno tome, svaka objava ekonomskih indikatora koja ublažava te rizike, djelovat će pozitivno na euro.

U skladu s navedenim, sutrašnja objava PMI indikatora euro zone mogla bi biti važna odrednica kretanja ovog valutnog para u narednim tjednima.

Na domaćem deviznom tržištu, tečaj EUR/HRK se zadržava relativno visoko u odnosu na kretanja u proteklim kvartalima, iznad razine od 7,43 kuna za jedan euro. Zadržavamo pritom naša očekivanja obnavljanja deprecijacijskih pritisaka na domaću valutu uslijed nadolazećih Uskršnjih blagdana i sukladno tome očekivano snažnijeg priljeva turističkih deviza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:42