Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Tržišni optimizam raste, ali rizici su i dalje prisutni

Američki ministar trgovine Wilbur Ross istaknuo je prošli vikend kako bi se carine na uvoz europskih automobila mogle potencijalno izbjeći, što signalizira kako se poduzimaju ozbiljni koraci u smjeru deeskalacije trgovinskog sukoba s Europskom unijom
Ilustracija
 Brendan McDermid / REUTERS

Američki dionički indeksi u proteklim su danima dosegnuli nove rekordne razine zahvaljujući optimizmu investitora oko napretka pregovora na putu do dugo iščekivanog trgovinskog dogovora s Kinom. Dodatno, optimizam investitora je potaknut i pretežito iznad očekivanim objavama ekonomskih indikatora koji sugeriraju kako bi faza kontinuiranog slabljenja ekonomske aktivnosti u eurozoni mogla biti pri samom kraju.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross istaknuo je prošli vikend kako bi se carine na uvoz europskih automobila mogle potencijalno izbjeći, što signalizira kako se poduzimaju ozbiljni koraci u smjeru deeskalacije trgovinskog sukoba s Europskom unijom. Prema njegovoj izjavi, postoje nade kako bi planovi europskih proizvođača automobila da investiraju više u SAD bili dovoljni da kompenziraju učinke koji su se namjeravali postići uvođenjem carina.

U fokusu investitora pritom i dalje ostaje dogovor Kine i SAD. Popuštanje od strane predsjednika Trumpa u vidu želje za postizanjem djelomičnog dogovora (koji rješava neka, ali i ne i sva pitanja između dvije zemlje) zasigurno je pozitivan pomak u odnosima između dvije zemlje. Ipak, čini se kako između dvije strane i u ovoj prvoj fazi i dalje postoje nesuglasice oko pitanja zaštite intelektualnog vlasništva, količine poljoprivrednih proizvoda koju je Kina spremna kupiti od SAD-a te eliminacije do sada uvedenih carina. Predsjednik Trump izjavio je kako smatra da su na putu prema dogovoru, ali da je spreman eskalirati odnose uvođenjem novih carina ukoliko do istoga ne dođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:07