Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američki dionički indeksi dosegnuli novu rekordnu razinu

Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Američki S&P 500 izbrisao je ranije gubitke te petak završio na 0,5% višoj razini, odnosno zabilježio plus od 1,2% na tjedno te tako dosegnuo novu rekordnu razinu. Nasdaq Composite je također trgovanje zatvorio na rekordnoj razini uslijed pozitivnog sentimenta investitora nakon iznad očekivane objave američkog BDP-a u prvom kvartalu godine.

Američka je ekonomija u prvom kvartalu godine zabilježila rast od 3,2% (anualizirana stopa rasta u odnosu na raniji kvartal) te time znatno nadmašila tržišna očekivanja rasta od oko 2,0% posto. Rast je tako zabilježio ubrzanje u odnosu na 2,2% ostvarenih u posljednjem kvartalu 2018. usprkos narušenom vanjskom okruženju ali i privremenoj obustavi rada dijela državne uprave.

Detaljniji pregled izvještaja u rastu pritom upućuje na usporavanje rasta privatne potrošnje uz istovremeno snažan rast zaliha što bi potencijalno moglo upućivati na niže stope rasta u nastavku godine. Ipak, s obzirom na oporavak trgovine na malo u ožujku i snažno tržište rada, nije izgledno da će privatna potrošnja zabilježiti daljnju deterioraciju u nastavku godine.

Pred nama je zanimljiv tjedan pun ključnih objava ekonomskih indikatora s obje strane Atlantika. Izdvojimo pritom preliminarnu objavu BDP-a euro zone za prvi kvartal koja je na rasporedu u utorak i gdje se anticipira daljnje usporavanje rasta sa 1,2% na 1,0% godišnje.

U srijedu je na rasporedu sastanak Fed-a te objava ciljane razine bazičnog kamatnjaka za koju se očekuje da će ostati nepromijenjena na gornjoj razini raspona od 2,5%. S obzirom na znatno poboljšanje američkih ekonomskih indikatora u proteklim tjednima te stabilizaciju financijskih tržišta nakon rasprodaje dioničkih indeksa u prosincu ali uz istovremeno nestabilno vanjsko okruženje i nisku inflaciju, izgledno je kako će Fed ponoviti namjeru da ostane strpljiv prilikom odluke o daljnjem podizanju bazičnog kamatnjaka.

Konačno, investitori će u petak popratiti objavu podataka o američkoj zaposlenosti u travnju gdje se očekuje solidan rast zaposlenosti od oko 185.000 te zadržavanje stope nezaposlenosti na 3,8%.

Istovremeno, na rasporedu je i objava podataka o kretanju potrošačkih cijena u euro zoni u ožujku gdje skroman rast temeljne inflacije od oko 1% neće investitorima pružiti razloge za optimizam.

U petak je započela objava rezultata domaćih kompanija za prvi kvartal godine. Crobex je pritom zabilježio rast od 0,29% dok na ytd razini bilježi povrat od 4,06% nakon korekcije od 5,10% u toku prošle godine.

U petak se najviše trgovalo dionicom Hrvatskog Telekoma (HT) koja je na prometu od 1,7 milijuna kuna zabilježila rast cijene od 0,31%. Kompanija je u toku dana objavila rezultata poslovanja za prvi kvartal godine gdje je zabilježen pad prihoda od prodaje od 1,28% na godišnjoj razini na 1,775 milijardi kuna. Istovremeno, neto dobit kompanije je zabilježila rast od 15,78% na 185,6 milijuna kuna.

Na sjednici Nadzornog odbora i Uprave kompanije Ericsson Nikola Tesla (ERNT) održanoj prošli tjedan predloženo je Glavnoj skupštini usvajanje isplate dividende u iznosu od 70,6 kuna po dionici što implicira dividendni prinos od 6,4%. Kompanija je tako povećala predloženu dividendu u odnosu na godinu ranije kada je ista iznosila 32,5 kuna po dionici što je impliciralo dividendni prinos od oko 3%.

Ministarstvo financija na sutrašnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi 500 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa.

Očekujemo nastavak snažnog interesa investitora uz zadržavanje prinosa na aktualnoj, rekordno niskoj razini od 0,08% uslijed izdašnog viška kunske likvidnosti u sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:52