Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Snažna izvedba Goldman Sachsa i Bank of America

Što se tiče američkog bankarskog sektora, Bank of America objavila je solidan rast zarada
Sjedište Goldman Sachsa u New Yorku
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi su s iznimkom Nasdaqa 100 koji je dan završio na negativnoj nuli, zabilježili pozitivnu izvedbu drugi uzastopni dan nošeni optimizmom investitora nakon najava niza mjera stimulacije kineske ekonomije te iznad očekivanom izvedbom američkog bankarskog sektora.

Podsjećamo, kineska centralna banka je putem operacija na otvorenom tržištu u bankarski sustav ubrizgala rekordno visokih 84 milijarde dolara kako bi se podigla likvidnost i potaknulo jačanje kreditne aktivnosti a nakon što je početkom tjedna najavljen niz poreznih rasterećenja. Optimizam vezan uz zbivanja u Kini tako je uspio uvelike kompenzirati rastuće neizvjesnosti po pitanju Brexita.

Što se tiče američkog bankarskog sektora, Bank of America objavila je solidan rast zarada u posljednjem kvartalu 2018. dok je Goldman Sachs objavio iznad očekivan rast zarada nošen prihodima investicijskog bankarstva. Izdanje Goldman Sachsa zabilježilo je rast od 8,4% jučer, dok je cijena dionice Bank of America skočila za 7,7%, što je najbolja jednodnevna izvedba ovih izdanja od 2011., odnosno 2012. godine.

Prijave za hipotekarne kredite u SAD-u nastavile su bilježiti rast i dosegnule najvišu razinu u proteklih 11 godina u tjednu iza nas uslijed silaznih pritisaka na kamatne stope u nedavnom periodu koje su oživjele inače oslabljenju kreditnu aktivnost nakon što su kamatne stope na hipotekarne kredite dosegnule najvišu razinu u zadnjih osam godina protekle jeseni.

Nastavno na navedeno, povjerenje u američkom sektoru izgradnje stambenih jedinica poraslo je za 2 boda na 58 bodova ovaj mjesec a nakon što se u ranijem mjesecu spustilo na najnižu razinu u protekle tri i pol godine. Spomenuta objava posljednji je indikator oživljavanja američkog nekretninskog sektora nakon poteškoća u proteklim mjesecima. Izuzev rastućih kamatnih stopa u prošloj godini, sektor se našao i pod nepovoljnim utjecajem rastućim cijena nekretnina kao i rasta troškova rada i materijala.

Zbivanja u Velikoj Britaniji ostala su u fokusu investitora gdje je nakon odbijenog prijedloga uvjeta izlaska Velike Britanije iz EU, britanska premijerka May bila suočena s izglasavanjem nepovjerenja gdje je uspjela zadobiti 325 glasova podrške u odnosu na 306 glasova za napuštanje mjesta premijerke.

May je pritom istaknula kako bi mogla zatražiti produljenje za rok izlaska s 29 ožujka na neki kasniji datum, ali kako će EU pristati na isto samo pod uvjetom da bude jasno da postoje naznake sigurnog postizanja dogovora između dvije strane. Ovakav ishod značajno bi smanjio vjerojatnost napuštanja EU bez ikakvog dogovora ali još uvijek nije jasno može li May u parlamentu ishoditi dovoljnu podršku za isto. Neizvjesnosti po kretanje tečaja britanske funte tako ostaju na visokim razinama uz mogućnost značajne kolebljivosti u obje strane ovisno o nadolazećim informacijama.

Tečaj EUR/USD zabilježio je daljnju korekciju naniže jučer u toku dana pri čemu se parom po prvi puta u proteklih 10-ak dana ponovno trguje ispod razine od 1,14 dolara za jedan euro.

Investitori nastavljaju vrednovati neizvjesnosti po pitanju Brexita i daljnje usporavanje rasta euro zone s jedne strane kao i nastavak solidnih objava američkih fundamentalnih indikatora, uključujući jučerašnje objave podataka s tržišta nekretnina.

Sve navedeno u skladu je s našim očekivanjima nastavka snažne izvedbe dolara u toku ove godine te ciljanom razinom tečaja od oko 1,15 dolara za jedan euro krajem kvartala. Pritom ne isključujemo mogućnost povremenih uzlaznih pritisaka na tečaj no smatramo da su isti ograničeni kako intenzitetom tako i trajanjem u vidu te ne očekujemo snažnije jačanje dolara u nedostatku podrške monetarne politike ECB-a, a za koju očekujemo da će ostati ekspanzivnog karaktera produljeni vremenski period.

Fokus investitora danas će biti na objavi podataka o inflaciji euro zone za prosinac gdje se očekuje rast iste od 1,6% godišnje, dok bi temeljna inflacija koja isključuje kretanje cijena volatilnijih komponenti kao što su hrana i energija, izgledno trebala zadržati na oko 1% godišnje.

U prilog dolaru i dalje ide činjenica da je jedina vodeća svjetska valuta koja nudi solidan prinos uz gotovo nikakve izgleda zaokreta monetarne politike u Japanu, Švicarskoj ili euro zoni u toku ove godine. U konačnici, čak i ako se izgledi svjetskog rasta značajno naruše, američka ekonomija će ući u novi silazni ciklus sa znatno snažnijim fundamentima te profitirati od percepcije dolara kao sigurne valute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:24