Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Tržišna vrijednost Apple ponovo premašila bilijun dolara

Predstavljanje Apple TV-a
 Sean Gallup / Getty Images

Vodeći svjetski dionički indeksi zabilježili su pozitivnu izvedbu ususret današnjem sastanku ECB-a. Američki S&P 500 pritom je po prvi puta od kasnog srpnja trgovanje zatvorio iznad razine od 3000 bodova uslijed rasta dionica tehnološkog i zdravstvenog sektora.

U fokusu investitora našlo se izdanje Applea čija cijena je porasla za preko 3% te se tržišna kapitalizacija kompanije ponovno popela iznad razine od bilijun dolara uslijed pozitivne reakcije investitora na prezentaciju iPhone 11 i TV + streaming video usluge.

Sentimentu investitora pomogle su i posljednje vijesti na trgovinskom frontu. Naime, Kina je objavila kako će izuzeti 16 vrsta američkih dobara od carina ususret najnovijoj rundi trgovinskih pregovora između dvije zemlje a najavljeno je i kako će se izuzeci proširiti na druga dobra nakon što nove liste budu spremne.

Fokus investitora danas se u potpunosti prebacuje na dugo iščekivani sastanak ECB-a gdje tržišta očekuju smanjenje depozitne kamatne stope dublje u negativan teritorij te detaljne planove obnove programa kvantitativnog otpuštanja. Tečaj EUR/USD ostao je stabilan ususret sastanku, blago iznad razine od 1,10 dolara za jedan euro. Smatramo pritom da je unatoč uvođenju novih ekspanzivnih mjera od strane ECB-a, potencijal pada tečaja ograničen budući da su iste već neko vrijeme ugrađene u tržišna očekivanja.

Sastanak američke centralne banke je na rasporedu sljedeći tjedan, a tržišni konsenzus implicira daljnje smanjenje bazičnog kamatnjaka za 25 baznih bodova. Ususret istome, predsjednik Trump je obnovio svoje napade na centralnu banku te pozvao nositelje monetarne politike da smjesta snize kamatnjak na nulu ili čak ispod toga, što bi država iskoristila za refinanciranje duga po povoljnijim uvjetima te produžila ročnost istoga.

Trumpovi napadi na Fed nisu više iznenađenje za tržište te nisu u mogućnosti generirati značajnije pomake prinosa i/ili tečaja sve dok investitori vjeruju kako neovisnosti centralne banke i dalje nije dovedena u pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:21