Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Tehnološki sektor bilježi velike gubitke

Snažne silazne pritiske zabilježile su dionice društvenih mreža i tehnološkog sektora
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Američki dionički indeksi zabilježili su negativnu izvedbu drugi uzastopni trgovinski dan uslijed niza čimbenika koji su se negativno odrazili na sentiment investitora, kao što su rastuće zabrinutosti tržišnih sudionika oko izvedbe ekonomija u razvoju nakon što je Južna Afrika ušla u recesiju u drugom kvartalu godine.

Dodatno, investitori ostaju zabrinuti oko sljedeće faze trgovinskog rata između SAD-a i Kine nakon početka provođenja carina od strane SAD-a na novih 200 milijardi vrijednosti kineskog uvoza u toku ovog tjedna.

Snažne silazne pritiske zabilježile su dionice društvenih mreža nakon što su čelnici Twittera i Facebooka svjedočili pred američkim Kongresom oko uplitanja u posljednje američke predsjedničke izbore, te ostalim pitanjima privatnosti i zaštite podataka. Tehnološki sektor tako je završio kao najveći gubitnik unutar S&P 500 dioničkog indeksa.

Dionički indeksi zemalja u razvoju bilježe negativnu izvedbu šesti uzastopni trgovinski dan a snažne silazne pritiske su zabilježile i valute na spomenutim tržištima gdje je deprecijacija predvođena valutom Južne Afrike, random.

Naime, niz je čimbenika koji su u proteklim mjesecima narušili povjerenje investitora u tržišta u razvoju, a intenzivirali su se u proteklim tjednima.

Detaljnije, snažna očekivanja rasta američkog kamatnjaka smanjuju interes investitora za imovinom zemalja u razvoju, koja se u periodu niskih kamatnih stopa činila kao dobra investicijska prilika. Isto tako, investitori su zabrinuti oko daljnjeg usporavanje kineskog rasta što je dodatno naglašeno razočaravajućom objavom sentiment indikatora kineskog prerađivačkog sektora, ali i postojećim trgovinskim sukobima sa SAD-om. Snažne ekonomske turbulencije u Turskoj i Argentini također doprinose negativnom sentimentu.

Većina ekonomija u razvoju suočava se s visokim razinama deficita platne bilance te su im tokovi kapitala u zemlju nužni za financiranje istoga. Istovremeno, dobar dio duga tih zemalja denominiran je u američkom dolaru od čega velik dio nije hedgiran, te nedavno jačanje američkog dolar u kombinaciji sa nižim interesom za dug tih zemalja i posljedičnim rastom prinosa u kombinaciji sa nižim stopama rasta dovodi u pitanje održivost duga.

Kao što smo istaknuli, silazni pritisci na valute tržišta u nastajanju nastavili su se jučer pri čemu je vrijednost meksičkog pesa u odnosu na američki dolar pala na najnižu razinu od srpnja.

Naime, inicijalni optimizam investitora nakon sklapanja dogovora SAD-a i Meksika, zamijenjen je zabrinutošću u proteklim danima uslijed upitnog sudjelovanja Kanade, trećeg partnera NAFTA-e, u sporazumu. Investitori su zabrinuti da ukoliko se Kanada ne pridruži sporazumu, američki Kongres neće odobriti niti inicijalni sporazum s Meksikom, a što bi moglo dovesti do jednostranog otkazivanje NAFTA-e od strane SAD-a bez bilo kakve zamjene u obliku novog trgovinskog dogovora.

Britanska funta ojačala je jučer u toku dana nakon medijskih natpisa o napretku dogovora oko Brexita između Velike Britanije i Njemačke. Prema objavi s Bloomberga koja je pristigla iz neimenovanog izvora, Njemačka je spremna prihvatiti sporazum s Velikom Britanijom koji sadrži nešto manje detalja oko budućih ekonomskih i trgovinskih odnosa s Europskom unijom kako bi se okončali pregovori.

U proteklim danima objavljeno je i kako je premijerka May poduprijela ostanak aktualnog guvernera centralne banke Carneya na toj poziciji iza lipnja 2019. kada mu istječe mandat, a s ciljem održavanja stabilnosti monetarne politike u turbulentom periodu izlaska iz Europske unije.

Potraga investitora za sigurnom imovinom nije pomogla američkom dolaru, koji je zabilježio blago slabljenje u odnosu na valute glavnih trgovinskih partnera te se parom EUR/USD trenutno trguje blago iznad razine od 1,16 dolara za jedan euro.

Mnogi analitičari pritom ističu kako je glavnina čimbenika snažnog dolara već ugrađena u cijenu te da nema razloga za značajnije jačanje s trenutnih razina. I dok su razine od 1,15 dolara za jedan euro u skladu s našim projekcijama tečaja za kraj ove godine, vrijedi istaknuti kako unatoč činjenici da nema mnogo prostora za iznenađenja i snažnije aprecijacijske, pritiske na američku valutu sa strane domaćih faktora, potencijal jačanja dolara i povremenih proboja ispod te razine vidimo u negativnim rizicima na ostalim tržištima kao što slabosti valuta tržišta u nastajanju, rast političke premije rizika u euro zoni uslijed zbivanja u Italiji i usporavanja rasta te neizvjesnosti oko Brexita i s time povezanog tečaja funte.

Cijene nafte jučer su zabilježile najsnažniji jednodnevni pad od sredine kolovoza uslijed smanjenih zabrinutosti oko učinaka tropske oluje Gordon nakon što se pokazalo da će šteta platformi nafte biti manja od inicijalno očekivane. Dodatno, očekivano daljnje usporavanje rasta ekonomija u razvoju te Kine negativno je djelovalo na anticipaciju tržišnih potreba za naftom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:12