Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Svjetski dionički indeksi zabilježili pozitivnu izvedbu

Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Vodeći svjetski dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu uslijed optimizma investitora oko iščekivanog labavljenja monetarne politike od strane ECB-a i Fed-a te solidnih objava zarada kompanija u SAD-u i Europi.

S&P 500 je tako zabilježio najsnažniju stopu rasta još od početka mjeseca te ponovno zaključio trgovanje iznad razine od 3000 bodova koju je po prvi puta premašio sredinom mjeseca.

Među kompanijama, istaknimo kako je Coca-Cola povećala svoja očekivanja rasta zarada za ovu godinu te je cijena dionice skočila za preko 6% i dosegnula rekordnu razinu.

Olakšanje je pristiglo i za europsku auto industriju koja se već neko vrijeme nalazi pod pritiskom neizvjesnosti oko potencijalnog uvođenja carina od strane SAD-a na uvoz europskih automobila i dijelova za automobile. Investitori tako pozorno motre iščekivanja kompanija vezano uz buduće kretanje potražnje gdje je proizvođač dijelova za aute Faurecia odlučio zadržati svoja ovogodišnja očekivanja dobiti nepromijenjenima. Potonje je rezultiralo rastom cijene dionice za preko 11%.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a je najavilo široku antitrustovsku istragu vodećih internetskih platformi, a s ciljem pojačane kontrole vodećih tehnoloških kompanija radi sve značajnijeg ekonomskog utjecaja. Iz ministarstva je objašnjeno kako će se razmotriti kako su platforme postigle svoju tržišnu snagu te jesu li se pritom bavile praksama kojima su smanjile konkurenciju, gušile inovacije ili na drugi način naškodile potrošačima.

Iako nije navelo tvrtke koje su pod istragom, ministarstvo je u priopćenju istaknulo da će se baviti "široko rasprostranjenim zabrinutostima" izraženim o "pretraživanju, društvenim medijima i nekim maloprodajnim uslugama na mreži" - što sugerira da će Google, Facebook i Amazon biti u središtu pregleda.

Dionice tih tehnoloških grupa su zabilježile korekciju nakon objave. Dionice Facebooka pale su za 1,8%, a dionice Amazona pale su za 1,1%. Dionice Alphabeta, Googleove matične tvrtke, oporavile su se od pada te se cijena trenutno nalazi na gotovo nepromijenjenim razinama u odnosu na razinu pred objavu. Kompanije za sada nisu komentirale istragu.

Potez ministarstva je uslijedio nakon što je Europska komisija signalizirala kako želi postati agresivnija u provjeri tržišne snage najvećih online internetskih platformi. Izvješće izdano u travnju ove godine preporučilo je podvrgavanje ovih kompanija strožim antimonopolskim pravilima.

Najava ministarstva stigla je samo dan prije ono što se očekuje da će biti nametanje najveće ikad izrečene kazne od Federalne komisije za trgovinu, drugog glavnog američkog tijela nadležnog za tržišno natjecanje. Očekuje se da će Komisija izreći kaznu Facebooku od oko 5 milijardi dolara kao ishod istrage o višestrukim tvrdnjama da je društvena mreža zloupotrijebila podatke svojih korisnika.

Potonje uključuje navode da je kompanija proslijedila telefonske brojeve korisnika bez njihovog punog znanja te da nije u potpunosti otkrila korisnicima kako mogu isključiti Facebookovu tehnologiju prepoznavanja lica. Prema uvjetima ugovora, Facebook će morati promijeniti način na koji obrađuje i pohranjuje korisničke podatke te će biti transparentniji u svojim praksama u budućnosti.

Boris Johnson je izabran za novog premijera Ujedinjenog Kraljevstva. Iako je njegova pobjeda bila uvelike očekivana, strategija vezana uz Brexit i dalje nije u potpunosti jasna budući da je Johnson u svojim izjavama oscilirao od inzistiranja da se zemlja mora pripremiti na izlazak bez bilo kakvog dogovora do toga da su vjerojatnosti da dođe do istoga jedan naprama milijun. Johnson je inzistirao na dogovoru kojim bi se omogućio slobodan nastavak protoka roba i usluga između dvije zemlje (bez carina) ali je dosada odbacio jedini službeni dokument koji bi omogućio takve uvjete razmjene.

Do isteka roka za izlazak iz Europske unije je preostalo sto dana te će u mnogo toga preostali dio perioda do 31. listopada nalikovati približavanju ranije dogovorenom datumu izlaska 29. ožujka. Fundamentalna neslaganja između dvije strane oko uvjeta izlaska ostaju ista kao što su bila i tada te isti članovi parlamenta moraju birati između istih izbora koje su i tada imali na raspolaganju.

Ipak, na umu treba imati kako će ovaj puta izgledno biti manje tolerancije za pregovore o još jednom produljenju roka za izlazak. Za vrijeme mandata Therese May, izlazak iz EU bez dogovora nije nikad bio stvarna opcija već je namjera bila odgađanje izlaska s nadom u postizanje boljeg pregovora. Ovo bi se moglo promijeniti pod Johnsonom koji se obvezao na izlazak 31. listopada neovisno o tome postigne li se dogovor ili ne. Parlament će tako biti suočen s mogućnosti izlaska bez dogovora ili prihvaćanjem onoga što je donedavno oštro odbijano.

U skladu s navedenim, Goldman Sachs i rejting agencija Moody's su već upozorili kako je izbor Borisa Johnsona za premijera podigao vjerojatnost da će do izlaska zemlje iz EU doći bez dogovora. Moody's je ranije upozorio kako izlazak bez dogovora znači veliku vjerojatnost izbijanja recesije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nova predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen i francuski predsjednik Emmanuel Macron smjesta su objavili kako imaju namjeru usko surađivati s Johnsonom na pitanju rješavanja Brexita, krize s Iranom i ostalih pitanja.

S obzirom na povećanu vjerojatnost da će do napuštanja EU doći bez dogovora te potencijalne daljnje deprecijacijske pritiske na funtu, zadržavamo naš stav kako je hedging najbolja opcija zaštite od spomenutih rizika za domaće kompanije s izloženošću u britanskoj funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:34