Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Talijanski premijer Giuseppe Conte podnio ostavku

Giuseppe Conte, talijanski premijer
 Alessandro Bianchi / REUTERS

Silazni pritisci na europske i američke dioničke indekse su jučer obnovljeni, baš kao i uzlazni pritisci na talijanske prinose nakon što je premijer Giuseppe Conte prvo najavio, a potom i podnio ostavku.

Investitori postaju nemirni pred današnju objavu bilješki Fed-a koje bi trebale pružiti nešto jasniju sliku kretanja bazičnog kamatnjaka u nastavku godine nakon što je isti smanjen za 25 baznih bodova na posljednjem sastanku centralne banke.

Američki predsjednik Trump je pojačao pritisak na Fed da poduzme dramatične izmjene u monetarnoj politici te zahtijeva smjesta smanjenje bazičnog kamatnjaka za 100 baznih bodova te potencijalno obnavljanje programa kvantitativnog otpuštanja. Isto tako, rastu špekulacije da se vodeće svjetske ekonomije pripremaju za uvođenje mjera fiskalnog stimulansa kako bi se borile s usporavanjem rasta. Njemačka vlada već priprema mjere kako bi spriječila ulazak zemlje u recesiju.

U takvim okolnostima, investitori će biti više nego ikad fokusirani na uobičajeni jednogodišnji sastanak centralnih banaka u Jackson Hole-u koji započinje sutra. Povjerenje tržišta u centralne banke je značajno smanjeno u nedavnom periodu što nas ne bi trebalo iznenaditi s obzirom da je iskustvo pokazalo neuspjeh u kontroliranju cjenovnih pritisaka ali i kontroliranju ekonomske izvedbe u nedavnom periodu. Ne zaboravimo kako je euro zona na rubu nove recesije prije nego što je ECB uspjela uopće započeti normalizaciju kamatnih stopa što sada implicira mnogo uži manevarski prostor u borni s oslabljenom ekonomijom.

Tržišta tako ne računaju da će mjere monetarne politike uspjeti učiniti značajan pomak za oporavak ekonomije osim možda u SAD-u koja ionako stoji prilično dobro, a što zauzvrat smanjuje apetit investitora za rizikom dok recesijski strahovi imaju značajniji negativan učinak nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Favoriti na deviznom tržištu ostaju sigurna valutna utočišta poput japanskog jena, švicarskog franka i američkog dolara. Istovremeno, deprecijacijski pritisci na britansku funtu ostaju netaknuti nakon što je Europska unija odbila prijedlog britanskog premijera Johnsona za fundamentalnim izmjenama uvjeta izlaska zemlje iz EU ususret prvom sastanku s njemačkom kancelarkom Merkel nakon preuzimanja funkcije.

Nastavak nesuglasica između dvije strane samo jača očekivanja da će zemlja napustiti EU krajem listopada bez bilo kakvog dogovora o budućim odnosima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:49