Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Vrijednost Microsofta premašila bilijun dolara

Logo Microsofta
 REUTERS

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili mješovitu izvedbu gdje su S&P 500 i Dow Jones dan završili blago u negativnom teritoriju nakon razočaravajuće objave zarade kompanije 3M i posljedičnog pada cijene od 13%. S druge pak strane Nasdaq Composite je dosegnuo novu rekordnu razinu nošen pozitivnom izvedbom dionica tehnološkog sektora.

Izdanje Facebooka je zabilježilo rast od 6% nošeno iznad očekivanim prihodima kompanije u prvom kvartalu.

Cijena dionice Microsofta porasla je za 5,1% u ranom djelu jučerašnjeg trgovanja te dosegnula rekordnu razinu od 131,37 dolara čime je vrijednost tržišne kapitalizacije kompanije premašila trilijun dolara. Do pomaka dolazi nakon što je kompanija u srijedu objavila rezultate za prvi kvartal godine koji su nadmašili tržišna očekivanja.

Podsjećamo, početkom kolovoza prošle godine Apple je postao prva kompanija čija je vrijednost premašila trilijun dolara a Amazon je ostvario isto mjesec dana kasnije. U snažnoj rasprodaji američkih dioničkih indeksa krajem prošle godine, obje kompanije su izbrisale velik dio svoje tržišne kapitalizacije te je u studenom vrijednost Microsofta ponovno premašila vrijednost Applea.

Narudžbe trajnih dobara u SAD-u su skočile za 2,7% mjesečno na 258,5 milijardi dolara čime su nadmašena tržišna očekivanja mnogo skromnijeg rasta od 0,8% mjesečno. Ovo je najsnažniji rast od kolovoza prošle godine te je predvođen snažnijim narudžbama transportne opreme koja je zabilježila rast u četiri od proteklih pet objava indikatora.

Ukoliko isključimo volatilni transportni sektor, narudžbe su zabilježile rast od 0,4% mjesečno u ožujku te također dvostruko nadmašile tržišna očekivanja rasta. Spomenuta izvedba upućuje na nastavak snažnog rasta američke ekonomije koja za sada uspijeva odoljeti deterioraciji ekonomskih indikatora ostalih vodećih ekonomija.

U skladu s usporavanjem kineskog rasta te rasta euro zone, proteklih nekoliko mjeseci postoje špekulacije oko magnitude očekivanog usporavanja rasta američke ekonomije uslijed blijedećih učinaka fiskalnog stimulansa te strožih uvjeta financiranja nego što je to bilo godinu ranije. Privremena obustava rada dijela državne uprave početkom godine samo je dodala zabrinutostima.

Unatoč navedenome, dostupni ekonomski indikatori za prvi kvartal godine upućuju na snažnu izvedbu američke ekonomije uz godišnju stopu rasta od oko 2% prema tržišnom konsenzusu. Projekcija Atlanta Fed-a pritom sugeriraju kako je rast i snažniji, oko 2,7% godišnje, što bi značilo da je američka ekonomija potencijalno zabilježila ubrzanje rasta u prvom kvartalu u odnosu na četvrti kvartal godine. Fokus investitora danas će biti u potpunosti na objavi američkog BDP-a koja je bi trebala dati jasniju sliku američkog gospodarstva.

Turska lira je oslabila za 1,5% u odnosu na američki dolar nakon što je centralna banka propustila podići kamatnu stopu usprkos inflaciji od oko 20%. Referentna kamatna stopa nalazi se na 24% ali banka nije nastavila s daljnjim zaoštravanjem monetarne politike kao što je obećano u ožujku. Istovremeno, devizne rezerve zemlje se smanjuju što povećava zabrinutosti oko sposobnosti zemlje da se nosi s aktualnom ekonomskom situacijom.

Vrijednost indeksa američkog dolara nalazi se na najvišoj razini u protekle dvije godine dok je tečaj EUR/USD zabilježio daljnje silazne pritiske prema razini od 1,11 dolara za jedan euro.

Kao što smo istaknuli ranije, fokus investitora bit će na današnjoj objavi američkog BDP-a koja bi mogla potvrditi ono na što ekonomski indikatori upućuju već neko vrijeme, divergenciju u ekonomskom rastu između SAD-a i ostatka svijeta što će zauzvrat pružiti daljnju podršku američkom dolaru.

Ministarstvo financija na aukciji trezorskih zapisa sljedeći tjedan nudi 500 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa.

Očekujemo nastavak snažnog interesa investitora uz zadržavanje prinosa na aktualnoj, rekordno niskoj razini od 0,08% uslijed izdašnog viška kunske likvidnosti u sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:33