Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Vodeći svjetski dionički indeksi bilježe blagi rast

Rast dioničkih indeksa nošen je labavljenjem monetarne politike te niskim obvezničkim prinosima
Ilustracija
 Johannes EISELE / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Vodeći svjetski dionički indeksi jučer su ostvarili blagi rast nakon što im je izvedba u prethodnom trgovinskom danu bila značajno narušena vijestima kako će ponuda iPhonea biti smanjena u narednom periodu kao posljedica smanjene proizvodnje uslijed koronavirusa. Apple je najveća kompanija koja je do sada objavila kako će smetnje u svjetskim trgovinskim lancima utjecati na njihovu proizvodnju ali posljedice se osjećaju i u drugim kompanijama koje imaju poteškoća s nabavom dijelova iz Kine.

ŠTO TO ZNAČI?

Usprkos povremenim korekcijama, vodeći svjetski dionički indeksi su izbrisali sve ili barem većinu inicijalnih gubitaka povezanih s početkom širenja zaraze prije mjesec dana što implicira da su investitori pretjerano optimistični, a na što je upozorio i Goldman Sachs u svom posljednjem izvještaju.

Naime, rast dioničkih indeksa nošen je labavljenjem monetarne politike te niskim obvezničkim prinosima te su valuacije zabilježile snažan rast što dioničke indekse čini izuzetno ranjivima na razočaravanja u poslovnoj izvedbi kompanija do kojih bi moglo doći ukoliko proizvodnja većeg broja kompanija bude narušena ograničenim tokovima robe iz Kine.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Vrijednosti europskih i američkih dioničkih indeksa ostaju oko rekordnih razina ali uz pojačan rizik od korekcije budući da trenutačne razine indeksa podcjenjuju učinak koronavirusa na poslovanje kompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:13