Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta:Cijene nafte na najnižoj razini u posljednjih godinu dana

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

21.11.2018. u 9:55

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

21.11.2018. u 9:55

(180402) -- NEW YORK, April 2, 2018 -- Traders work at the New York Stock Exchange in New York, the United States, April 2, 2018. U.S. stocks ended lower on Monday, the first trading day in April, as worries about trade issues and a sharp decline in the technology sector weighed on the market., Image: 367600765, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE EXCLUDING CHINA, HONG KONG ONLY. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Ema, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine
Profimedia, Eyevine

Ilustracija

Svjetski dionički indeksi jučer su zabilježili negativnu izvedbu ponajviše pritisnuti korekcijom cijena dionica energetskog sektora uslijed snažnog pada cijene nafte.

Američki dionički indeksi izbrisali su pritom i inicijalno snažnije gubitke gdje je S&P 500 ušao u korekcijski teritorij trgovanja dok se ovogodišnji prinos Nasdaqa spustio u negativan teritorij. Oporavak u kasnijem dijelu trgovanja nošen je nešto boljom izvedbom tehnološkog sektora gdje je rast Facebooka i Alphabeta uspio kompenzirati daljnji pad Applea i Amazona.

 

Pet takozvanih Faang dionica – Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Googleov Alphabet izgubili su zajedno preko 1 trilijun tržišne kapitalizacije u odnosu na svoje najviše razine dosegnute ranije ove godine.

Goldman Sachs je u utorak treći puta u toku ovog mjeseca snizio očekivanu cijenu dionice Applea pri čemu analitičari upozoravaju na smanjenje potražnje za iPhoneom u Kinu te tržištima u nastajanju. Dio slabosti u nedavnoj izvedbi pripisuje se i snažnom jačanju dolara u nedavnom periodu. Nova očekivana cijena dionice na horizontu od 12 mjeseci je 182 dolara u odnosu na 209 dolara prošli tjedan te 240 dolara početkom mjeseca.

 

U svijetlu navedenog VIX indeks volatilnosti dosegnuo je svoju najvišu razinu u protekla tri tjedna a na razini od preko 22 boda se nalazi i iznad svog dugoročnog prosjeka od 16 bodova.

 

Sentimentu investitora nisu pomogle niti najnovije objave od strane Trumpove administracije oko istraživanja kineske trgovinske prakse prema kojima Kina nije izmijenila svoje politike, prakse i ponašanja vezano uz transfer tehnologije, intelektualno vlasništvo i inovacije te se čini kako je poduzela daljnje nerazumne akcije u proteklih nekoliko mjeseci. Spomenuta retorika potaknula je zabrinutosti oko nadolazećeg susreta Trumpa i kineskog predsjednika kasnije ovaj mjesec na kojem se očekivalo zaključivanje pregovora o budućim trgovinskim odnosima kojima bi se okončao trgovinski rat koji traje od početka godine.

Cijene nafte zabilježile su još jednu snažnu jednodnevnu korekciju i trenutno se nalaze na najnižoj razini u više od godinu dana uslijed visoke ponude, padajućih cijena dionica i straha od generalnog usporavanja globalne ekonomije.

Pritom je direktor američke agencije za energetiku izjavio kako je i dalje protiv značajnih smanjenja proizvodnje od strane vodećih svjetskih proizvođača čime se nastavlja zagovaranje nižih cijena nafte s američke strane. Istovremeno zadnje procjene agencije pokazuju na značajno premašivanje ponude u odnosu na potražnju sljedeće godine ukoliko proizvodnja OPEC-a ostane na trenutnim razinama.

 

Povećana nesklonost investitora prema riziku dovela je do potrage za sigurnom imovinom te je švicarski franak profitirao kao obično pri čemu se tečajem EUR/CHF trenutno trguje blago iznad 1,13 švicarskih franaka za jedan euro. Parom se već neko vrijeme trguje na niskim razinama uslijed nekoliko rundi risk-off evenata na tržištu kao što su zbivanja u Turskoj, sukobi na relaciji Kina-SAD, političke turbulencije u Italiji te geopolitičke tenzije između SAD-a i Saudijske Arabije.

 

Talijanski prinosi jučer su zabilježili još jednu rundu snažnih uzlaznih pritisaka pri čemu je desetogodišnji prinos porastao za 13 baznih bodova na 3,711 posto nakon što je talijanski ministar Luigi Di Maio izjavio kako bi Italija i Europska unija trebale raditi zajedno na prihvatljivom proračunskom rješenju ali bez izmjene ključnih parametara istog.

Spread u odnosu na njemački bund se proširio dalje te dosegnuo najvišu razinu u proteklih mjesec dana dok je euro deprecirao te se parom EUR/USD ponovno trguje ispod razine od 1,14 dolara za jedan euro što je u skladu s našim očekivanjima da silazni potencijal kretanja ovog valutnog para proizlazi prije svega iz slabosti eura a ne daljnjeg potencijala jačanja dolara.

Ministarstvo financija je na jučerašnjoj aukciji trezorskih zapisa prihvatilo gotovo sve pristigle ponude i plasiralo 1,489 milijardi kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa, blago ispod plana izdanja od 1,5 milijardi ali iznad dospijeća od 1,3 milijarde kuna trezoraca.

Prinos se pritom zadržao na rekordno niskim razinama od 0,09%.